Neutrale Verpakking Voor Sigaretten

Neutrale Verpakking Voor Sigaretten

Kort geleden heb ik een documentaire gezien op RTL-Z. Het ging over de lobby van de tabaksindustrie en de marketing trucs die zij toepassen om rokers door te laten gaan met roken en om niet rokers over te halen om te starten met roken. Maar ook om mensen die stoppen met roken, toch te blijven vergiftigen met het meest verslavende bestanddeel van hun product: nicotine. Deze documentaire, waarin een grote producent veelvuldig aan het woord kwam, was werkelijk verbijsterend.

De strijd tegen tabak

Overheden hebben een lastige positie. Aan de ene kant moeten ze de bevolking beschermen en staat gezondheidszorg hoog in het vaandel, aan de andere kant levert de verkoop van tabak veel geld op in de vorm van accijnsheffing. Het is dus niet zo vreemd dat overheden maatregelen invoeren die beide doelen ondersteunen. Eerst een rookverbod in de horeca, waarbij kleine café’s een uitzondering zijn. Want anders gaan ze failliet en de economie moet wel blijven draaien. Dat niet rokers ook gezellige mensen zijn en dat ook zij het café zullen weten te vinden, is daarbij blijkbaar geen afweging geweest.

Dan komt er een algeheel verbod op roken in de horeca. Ook bij de kleine café’s. De verpakkingen zijn ook een strijdpunt. Want reclame maken is al jarenlang verboden. Maar met de verpakking van hun product kan de tabaksindustrie nog heel veel onbewust beïnvloeden. En dus is het voor de tabakslobby heel belangrijk dat verpakkingen mogen blijven bestaan zoals zij dat graag zien.

De strijd voortgezet

Overal ter wereld zijn al jarenlang waarschuwingen te zien op de verpakkingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit geen enkel effect heeft op rokers. En slechts een zeer beperkt effect op beginnende rokers. Dat werkt dus niet. Daarna werd het idee geopperd om afbeeldingen op de verpakking te plaatsen met voorbeelden van alles wat een roker niet ziet, maar wel ontwikkeld: rottende tanden, aangetaste longen, verkankerde levers en nieren en uitgemergelde stervende mensen.

Uiteraard is dat niet echt lekkere marketing voor de tabaksindustrie. Australië is het eerste land ter wereld dat de macht van de tabaksindustrie heeft doorbroken. In Australië zijn alle verpakkingen van sigaretten nu voorgeschreven door wetgeving. Het enige wat varieert is de naam van het merk die op een vaste plek, met een vast lettertype in een vaststaande kleur mag worden afgedrukt.

Ikstopwel.nl Sigaretten Verpakking Australië

Australië heeft de strengste wetten ter wereld op het gebied van roken. Verkoop mag alleen nog maar op vastgestelde plaatsen vanuit afgesloten standaard kasten zonder enige marketing uitingen. In praktijk zijn dit gele afgesloten kasten achter de balie van een winkel, met een slot erop. Niemand die ziet dat daar sigaretten liggen.

In Europa was Ierland het eerste land dat roken in pubs verbood. Ook daar doen ze nu de verpakkingen in de ban volgens het Australische voorbeeld. En vandaag lees ik op nu.nl dat ook Frankrijk voor deze variant heeft gekozen. Een initiatief dat ik alleen maar toe kan juichen. Ik kan niet wachten tot heel Europa deze maatregel overneemt. Want hoe verleidelijk is het voor de jeugd van 10 tot 16 jaar om elke keer in de supermarkt weer langs de balie met tabaksproducten te lopen. Hoe verleidelijk is het dan om samen met je vriendje toch een keer stiekem een pakje te kopen. 95% van de rokers is begonnen in deze leeftijdsfase. En 50% van deze mensen gaat gemiddeld 10 jaar eerder dood aan een rookgerelateerde ziekte.

Wie besluit wat jij gaat doen?

Het is de plicht van de overheid om zijn burgers te beschermen. Maar uiteindelijk is er maar één persoon die besluit of jij wel of niet stopt met roken. Uiteindelijk is er maar één persoon die elke week gemiddeld 50 euro of meer in de portemonnee kan houden. Uiteindelijk is er maar één persoon die je de schuld kunt geven van de kanker en het ongelukkig zijn als gevolg van het roken. En dat is niet de minister maar dat ben jij.

Kies jij ook om nu wel in één keer te stoppen met roken door één hypnose sessie bij de specialist in Nederland? Of denk jij dat het jou niet gaat overkomen?

50% van de mensen die ooit is gaan roken gaat te vroeg dood aan een aan roken gerelateerde aandoening. Dat is meer kans dan een tientje verdienen in de staatsloterij. En er worden veel tientjes uitgedeeld in de staatsloterij. Hoe liggen jouw kansen? Wat doe jij per 1 januari?

Klik hier voor het artikel op nu.nl.

 

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book