Weet jij wat framen is?

Weet jij wat framen is?

Ooit weleens gehoord van "framen"? Framen is het beïnvloeden van een ander door bepaalde woorden te gebruiken. Het is een sterke manier van beïnvloeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het grote probleem van de migratie...

Zo, daar heb ik je net meteen even mee geframed. In slechts één zinnetje.


En nog een keer

Lees m nog maar een keer. Heb je al door welke kant ik jou nu op duw? 

Hoezo is migratie "een groot probleem"? Dat is het nu wel, in jouw hoofd, na het lezen van deze zin. Je ziet het nu minimaal als een probleem. 

En wat houdt het woordje "migratie" eigenlijk in? 

Ik durf te wedden dat jij daar als beeld bij hebt dat anderen (meestal niet-westerlingen) massaal hierheen komen om voor altijd te blijven.

Dat is dan ook de bewuste doelstelling van het gebruik van dat woordje "migratie".

Zie je nu hoe ik je met één zin heb geframed? Een richting heb opgestuurd?

Dit soort zinnen gebruikt de rechtse politiek bijvoorbeeld. Om jou bang te maken voor een paar duizend asielzoekers. Want als je naar de getallen kijkt, dan valt het reuze mee met die "migratie". De meeste mensen die deze kant op komen, migreren ook helemaal niet. 

Als je het ze vraagt dan is het hun opzet om slechts tijdelijk uit hun land weg te gaan om in Europa geld te verdienen zodat ze eindelijk hun gezin kunnen onderhouden. Na een paar jaar willen ze bijna allemaal weer terug naar hun eigen thuis. Niets migreren. Niets blijvend.

Ze willen terug zodra het ook maar even kan. Als je dat weet, dan kijk je opeens heel anders naar dat "grote probleem" toch? 

Dan kijk je opeens links-georiënteerd. Dan kijk je met empathie, met inlevingsvermogen.


Frame woordje

Ik train bijvoorbeeld in de sportschool met Ahmed, een "Syrische vluchteling". 

Dat is overigens ook alweer zo'n "frame" woordje. Deze wordt links in de politiek gebruikt om emotie bij je op te roepen en mededogen. Die gozer is nu dus 20 jaar en is op zijn 15e gevlucht voor de oorlog, toen zijn vader en broer voor zijn ogen werden doodgeschoten bij hun huis.

Hij wil graag weer terug. Liefst zo snel mogelijk. Hij doet nu werk wat niemand hier wil doen en iedereen is blij met hem. 

Hoezo "ze pikken onze huizen en banen in". 

Er is niemand die het werk wil doen dat hij nu wel doet. Hij woont nu net een jaar op een kamer van 3 x 3 meter in een opvanghuis waar hij 4 jaar op heeft moeten wachten. 

Wie had daar anders willen wonen?

Hij volgt in de avonduren een opleiding tot liftmonteur. Omdat zijn vader dat in de platgebombardeerde stad Aleppo ook deed. Na het halen van zijn papieren en als Syrië weer stabiel is, zal hij dan ook zo snel mogelijk terugkeren. Om daar liften te bouwen en te onderhouden. Een grote markt. Een toekomst!

Niets "vluchteling", niets "migrant". Gewoon iemand die tijdelijk even opvang zocht uit een benarde situatie om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Als wij "Westerlingen" naar Amerika gaan om daar een unieke opleiding te volgen die ervoor zorgt dat je later in Nederland een hele goede baan hebt, en een super carrière, dan noemt niemand jou een "immigrant of vluchteling". Dan ben je een expat of een uitwissingsstudent. Of je werkt aan je carrière.

Dat doet mijn Syrische sportschool maatje dus ook. 


Het perspectief

Wij praten over "mensensmokkelaars" maar hij ging naar een "travel agent". 

Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Mensen uit Afrika die met het vliegtuig op Schiphol landen om een nieuw bestaan op te bouwen (en dus rijk zijn want ze hebben geld voor een ticket, visum en verblijf) zijn net zozeer een "vluchteling" als de dorpsgenoot die het minder goed heeft getroffen en zonder geld nu al een jaar onderweg is om te voet ergens in Europa te eindigen... Als vluchteling...

Wat is het verschil?

Framen dus. 


Onbewuste beïnvloeding

Het is een soort marketing. Het is onbewuste beïnvloeding. Door de woordkeuze die overheden en politici gebruiken, kunnen ze een bevolking rechtser of linkser laten stemmen. Het is een vorm van hypnose. Iedere dag opnieuw. En jij bent de gehypnotiseerde. Zolang jij in hun verhaaltjes gelooft.

Het gebeurt ook bij de farmaceuten in deze wereld. Door de tabaksindustrie. Door je eigen huisarts zelfs! Niet bewust hoor (bij die laatste groep althans), want die praten gewoon na wat ze lezen en horen van die eerste twee groepen. Te druk om zelf onderzoek te doen.

En jij hebt daardoor een blijvend probleem. Een "rookverslaving".

Ik geef een voorbeeld uit de eerste de beste reclame voor nicotinevervangers. In de eerste zin wordt je al direct geframed, waardoor je meteen in een bepaalde denkrichting wordt gezet: 

"Roken is heel erg verslavend en daar kom je moeilijk vanaf. Dat weet iedereen."

Hoezo is roken heel erg verslavend? 

Nicotine is heel erg verslavend ja. Maar dat zeggen ze niet! Als jij een weed jointje rookt waar verder geen tabak in zit, dan raak je echt niet verslaafd. Roken op zich is dus geen verslaving.


Geloven

Maar zolang jij dat gelooft, is het voor jou heel moeilijk om te stoppen met roken. Want je "bent ook zo verslaafd..... je kunt niet eens stoppen". Dat zeg telkens weer tegen jezelf als je een poging doet om te stoppen en het lukt niet.

En hoezo "dat weet iedereen"?

Heel veel mensen zoals ik en in ieder geval alle deelnemers die met mijn online programma wel zijn gestopt, weten dat het helemaal geen verslaving is. Ik bewijs het zelfs in mijn gratis webinar en in het online programma

Dat roken voor 90% onbewust aangeleerd gedrag is bijvoorbeeld en slecht voor 10 procent te maken heeft met "de verslaving", met nicotine. 

Dat die nicotine als je eenmaal stopt heel snel uit je lichaam verdwijnt en daarmee ook de "verslaving". 

Dat je juist door het gebruik van nicotinevervangers veel moeilijk stopt met roken dan als je het in één keer wel goed doet. 

Dus niet "iedereen" weet dat, heel veel mensen weten dat het flauwekul is. Een fabeltje. Een verhaaltje.

De vraag is waar jij in gelooft. Of waar je in wilt geloven. Want waar je in gelooft, dat komt uit. Dat ziet jouw onbewuste als doelstelling en dus wordt het vanzelf jouw realiteit.


Laat jij je nog langer framen door de industrie en door je huisarts? 

Door je rokende vrienden? 

Dan wordt het lastig om te stoppen. Want jij bent verslaafd, toch? 


Een andere kijk

Dan kies je vanzelf om door te roken.

Kies je voor een andere kijk op jouw rookprobleem, dan lost dat probleem zomaar op. 

Binnen een paar dagen tot maximaal een paar weken, ben je dan zomaar een niet-roker. Het enige wat nodig is is dat de kwartjes vallen. En daar help ik je bij in mijn online programma.

De keuze is aan jou.

Klik hier en ik frame je net zolang tot je een niet-roker bent

Ik heb maar een paar dagen nodig. Echt waar.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book