Wat je van Max kan leren

Wat je van Max kan leren

Heb jij wat met auto's? Ik in ieder geval niet. Voor mij zijn het vier wielen met een dak erop die je (het liefst veilig) van A naar B brengen. Aan mij zijn auto's dus niet besteed. Ik heb er 50 jaar over gedaan om een velg van een wieldop te onderscheiden en een BMW van een Mercedes. Echt waar. 

Wij hadden een buurman die al 20 jaar lang de Formule 1 volgt. Ik snapte er niets van. Anderhalf uur kijken naar 20 autootjes die achter elkaar heel hard racen tot ze aan de finishlijn zijn. Wat is daar nou de lol van?


Maar toen kwam Max

Mijn zussen zijn allemaal fan. Ze kennen allemaal de Formule 1 regeltjes en volgden vol spanning alle races van het afgelopen seizoen. Toen ik een keer op visite was en "verplicht" mee moest kijken, werd mij een beetje uitgelegd wat ik precies in beeld zag en hoe ik daarmee de wedstrijd alsnog kon volgen. Opeens werd het leuk. 

En spannend!

Je begrijpt dat ik er flink van baalde toen wij zondag niet thuis waren. Mijn vent had voor mijn verjaardag ergens een leuke lunch geregeld. Daardoor moest ik de belangrijkste wedstrijd missen. 

Ik was er helemaal van slag van. Mijn vent snapte er niets van. Jij? 

Stiekem pakte ik af en toe mijn mobieltje om op nos.nl het live blog te volgen. 

Het leuke was dat ik een keer switchte naar nu.nl. Die gebruikte ik vroeger altijd om het nieuws bij te houden. Maar dat werd geleidelijk aan meer reclame verstopt in nieuwsberichten dan echt objectief nieuws, dus met die app ben ik volledig gestopt. Toen Max bij nos.nl op een minuut nauwkeurig al had gewonnen, moest je daarvoor op nu.nl nog 20 minuten wacht. Echt waar.


De wedstrijd was dus begonnen

De eigenaar van het restaurant was zelf ook een F1 fan en had een TV laten neerzetten in zijn keuken. Hij kondigde vooraf al aan dat het daarom af en toe iets langer kon duren. Hij vond het ook prima als wij zelf de wedstrijd aan tafel via de mobiel zouden volgen. Maar van mijn vent mocht dat helaas niet.

Max startte gisteren vanaf de eerste plek. Maar al binnen 3 seconden werd hij ingehaald door zijn aartsrivaal Hamstring die ook nog eens een veel snellere auto heeft. De race leek meteen al te zijn beslist. Helaas.

Hamstring liep uit. 

10 seconden, 14 seconden, 17 seconden... 

Onmogelijk om nog in te halen. De teleurstelling was van mijn gezicht en van die van de kok af te lezen.

Toen kwam er onverwacht een crash. Door de regeltjes daaromheen werd het opeens een hele andere race. Ik snap nog steeds niet helemaal wat er nu precies gebeurden, maar in de laatste ronde wist onze eigen Max zijn aartsrivaal Mr. Hamstring toch nog in te halen en de race te winnen. 

Wereldkampioen. 

Precies op dat moment keek ik nog even op nos.nl en zag ik het nieuws net in beeld komen. 20 minuten eerder dan nu.nl. Haha.


Wij zijn dus wereldkampioen. Met de nadruk op wij natuurlijk. Want we hebben wel het hele jaar meegeleefd. 

Voor Max moet dit een heel aparte ervaring zijn geweest. Niet alleen het winnen, maar vooral de manier waarop. Het deed mij denken aan veel rokers die mijn online programma volgen. 


Die zitten ook in een soort van Formule 1 race

Met regels die gevolgd moeten worden. Volg je al die regels, dan kom je er als kampioen uit. Als niet-roker. Maar snij je een bocht af, zoals Hamstring deed, of neem je niet op tijd een pitstop, zoals Hamstring deed, dan kon het wel eens heel anders aflopen.

Max moet net als wij 3 seconden na de start al hebben gedacht.... "Sjips". 

Want opeens zag hij zijn aartsrivaal passeren. 

Of dacht hij dat nu juist net niet? 

Want daar ligt dus de kracht van het onbewuste. Geloof jij na die 3 seconden al dat de race gelopen is, dan is de race gelopen. Geloof jij dat er nog van alles kan gebeuren waardoor ook jij nog steeds kunt winnen, dan zal je winnen.

Max dacht zeker weten dat laatste. Tot de laatste ronde liep hij achter. Ver achter. Onhaalbaar ver achter. Maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je toch nog wint. En dat gebeurde ook. In de laatste bocht, met de juiste banden onder de bolide, wist onze Max zijn rivaal te passeren én voor te blijven.


Wereldkampioen

Denk jij dat Max heeft getwijfeld toen hij 10 seconden achter liep?

Toen hij 14 seconden achter liep?

Toen hij 17 seconden achter liep?


Ik denk het niet. Want Max heeft gewoon gewonnen. Met de focus op het eindresultaat, tot de laatste meter die gereden moet worden.


Als je als roker mijn online programma doet en je houdt je aan de regels, dan ben jij na het programma ook een niet-roker. Als je tot aan de finish lijn mijn stappen zet en adviezen volgt, dan kom je als winnaar uit de bus. Maar de finishlijn in mijn programma is niet zo definitief neergelegd als de witte streep bij de F1. Na afronding van het programma heeft ongeveer 20% van de deelnemers namelijk nog wat last van de nicotine in het lichaam. En daar kun je nog wat last van hebben. Een klein weekje ofzo. Als je in die week doet wat ik zeg, dan kom je bij de finish lijn. Dan passeer je deze als niet-roker. Dan heb je geen gedachten en geen behoefte meer aan een sigaret. 

Ik vertel je in het programma stap voor stap wat je daarvoor moet doen. En dan blijkt het opeens heel eenvoudig te zijn om niet meer te roken. 

Behalve.... als je twijfelt. 


Als je twijfelt, dan wint de twijfel

Dan denk je dat het programma niet heeft geholpen en dan steek je er weer eentje op. Had je dat niet gedaan, dan was je 1 of 2 dagen later erachter gekomen dat het opeens heel eenvoudig is om nooit meer te roken. Het overgrote deel van de deelnemers aan mijn F1 race eindigt gelukkig bij de finishlijn als wereldkampioen. 

Als niet-roker. 

Maar er is een klein regeltje dat zegt dat als je bij de finishlijn nog niet helemaal niet-roker bent, dat je dan toch heel veel kans hebt om binnen een paar dagen alsnog volledig een niet-roker te zijn. Zodat je toch nog als winnaar uit de race komt. Als je maar doet wat ik je zeg. Mijn tips en mijn trucs toepas.

Het enige wat je moet doen als je bij die uitzonderingen zit, is die extra regeltjes opvolgen. Zodat ook jij een wereldkampioen zal zijn. Net als Max. 


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book