Zwangerschap en Roken

Zwangerschap en Roken

Roken is ongezond voor de roker. Dat weet iedereen. Maar roken tijdens de zwangerschap is niet alleen ongezond voor de roker, maar ook voor het (nog ongeboren) kind. Recent is de overheid daarom gestart met een landelijke campagne om “aanstaande moeders” aan te moedigen om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Wellicht heb je de spotjes al voorbij zien komen. Wat ik jammer vind, is dat de overheid hier de plank een beetje misslaat. Door de teksten die zij gebruiken, bevestigen zij namelijk op onbewust niveau precies de reden waarom mensen blijven roken. Ik vertel je in deze bijdrage waarom.

Onderin dit blogbericht link ik door naar een bericht op nos.nl waarin de landelijke campagne wordt toegelicht. Twee zussen hebben daarin een gesprek met elkaar en dat gesprek spreekt voor zichzelf. Helaas praat de overheid (en nos.nl) in deze bijdrage nog steeds regelmatig over “de verslaving” van het roken. Zolang mensen geloven dat zij verslaafd zijn aan roken, is het inderdaad heel moeilijk om te stoppen met roken. Maar zodra zij inzien en begrijpen dat het voor 90% aangeleerd gedrag is en dat de nicotine slechts voor 10% invloed heeft, is het opeens heel eenvoudig om te stoppen met roken.

Helaas maakt de overheid deze fout van onbewuste beïnvloeding nog steeds, ook in de meest recente campagne. Eigenlijk doet de overheid op deze manier aan hypnose. Ze laten de mensen in de hypnose dat hun rookgedrag een verslaving is. En het woord zegt het al: dan kun jij er niets aan doen dat je rookt. Het ligt aan de verslaving.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut een voorstander van alle campagnes die mensen laten stoppen met roken. Maar als we met diezelfde campagne, met dezelfde investering, door slechts een paar zinnen tekst te veranderen, opeens duizenden mensen meer kunnen overhalen om te stoppen met roken, dan vind ik de huidige opzet dus een gemiste kans.

De effecten van roken tijdens de zwangerschap

In deze korte bijdrage op nos.nl komt ook een deskundige aan het woord. Zij is verloskundige en vertelt precies wat het probleem is van doorroken tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die gewoon doorroken, is de doorbloeding in de moederkoek namelijk een stuk minder. Hoe beter de doorbloeding van de moederkoek, hoe beter de organen van het kindje zich ontwikkelen. Roken tijdens een zwangerschap heeft dus grote invloed op de groei van het ongeboren kind. Maar het heeft ook een effect op de verdere ontwikkeling van het kindje nadat het is geboren. Want het is inmiddels aangetoond dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap doorrookten, zich fysiek minder sterk ontwikkelen en ook in intelligentie onderdoen voor hun leeftijdsgenoten die niet een rokende moeder tijdens de zwangerschap hebben gehad.

Uiteraard is de directe omgeving van een rokende zwangere dame van grote invloed. “Als  een vrouw gemotiveerd is om te stoppen met roken, maar haar partner en omgeving doen dat niet, dan is het voor haar heel moeilijk om te stoppen. Want als er thuis of in haar buurt constant gerookt wordt, dan komt de zwangere er steeds mee in aanraking.” Mijn cliënten hebben een andere ervaring. Uiteraard is het het mooiste als ook de partner en directe omgeving niet rookt. Maar ook als dat wel zo is, dan blijkt dit door de inzet van hypnose een veel minder groot probleem dan bij rokers die zonder hulp proberen te stoppen met roken.

Hypnose neemt deze effecten weg

Mijn ervaring is namelijk dat een hypnose sessie hier veel kan betekenen. Omdat roken voor 90% gedrag is en hypnose juist gedrag gemakkelijk kan veranderen, is het effect van een rokende omgeving veel minder van invloed bij de meeste van mijn cliënten. Zij kunnen gewoon een borrel drinken met anderen zonder een sigaret (uiteraard niet als ze zwanger zijn). Zij kunnen gewoon bij een gezellig feestje zijn, zonder de behoefte aan een sigaret.

Ik heb al meerdere reacties gekregen van cliënten die verbaast waren hoe gemakkelijk het voor hun was om op een feestje aanwezig te zijn en toch geen behoefte te voelen aan roken. Dat is de kracht van hypnose. Als de tekstschrijvers bij de overheid nu ook eens een training onbewuste beïnvloeding gaan volgen, dan worden toekomstige campagnes veel effectiever. En daar doen wij het voor.

Klik hier voor het originele bericht op nos.nl

 

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book