Welke hypnose laat jij toe?

Welke hypnose laat jij toe?

Ik help nu al jarenlang mensen van het roken af. De meeste deelnemers stoppen in één keer zonder probleem. Bij anderen gaat het in de eerste weken met wat meer moeite. Maar uiteindelijk stopt gemiddeld 86% van mijn cliënten succesvol met roken.

Ik wil mijn slagingspercentage graag naar de 100% brengen en doe daar alles aan. Dat is de reden waarom ik alle deelnemers een maand lang nazorg biedt. Sommigen van de deelnemers die nog wat moeite voelen, zullen daardoor alsnog van de sigaret afblijven. Om er vervolgens achter te komen dat het op een dag zomaar helemaal klaar is. Meestal is dat in of na de derde week van de nazorg. Ze zijn dan een niet roker. Ze horen dan bij die 86%.

Verschillende resultaten in groepssessies

Van mijn eerste groep op Texel was twee maanden na de sessie maar liefst 92% gestopt met roken. Ik heb ook een keer groep van zes personen gehad waarin na twee maanden maar één persoon was gestopt met roken. Een slagingspercentage van 16%. Ik geef daarom pas na een jaar een betrouwbaar gemiddeld slagingspercentage af voor alle groepssessies. Gemiddeld scoor ik nu dus 86% na een jaar. Elk jaar mail ik de mensen van het jaar daarvoor. Meestal doe ik dat in de maand april, zodat ik zeker weet dat alle deelnemers die ik mail minimaal al drie maanden van het roken af kunnen zijn. Pas dan vind ik dat ik over een succesvol resultaat mag spreken.

Whatsapp groepje

Ik heb ooit de volgende ervaring gehad in een groep. Drie dames uit deze groep besloten onderling contact te houden. Ik weet niet of dit vriendinnen van elkaar waren of dat ze dit ter plekke hadden afgesproken, maar ze hielden contact via Whatsapp. Van deze dames hoorde ik al binnen één week dat zij alle drie niet waren gestopt met roken. Ze hebben zichzelf niet eens de kans gegeven om het nazorgprogramma af te ronden. Ondanks dat ik ze vooraf heb verteld dat het mogelijk is dat je in de eerste week nog gedachten en behoefte voelt aan de sigaret. Dat komt door de nicotine die nog in je lichaam zit. Als alle nicotine is verdwenen, kan de hypnose het volledig overnemen. De meeste deelnemers die nog niet helemaal in één keer een niet-roker zijn, worden dat alsnog in de tweede of derde week na de sessie. Omdat zij het nazorgprogramma volgen en uitvoeren. Deze dames deden dat niet. Zij besloten om gewoon weer te roken.

Kansberekening

Stel dat de slagingskans in een groepssessie 80% is. Dan is de kans dat een individuele deelnemer van een groep stopt met roken dus ook 80%. De kans dat drie willekeurige dames uit een groep stoppen met roken is dan dus nog steeds maar liefst 51%.

Maar dat is wel onder de voorwaarde dat zij geen onderling contact hebben. Want alle groepen met een gemiddelde slagingspercentage van 80% bestaan uit willekeurige individuen die bij elkaar komen en alleen tijdens de sessie contact met elkaar hebben.

Dit groepje van drie dames besloot om wél contact te houden. Ze zijn alle drie binnen een week weer gaan roken. Maar de kans dat drie willekeurige deelnemers aan een groep weer gaan roken is slechts 0,008%.

(Voor de niet wiskundigen onder ons: de kans dat je weer gaat roken na een groepssessie is 20%. Dus de kans dat drie willekeurige dames weer gaan roken is dus 20% x 20% x 20% = 0,8%).

Er is dus 51% kans dat drie willekeurige deelnemers na een sessie stoppen met roken en slechts 0,008% kans dat drie willekeurige dames alle drie weer gaan roken. En toch rookt dit clubje dames alle drie weer. Hoe kan dat nou?

De kracht van het onbewuste

Mijn theorie is dat deze dames elkaar uit de hypnose van het stoppen met roken hebben gehaald en elkaar in een nieuwe hypnose hebben gepraat: de hypnose van “zij heeft het ook nog moeilijk. Zie je wel, het werkt niet. Ik wist het wel. Bij mij is het ook niet gelukt”.

Terwijl in werkelijkheid de hypnose bij deze groep een “uitgestelde ingangsdatum”heeft. Dat komt door de nicotine in het lijf die nog net wat krachtiger was dan de hypnose. De dames wisten dat, ik had het ze uitgelegd, maar ze hebben elkaar toch weer aangepraat dat de sessie flauwekul was en dat het niet heeft gewerkt. En boem, ze roken alle drie weer.

Uitgestelde ingangsdatum

Ik heb al zoveel cliënten gehad die ergens in de tweede of de derde week na de sessie ineens van de ene dag op de andere dag geen enkele behoefte meer voelden aan een sigaret. Die in eerste week echt wel veel moeite moesten doen. Die ik dagelijks via de telefoon begeleidde om door te gaan met niet roken.

Ik vertel altijd in het eerste deel van de groepssessie dat je in de eerste week nog best wel wat gedachten en behoefte kunt voelen. Dat wil niet zeggen dat de hypnose er niet zit. Die zit er wel, maar de nicotine is dan nog even sterker. Als de nicotine verdwijnt, neemt de hypnose het vanzelf over. Meestal in de tweede week al. Maar dat moet je dan wel een kans geven. Als je meteen weer een sigaret opsteekt, dan kom je er nooit achter of mijn programma werkt.

Stel dat twee van deze drie willekeurige dames eigenlijk best wel goed reageerden op de hypnose. Ze waren niet in één keer een niet-roker, maar ze konden de sigaret wel laten liggen en hebben ook nog niet gerookt. Ze dachten af en toe aan een sigaret, maar dat leidde niet tot echte paniek. Het ging eigenlijk prima.

Dan gaan ze in een Whatsapp chat met elkaar communiceren. Zegt de derde dame: “Ik blijf maar aan die rot-sigaret denken, ik heb het heel moeilijk”. De andere twee reageren: “Ja, ik denk ook nog wel aan sigaretten”. Zegt de laatste weer: “Volgens mij heeft die hypnose helemaal niet gewerkt. Ik merk totaal geen verschil”.

Bij de andere twee was het wel anders. Het was aanzienlijk makkelijker dan bij vorige pogingen, maar opeens verschuift hun focus.

En ze gaan twijfelen.

“Merk ik eigenlijk wel verschil? Ik denk af en toe nog steeds aan een sigaret. Nee, ik merk eigenlijk ook geen verschil. Die hypnose heeft inderdaad niet geholpen.”

Dat ze in werkelijkheid alleen maar af en toe een gedachte hadden en nog steeds die sigaret niet hadden opgestoken, dat dit compleet anders was dan bij vorige pogingen, dat zien ze opeens niet meer. Dat een week later ook die laatste gedachten zouden zijn verdwenen, daar komen ze ook niet meer achter, want alle drie de dames zijn alweer begonnen.

Ik breng om die reden de deelnemers aan een groepssessie niet met elkaar in contact. Want stel je voor dat de twijfelaars opeens in een nieuwe hypnose komen? De hypnose van het is niet gelukt. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book