Voordelen Van Stoppen Met Roken

Voordelen Van Stoppen Met Roken

Terwijl veel mensen (en misschien wel gewoon iedereen) weet wat roken met je doet, is het ook algemeen bekend dat dit in ieder geval niets positiefs is. Een roker denkt dan meteen: jawel hoor, het geeft mij rust en een momentje voor mezelf. Maar ook dat is helaas niet het geval. Het rust momentje, de “beloning” die rokers voelen als ze een sigaret opsteken, weegt namelijk niet op tegen dat andere gevoel wat diezelfde sigaret ook veroorzaakt: totale onrust en stress. Lees in dit bericht eens hoe ongelooflijk snel ook jouw lichaam reageert als je stopt met roken. Het zijn allemaal kadootjes van moeder natuur. Ik zet alle lichamelijke voordelen  op een rijtje.

Rokers krijgen dus eigenlijk geen rust door de sigaret, maar juist het tegenovergestelde: onrust. Want nog geen half uur na het roken van de laatste sigaret begint dat gevoel alweer te knagen. En inderdaad, zodra de sigaret (meestal na een uur) weer wordt opgestoken, is dat onrustgevoel gelukkig even verdwenen. Even maar, want een half uur later komt het alweer op. Toch vreemd dat een roker wel bewust de 10 minuten rust ervaart en niet die 40 minuten aan totale onrust. Want juist die onrust wordt veroorzaakt door de sigaret.

Adverteerders, marketing, Hollywood en televisie, ze hebben een bepaald beeld in het leven geroepen dat nu in ons collectieve onbewuste is opgenomen. Roken is cool, roken is stoer en roken is sexy. Maar tegenwoordig ziet men gelukkig ook meer van alle andere beelden. Roken is ongezond, roken is een sluipmoordenaar en roken is a-sociaal.

Natuurlijk willen niet alle rokers stoppen met roken, maar zeker 50% denkt regelmatig aan stoppen met roken. Ze durven het echter niet omdat ze denken dat ze dat geniet momentje kwijt raken. Hun steuntje, hun toeverlaat, hun vriendje in barre tijden. Dat dat vriendje eigenlijk een onbetrouwbare partner blijkt te zijn die helemaal niet het beste met jou voor heeft, die jou continue een onrustgevoel geeft, dat hebben ze niet door. Als ze dat wel door hebben, dan verandert opeens hun perceptie van de sigaret en dan blijkt het zomaar super eenvoudig te zijn om te stoppen met roken.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Als je nu een sigaret aan het roken bent, stop daar dan mee. Maak ‘m eens uit in je asbak en zeg tegen jezelf: Ik ben nu gestopt met roken. Makkelijk toch? Zo makkelijk is het namelijk om te stoppen met roken. Je doet je laatste sigaret uit, je besluit dat je vanaf vandaag een niet roker bent en je steekt er nooit meer eentje op. Ik zou graag willen dat je dit experiment nu met mij gaat doen. Stoppen met roken is namelijk heel gemakkelijk.

Je bent nu dus gestopt met roken. En jouw lichaam gaat daar op een geweldige manier op reageren. Je krijgt een paar enorme kadootjes van je eigen lichaam als beloning voor het besluit dat jij net hebt genomen. Als jij denkt dat je geestelijk moeite gaat krijgen straks, dan is het herkennen van deze lichamelijke beloningen iets wat het makkelijker maakt om door te zetten. Let maar op.

De gezondheidseffecten van roken zijn misschien verschrikkelijk en desastreus, de gevolgen van het stoppen met roken zijn echt ongehoord en magnifiek. Ze zijn gewoon fenomenaal en ongekend! En misschien wordt het ook voor jou tijd om de consequenties van jouw beslissing nu om een niet roker te zijn, eens van deze kant te bekijken: de voordelen die je vanaf nu hebt. Want zo heb je het tot nu toe nog nooit bekeken.

Een tijdlijn vol met voordelen

Je bent nu gestopt met roken. Welke kadootjes geeft jouw lichaam jou vanaf nu?

De eerste voordelen na 20 minuten:

Je bloeddruk daalt en je hartslag stabiliseert. De lichaamstemperatuur van je handen en voeten zal omhoog gaan.

