Wat hebben Portugal en IJsland met elkaar te maken?

Wat hebben Portugal en IJsland met elkaar te maken?

Wist je dat Portugal het laagste percentage "verslaafden" in Europa heeft? 

Ik heb het dan vooral over drugsverslaafden. 20 jaar geleden stonden ze bovenaan op diezelfde lijst. Overal in de grote steden zag je toen gesjeesde drugsverslaafden die als arme sloebers, uit hun bek meurend en half bezopen over straat liepen om te bedelen, zakken te rollen, berovingen en winkeldiefstallen te plegen. 

Om maar aan geld te komen voor hun shot, voor hun genot. Uitgekotst door de maatschappij.


Psycholoog met visie

Een psycholoog zag een trend bij de verslaafden die hij behandelde. Het begon bij iedereen met een situatie waarin ze zich niet meer geaccepteerd voelden of niet gekend werden in hun eigen waarde en eigenwaarde (twee verschillenden dingen).

Scheidingen, faillissementen, ruzies, relatieproblemen, ontslag, noem maar op. Dat anderen zomaar de stekker eruit trokken en ze opeens links lieten liggen.

Op straat. 

Niemand die ze opvangt, niemand die ze helpt. 

Mensen die de andere kant op kijken bij het passeren.

De psycholoog begon met een experiment. Later is dat tot landelijk beleid gemaakt. Daardoor staat Portugal nu onderaan het lijstje met verslaafden.


Wat doet Portugal? 

Die plukt een verslaafde meteen liefdevol van de straat. Dus niet door de politie of bewoners wegsturen of wegpesten, maar hoppa direct naar een mooie hotelkamer. Ze komen daarna in luxe opvangcentra, waar ze werk krijgen en dus ook een inkomen, waar ze opleidingen en trainingen volgen naar een nieuw beroep en waar alle begeleiding is die ze nodig hebben om weer met beide benen op de grond te staan. Ze krijgen hun eigenwaarde terug. 

Ze krijgen het gevoel dat ze er toe doen. 

Dat ze van waarde zijn. 

Gratis en voor niets.

Drugsprobleem opgelost.


De mate waarin een persoon geluk en liefde ervaart is direct verbonden met de mate waarin een persoon nog drugs nodig heeft om te overleven. Hoe meer liefde, hoe minder verslavingsgevoelig.


IJsland

Nu naar IJsland. 25 jaar geleden stonden IJslandse tieners bekend als de grootste drinkers en rokers van Europa. Tegenwoordig hebben IJslandse jongeren de meest gezonde levensstijl binnen Europa!

Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

IJslandse wetenschappers hebben diverse verslavingen onderzocht. Ze keken daarbij vooral naar de oorzaken. 

Een Amerikaanse professor die docent was aan de universiteit van Reykjavik, concludeerde het volgende: De keuze voor alcohol of drugs is afhankelijk van de manier waarop de betreffende persoon met stress omgaat. 

Stress is dus de oorzaak.

Er zijn veel biochemische stofjes waar hersenen "verslaafd" aan kunnen raken. Het lichaam wordt dan afhankelijk van dat stofje. Dat geeft een bepaald gevoel. Een roes. Gelukzaligheid. En daar wil je steeds meer van hebben.

Als je dat gevoel op een andere, betere, gezondere manier ook kunt activeren, dan heb je dat stofje niet meer nodig en ben je van die vervelende verslaving af. 

Nog beter: Als je voorkomt dat mensen überhaupt stress krijgen, dan zullen ze niet eens meer voor zo'n stofje kiezen!


Experiment

Ze gingen experimenteren met al die tieners. 

Ze ontdekten dat beweging, sporten, dans en muziek, maar ook lekker creatief bezig zijn, veel stress wegnemen. Deze onderdelen hadden uiteindelijk hetzelfde effect op die tieners als de stimulerende middelen alcohol of tabak. 

De stress verdween en ze voelden zich goed. 

Een experiment van 3 maanden werd 5 jaar lang voortgezet en het aantal verslaafden in de groep lag na 5 jaar aanzienlijk lager dan in een vergelijkbare groep jongeren die geen extra activiteiten deden.

In scholen gingen ze gratis masterclass programma's aanbieden. In elke sport of kunst die je maar kon verzinnen. Ik zou dan zelf kiezen voor een cursus Afrikaanse dansen. Rond een open vuur met veel mooie zwarte mannen met een ontbloot bovenlichaam en gespierde benen, die meedoen in niet veel meer dan een kort rieten rokje aan. 

Authentiek dansen dus. Zie jij het ook al voor je? 😁😂. 

In vervolg op het experiment, heeft IJsland alle reclame voor sigaretten en alcoholhoudende dranken verboden. Ze hebben samenwerkingen gefinancierd tussen scholen, ouders en professionals om psychologische problemen bij de jeugd als snel bespreekbaar te maken en op te lossen.

In 20 jaar tijd is IJsland erin geslaagd om het percentage drinkers onder tieners te verminderen van 48% naar 5%, bij roken van 23% naar 3%. 

Ter vergelijking: Bij de Nederlandse jeugd ligt dit percentage momenteel op 26% en dit is door de komst van e-sigaretten en veepers alleen maar stijgende. 


Mijn methode

In mijn online programma stoppen met roken geef ik tientallen manieren waarop je zowel de aanpak van Portugal als van IJsland bij je eigen "verslaving", je eigen rookgedrag in praktijk kunt brengen. Zodat ook jij daar de vruchten van plukt. Zodat ook jij in korte tijd een niet-roker zal zijn.

Die manieren zijn echt kinderlijk eenvoudig. Gewoon even bij je buurman langsgaan voor een kop koffie bijvoorbeeld. Of begin eens met meer bewegen. Een wandeling maken met de hond is al een goede start. Desnoods pak je elke dag de hond van de buren, dan sla je meteen 2 vliegen in één klap! Leer eens een andere taal en voel je zelfvertrouwen groeien. 

Doe eens een training of cursus waar je al heel lang naar uitkijkt, maar steeds maar niet doet....

Dat brengt me meteen bij het einde van deze blog, want ik ga nu meteen even Googelen op "Afrikaans dansen met mannen van Afrikaanse afkomst...". Waarom zou ik dat nu nog langer uitstellen, toch?

Oh, kijk, er is er eentje hier in Amsterdam! Is dat effe mazzel? 😁😁😁 Jongens, ik kom eraan!

Wil jij ook niet langer uitstellen en met mijn begeleiding stoppen met roken? Ik hoor het wel. Dan ben je binnen 2 weken van je rookgedrag verlost.


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book