We spreken een andere taal

We spreken een andere taal

Ik kwam er gisteren achter dat ik jou als roker eigenlijk gewoon helemaal niet begrijp. Alsof ik Nederlands praat en jij Chinees. Ik leg het zo verder uit. Maar eerst even iets anders. Vorige week ontving ik namelijk een e-mail van Gerrit met een noodkreet. 

Hij volgt mij al 5 jaar dagelijks op social media. Hij heeft mijn gratis e-book gelezen, heeft mijn gratis webinar gevolgd en hij leest mijn dagelijkse inspirerende mails om maar te stoppen met roken. Hij wil graag stoppen met roken, maar hij doet het maar niet... 

En dat verbaast mij zeer. Zeker na het horen van het nieuws van gisteren en na het lezen van zijn e-mail. 


Wat is het geval 

Gisteren is een nieuw onderzoek onder rokers gepubliceerd. Wat blijkt? De helft van jullie is pas bereid om te stoppen met roken als de prijs van een pakje maar liefst 60 euro is geworden...

Na elke accijnsverhoging zien we een daling van het aantal rokers. Het wordt gewoon te duur. Daarom willen diverse organisaties dat de overheid de prijs van een pakje nu snel verhoogt naar minimaal 10 euro in 2023, zoals is afgesproken in het preventie akkoord.

Dat gaat namelijk heel veel mensenlevens schelen. 

En toch blijkt dat de meeste rokers door zullen blijven paffen tot de prijs per pakje maar liefst 60 euro is geworden. De gemiddelde roker paft een pakje per dag weg, dus ik ben benieuwd hoe ze die 400 euro per week straks gaan betalen. Kijk, da's het nadeel van zo'n enquête. Je voelt de pijn namelijk pas in je portemonnee als het echt zover is.


Waarom snap ik jou als roker dan niet?

Jij kiest er dus liever voor je lichaam te blijven vergiftigen en wil daar ook nog 60 euro per dag voor betalen. Leg het mij alsjeblieft uit. Welke logica zit daarin? Mijn programma wordt hierdoor overigens alleen maar goedkoper. Dus ik vind het prima. 

Als een pakje volgend jaar een tientje kost, dan kost mijn programma nog maar 40 pakjes sigaretten. Dat hebben de meeste rokers in 6 weken al uitgegeven. Terwijl ze het ook in die 6 weken hadden kunnen terugverdienen, door met mijn begeleiding een niet-roker te worden.

Als de prijs straks 60 euro is geworden, dan kost mijn programma nog maar 6,5 pakje. Dat hebben rokers binnen een week alweer terugverdiend. 

De prijs van mijn programma kan dan dus ook omhoog. Want als je bereid bent om maar liefst 60 euro neer te tellen voor je eigen pijnlijke, vroegtijdige dood, dan ben je op dat moment ook bereid om te betalen om dat te voorkomen. Dat bleek wel uit de mail die ik vorige week van Gerrit ontving. 


Gerrit

Gerrit is een vader van 3 kinderen en rookt inmiddels al 30 jaar. Hij is politie agent in een grote stad in Nederland. Hij volgt mij al 5 jaar en heeft in al die tijd nog steeds niet besloten om ermee te stoppen. Zelfs niet nadat zijn kinderen erom hebben gevraagd.

Tot vorige week. In de e-mail staat letterlijk: 


"Beste Marcel, Het is tijd voor mij om te stoppen met roken. Kun jij deze week nog een afspraak met mij inplannen, want volgende week word ik geopereerd aan longkanker. Ik betaal graag het dubbele van wat je normaal vraagt."


Er stond veel meer in de mail, maar dit was het belangrijkste.

Vijf jaar lang had hij kunnen voorkomen dat het zover zou komen.

Vijf jaar lang heeft hij geld uitgegeven dat hij ook had kunnen besparen.

Vijf jaar lang heeft hij zijn lichaam nog meer lopen vergiftigen, waardoor die nu zegt, doe het zelf maar Gerrit.


Vijf jaar lang.


Nu heeft hij 40% kans dat hij binnen een half jaar in de kist ligt.

Nu heeft hij 70% kans dat hij nog maar 5 extra levensjaren zal krijgen.

Nu zijn de piepers gaar en kan het opeens wel. 

En nu moet ik dus opeens al mijn afspraken afzeggen om Gerrit nog voor de operatie van het roken af te helpen? Helaas Gerrit. 


Leg het me uit

Zo werkt het niet. Je mag aansluiten in de rij rokers die wel op tijd willen stoppen met roken. Want voor hun is het nog niet te laat. Daar ligt mijn prioriteit. Bij de roker waar het nog niet te laat voor is. Je zult moeten leven met de consequenties van je eigen keuzes. Of je moet gewoon andere keuzes maken. 

Jouw lot ligt voor een groot deel in je eigen handen. Ik snap dus niet waarom ik je al zolang moet blijven inspireren om het enige te doen wat goed voor jezelf is en voor je directe omgeving: stop nou eens met roken.

Leg het me alsjeblieft uit, want voor Gerrit is het nu te laat. Wanneer is het voor jou te laat? 

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book