Belangrijke voordelen na 8 tot 12 uur:

Het koolmonoxide gehalte in bloed (puur vergif) daalt tot een normaal niveau. Het niveau zuurstof in je bloed stijgt weer naar normale waarden.

Ongekende voordelen na 24 uur:

De kans op een hartaanval is nu al significant minder dan gisteren rond deze tijd toen je besloot niet meer te roken

Herstellende voordelen na 48 uur:

Zenuwcellen groeien weer aan en herstellen zich van de schade door de nicotine.

Merkbare voordelen tussen 3 tot 5 dagen:

Je begint te merken dat je meer gaat ruiken en dat je veel meer gaat proeven. De slijmvliezen in je neus en mond zijn namelijk als eerste schoongemaakt van teer en andere chemicaliën en de zenuwcellen die weer zijn hersteld kunnen de signalen uit de neus en mond weer doorgeven in je hersenen, waardoor je deze sensaties nu ook echt weer kunt opmerken.

Het grootste voordeel tussen 8 tot 15 dagen:

Alle nicotine is uit je lichaam verdwenen. Het “hongergevoel” naar een sigaret is hiermee volledig verleden tijd en komt nooit meer terug zolang jij geen nicotine meer tot je neemt (dus ook geen pleister of kauwgom of zelfs maar 1 trekje van een sigaret).

Diverse voordelen tussen 2 weken en 3 maanden:

Je bloedcirculatie is aanzienlijk verbeterd. Je beweegt veel gemakkelijker, je loopt soepeler en bent minder snel uitgeput. Je hoesten en kuchen is merkbaar minder geworden. De slijmproductie neemt af en na 3 maanden is je longcapaciteit en longfunctie aanzienlijk verbeterd. Dit komt omdat nu al je slijmvliezen (naast de neus en mond, ook de slokdarm en longen) weer schoon zijn gemaakt door je lichaam.

De voordelen tussen 1 maand en 9 maanden:

Je ontdekt steeds meer voordelen van het niet meer roken. Minder neus- en voorhoofdsholte problemen, minder vermoeidheid, meer energie, minder buiten adem zijn, meer longcapaciteit. De longhaartjes herstellen weer, waardoor ze longslijm af kunnen voeren. Hierdoor voel je meer energie en meer longcapaciteit.

En het gaat maar door: de voordelen over 1 jaar:

De kans op hartziektes in de kransslagader en hartaanvallen is met de helft verminderd ten opzichte van de situatie toen je nog gewoon rookte.

Belangrijke voordelen tussen de 5 en 15 jaar:

De kans op een beroerte is nu net zo groot als bij iemand die nog nooit heeft gerookt.

Je gelooft het bijna niet na 10 jaar:

De kans dat je nu nog diverse soorten kanker ontwikkelt, in de longen, de mond, de keel, de blaas, de nieren, de pancreas is aanzienlijk geslonken. De kans op longkanker is nu zelfs net zo groot als van iemand die nog nooit heeft gerookt. Voeding en roken bepalen immer bijna 60% van alle kankersoorten.

Mooi extraatje over 15 jaar:

Jouw risico om te sterven is net zo hoog als het risico van iemand die nog nooit heeft gerookt.

Conclusie

Wat gebeurt er dus als je nu net je laatste sigaret hebt gedoofd: Je gezondheid komt weer volledig terug. Je portemonnee blijft ook nog eens elke week meer en meer gevuld en de onrust die de sigaret altijd bij jou veroorzaakte is na een dikke week al volledig verdwenen. Vanaf dat moment ontdek jij dezelfde rust als elke niet roker zijn hele leven al ervaart. Zo gemakkelijk is het om te stoppen met roken. En als je toch nog moeite ervaart, weet dan dat ik je in 2 uur tijd tot een niet roker maak. Zodat je geen enkele gedachte meer hebt aan een sigaret, geen enkele behoefte meer voelt aan een sigaret. Zodat alle bovengenoemde voordelen vanaf nu jouw werkelijkheid worden. Hoe cool is dat?

.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Angela
Door

Angela

op 29 Oct 2016

Wat een uitermate positieve tijdlijn zet je hier neer, heel handig als je net gestopt bent!

Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book