31 mei: Wereld niet roken dag

31 mei: Wereld niet roken dag

Vandaag staat de wereld stil bij het rookprobleem in de wereld. In Nederland gaat het best wel goed. Steeds meer beleid is gericht op een rookvrije generatie. Maar in zuid Europese landen en vooral in minder bedeelde landen als Azië, Afrika en India is roken nog steeds een heel groot probleem. In Nederland rookt nog maar een kwart van de bevolking. In Indonesië ligt dat percentage rond de 70%. De tabaksindustrie vaart er wel bij. Welke maatregelen eraan komen, lees je in deze bijdrage. Ik zoek ook nog twee mensen om gratis een sessie stoppen met roken bij mij te komen doen.

Lidl stopt met verkoop sigaretten

Gisteren werd bekend dat supermarkt Lidl stopt met de verkoop van tabak in de winkels. Dat is goed nieuws. Want vooral de openbare verkoop van sigaretten in supermarkten is van grote invloed op de jeugd. Zij zien elke keer weer sigaretten als ze met pa of moe boodschappen doen en worden zo onbewust beïnvloed. Door de verpakkingen, de kleurtjes, de styling en het mysterieuze van een product dat een apart verkooppunt heeft. Interessant. Lidl neemt dus zijn verantwoordelijkheid.

Albert Heijn en Jumbo slaan de plank mis

Helaas hebben de overige supermarkten, zoals Albert Heijn en de Jumbo aangegeven dit voorbeeld van Lidl niet te volgen. De impact van het besluit van Lidl zal niet zo heel groot zijn. Zij verkopen namelijk geen A-merken, dus de meeste rokers zullen het verkooppunt bij Lidl niet missen. Maar hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder de nieuwe generatie in de verleiding komt om dit zwaar verslavende en kankerverwekkende product uit te proberen. Een gemiste kans dus voor Albert Heijn en de Jumbo.

Zij stellen dat 25% van hun klanten sigaretten kopen en dat ze deze klanten hier graag van willen blijven voorzien. Apart. De Albert Heijn en de Jumbo kiezen dus bewust voor de verkoop van een giftig product dat bij 50% van hun klanten een vervroegde en vaak pijnlijke dood ten gevolge heeft. Dat is blijkbaar minder belangrijk dan dat die klanten in het kortere leven dat zij nog wel voor de boeg hebben, toch hun sigaretje kunnen kopen. Ik ben teleurgesteld. Maar de ontwikkeling is er inmiddels wel. En ik voorspel dat over 5 jaar ook deze supermarkten anders denken over de verkoop van sigaretten.

Nieuwe wetgeving in 2022

Ze moeten wel. Want in 2022 is het wettelijk verplicht om sigaretten vanuit een afgesloten kast te verkopen. Het product mag dan niet meer worden getoond. Ook aan de verpakking worden verdere eisen gesteld. De marketing mogelijkheden van de tabaksindustrie worden zo steeds minder. De rookvrije generatie komt eraan.

In Australië is die wetgeving allang actief. Het resultaat is spectaculair: 70% minder verkopen aan de jeugd. Als dat de nieuwe cijfers in Nederland worden, dan zal Albert Heijn na 2022 wel stoppen met de verkoop van sigaretten. Want dan leveren die meters in de winkel opeens minder op dan bij de verkoop van andere producten. Het is dus een kwestie van tijd.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book