Wat levert het sigaretje jou op?
Online Programma
Marcel Borst
Online Programma
08/18/2021
2 min
0

Wat levert het sigaretje jou op?

08/18/2021
2 min
0

Joke is een trouwe fan van me. Zij stuurt mij weleens een bericht dat ze tegenkomt. Vanochtend ook weer een leuke. Het enige commentaar dat ze erbij had was:

“Ze leren het nog steeds niet om te stoppen 🤣”.

Het gaat om een onderzoek van het Trimbos instituut dat alles weet over roken en andere verslavingen. Nou ja, alles…

Toen ik een keer contact met ze zocht waren ze niet geïnteresseerd om naar mijn aanpak te luisteren. Zij adviseren dus nog steeds wilskracht, nicotinevervangers en medicijnen. Echt waar.

 

Rokers hebben een beetje aparte logica.

Ik leg het je uit. Kijk, in de medicijnenwereld geeft een medicijn meestal één effect (en uiteraard een hoop bij effecten waar daar hoor je ze meestal niet over).

Zo heb je uppers voor trage mensen, Die geven je energie en zorgen voor een peper in je kont zeg maar (dat laatste is overigens geen aanrader!). Er zijn ook downers voor mensen die juist een beetje ontprikkeld moeten worden. Anti-depressiva zoals Champix bijvoorbeeld.

Als je zelf een beetje hyper bent, dan neem je dus een downer en geen upper. Want het effect is anders net als een duracell batterijtje in het hol van een hitsig konijntje…

Er is één “medicijn”, één oplossing, die niet alleen een upper, maar ook meteen een downer is. Een super intelligent medicijn dus. Die past het effect aan aan wat jij nodig hebt. Het weet blijkbaar precies waarom jij het neemt en welk effect jij op dat moment verwacht. En dat doet ie dan ook.

De ene keer geeft het focus, bijvoorbeeld als je jezelf verveelt, de andere keer doet het precies het tegenovergestelde en geeft het juist rust, bijvoorbeeld als je even in de stress zit.

Datzelfde medicijn is zo slim, dat het energie geeft als je in de put zit, of je juist ontspant als je even heel druk bent.

Het geeft je een gevoel van rust door je stressniveau te verhogen! Echt waar!

Apart hè? Een medicijn dat in verschillende omstandigheden exact tegenovergestelde effecten kan geven.

Dat medicijn is een sigaret. De kuur heet roken.

 

Want wat levert het sigaretje jou op?

Focus, vertrouwen, rust, stress, aandacht, energie, genot, irritatie….? Apart hè?

Het onderzoek van Trimbos zegt dat in de eerste Coronagolf rokers meer gingen roken vanwege verveling, tijdens de tweede golf vanwege stress.
Het lostte dus eerst de verveling op….
hahaha
en het lostte daarna de stress op….

Welke stress? Die het sigaretje je gaf om de verveling te doorbreken?

Hoe kan dat nou samengaan?

Eindconclusie van het onderzoek is dat een kwart van de rokers meer is gaan roken het afgelopen Corona jaar.

Da’s apart.

Want afgelopen jaar heb ik nog nooit zoveel rokers van het roken afgeholpen. Maar liefst 86% van de deelnemers aan mijn online programma zijn juist definitief gestopt tijdens Corona. Ondanks de stress, ondanks de verveling.

Waarom?

Omdat al die ideeën een illusie zijn. Het is niet zo. Het is alleen een makkelijke manier om te verklaren waarom je meer bent gaan roken.
Het zijn gewoon excuses om een sigaretje op te steken. Maar als je geen gedachte en geen behoefte meer hebt aan een sigaret, dan heb je geen excuus meer nodig.

Maar dat inzicht heeft Trimbos nog niet. Nog niet…

Wil jij ook ondanks Corona eenvoudig stoppen? Klik dan hier

Reacties
Categorieën