Welk eigenbelang bepaalt jouw handelen?

Welk eigenbelang bepaalt jouw handelen?

Wat een weekend hebben we weer achter de rug. Opeens gaat het heel snel en zit Nederland bijna op slot. Het resultaat is dat iedereen voor eigenbelang gaat. Althans, dat denken ze. Maar als ze even twee stappen vooruit denken, dan doen mensen volledig het tegenovergestelde. Ga even met mij mee in deze gedachtegang.

Vorige week besloot België dat restaurants en andere horeca verplicht moeten sluiten. Het gevolg: Bijna alle horeca in Noord Brabant zit vol met bezoekers. “Eigenbelang”.

Gisteren werd besloten dat vanaf 18:00 uur coffeeshops de zaak moeten sluiten. Het gevolg: lange rijen van met elkaar babbelende mensen die nog even hun stuff voor de aankomende weken willen scoren. “Eigenbelang”.

Vrijdagmiddag. Ik ga naar de locale Appie. Een hele grote zaak. Hier in Amsterdam heb je zo’n beetje om de 500 meter een Albert Heijn, dus er is genoeg aanbod. En wat zie ik?

Lege schappen. De halve winkel is leeggeplunderd. Uit “eigenbelang”. Vechtende mensen om een pak wc-papier. Waar het echte eigenbelang zou zijn om afstand te houden om niet geïnfecteerd te worden.

Er is eten genoeg in Nederland. Er is wc-papier genoeg. Maar we denken allemaal dat we straks omkomen van de honger. Het enige dat wordt gevraagd, is om niet naar buiten gaan als het niet nodig is, contacten met anderen te vermijden als je vermoed dat je verkouden bent of wordt en als je dan toch op pad gaat of in een winkel bent, om gepaste afstand te houden. Dat is alles.

Dat is het echte eigenbelang, van iedereen.

Gisteren had ik eigenlijk twee groepssessies. Afvallen met de virtuele maagband in de ochtend, stoppen met roken in de middag. Voor mij was het donderdag al duidelijk. Ik wil niet de reden zijn waarom mensen die nog niets hebben, worden besmet met een virus dat veel problemen kan veroorzaken door andere mensen die niet weten dat ze zijn besmet en alleen maar uit eigenbelang handelen.

Wij hebben donderdag de groepssessie gecanceld en ook de sessie van 6 april staat nu op losse schroeven. Dat betekent voor mij 2 maanden geen inkomen. Ik besluit dus niet uit eigenbelang, maar uit het belang van de gezondheid van Nederlanders in het algemeen. En elke deelnemer begreep dat besluit. Ze roken toch al tientallen jaren, dus die extra paar weken kunnen er ook nog wel bij.

Kijk, ik zorg ervoor dat rokers als niet-roker naar huis gaan. Dat zou bij mij nog mee kunnen wegen in de besluitvorming. Mijn eigenbelang is immers ook hun eigenbelang. Maar een maandje later kan ik dat ook. En na 30 jaar roken, vindt een roker een paar weken extra vast niet erg. Toch?

Waar handel jij uit eigenbelang en niet in het belang van de gezondheid van iedereen?

Waar heb jij diezelfde oogkleppen op?

Bij je rookgedrag misschien?

Want waarom stel je het stoppen uit? Ook uit eigenbelang? Iets anders kan ik niet verzinnen. Maar dan wel eigenbelang omdat je niet twee stappen verder denkt. Kortzichtig eigenbelang zeg maar. Omdat je anders je vriendje gaat missen. Omdat je die ellendige periode niet opnieuw mee wilt maken.

Of denk jij wel twee stappen verder en zie je in dat geen enkele niet-roker dat “vriendje” mist omdat ze allemaal 100 andere dingen kunnen doen waar jij niet aan toe komt. Omdat je moet roken. Omdat je gezondheid dat niet meer toelaat? Omdat je je geld maar aan één ding uit kunt geven?

Waar ligt jouw eigenbelang?

Ik weet het wel.

In plaats van een groepssessie, bied ik deze weken iedereen mijn online stoppen met roken programma aan. Omdat je wellicht toch al verplicht thuiszit. Dan kun je het beste deze situatie gebruiken in je eigenbelang. Door een niet-roker te worden. Zonder verder risico op besmetting. Dat wil toch iedere roker?

Klik hier voor meer informatie over het Online Programma. Je bent maar één klik verwijderd van jouw bevrijding.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book