Succes Percentage Stijgt Gestaag Door

Succes Percentage Stijgt Gestaag Door

Hoe weet ik wat mijn succesratio is?

Afgelopen week heb ik weer spontaan van een viertal mensen de terugkoppeling gehad dat zij inderdaad na slechts één hypnotherapiesessie, volledig zijn gestopt met roken. Ze zijn dus een niet roker geworden. Dat betekent dat zij geen enkele aandrang meer voelen om een sigaret te roken en ook geen enkele gedachte meer hebben aan een sigaret. Met deze vier meldingen stijgt mijn succesratio dus. Maar let op, laat je niet bedonderen door successen die therapeuten melden. Want hoe zij jou hiermee “hypnotiseren” lees je in deze bijdrage.

Wat is een succesvolle therapie?

Volgens mij is een succesvolle therapie een therapie waarin ik uiteindelijk de wens van de klant heb kunnen inlossen. Bij sommige problemen is dat lastiger dan bij andere problemen. Maar uiteindelijk vind ik dat alleen de cliënten zelf kunnen aangeven of ze tevreden zijn met het resultaat. Zij hebben immers last van hun probleem en zij kunnen als enige aangeven of ze zijn geholpen of niet.

Stel je bent zwaar depressief. Na een drietal sessies voel je je gemiddeld al veel prettiger in je vel dan na een een paar jaar therapie elders. Je hebt misschien best nog wel momenten waarop je het even niet ziet zitten, maar dat hebben niet depressieve mensen ook. Als je algemene gevoel sterk vooruit is gegaan en je kunt weer genieten van de kleine dingen om je heen en je ervaart weer levensgeluk, dan kun je toch echt wel stellen dat de therapie tot dan toe succesvol is geweest.

Stel nu dat je hooikoorts hebt. Na één of twee sessies voel je aanzienlijk minder hooikoorts, maar je hebt nog wel altijd een jeukende neus en je niest af en toe ook nog wel eens. In mijn ogen ben je dan niet van je hooikoorts af, al is er wel een hele grote verbetering geconstateerd. Hooikoorts moet ik toch zeker wel in één sessie volledig weg kunnen nemen, zonder problemen. Iemand die dan nog een beetje last heeft, komt bij mij bij de “niet succesvolle” resultaten terecht. Dat geldt ook voor het wegnemen van een fobie. Alleen als de fobie helemaal weg is, ben ik succesvol geweest. Is het aanzienlijk verbeterd, maar nog steeds aanwezig, dan is dat resultaat voor mij “niet succesvol”.

En hoe zit dat dan bij rokers?

Stel dat je een zware roker bent. Na één sessie is het mij gelukt om je te laten stoppen met roken. Maar je hebt wel heel veel moeite hiermee. Je moet echt strijden om van de sigaret af te blijven. Voor mij is dat resultaat dan ook “niet succesvol”. Stel dat dezelfde zware roker na mijn sessie de eerste 2 weken af en toe nog een moment van behoefte voelde, maar daar prima mee om kon gaan, omdat het na een paar minuten weer weg was en ook voor langere tijd weg bleef. Dan is dat voor mij een succesvol resultaat.

Hoe bepalen andere therapeuten hun succes?

Ik ken hypnotherapeuten die niet verder gaan dan een test vóór de sessie en een test vlak na de sessie. Bij een fobie vragen ze dan bijvoorbeeld om even te denken aan de fobie situatie. De cliënt moet dan op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe erg de fobie voor ze is. Na de sessie vragen ze dit opnieuw. Als het getal na de sessie lager is dan voor de sessie, dan spreken ze over een succesvol resultaat. Maar als het getal nog steeds hoger is dan een 0, dan hebben ze dus nog steeds last van hun angst. En als ze de week na de sessie met hun angst worden geconfronteerd, dan is het voor mij de vraag hoe hun reactie zal zijn. Bij rokers testen veel therapeuten het succes door na de sessie te vragen of de cliënt nog zin heeft in een sigaret. Is het antwoord “nee” dan zijn ze succesvol geweest.

Ik vind dat nogal kort door de bocht.

Voor mij zijn deze cliënten namelijk pas succesvol als in praktijk blijkt dat ze inderdaad geen angsten meer kennen of als ze inderdaad geen behoefte en geen gedachte meer hebben aan een sigaret. Pas dan tel je bij mij mee in mijn succesratio. Ik ben dus erg blij met de vier cliënten die afgelopen week vanuit zichzelf hebben gemeld dat zij nog steeds een niet roker zijn. Voor 2 personen is dat nu al 4 maanden een feit, voor 2 anderen is dat nu 2 maanden een feit. Maar alle vier waren verbaasd over het gemak waarmee ze dit keer definitief zijn gestopt met roken.

Niet iedereen geeft feedback

Helaas krijg ik niet van al mijn klanten feedback over de resultaten. Ik vraag dit uiteraard wel altijd als ze bij mij weggaan en ze beloven het ook allemaal. Dat is geen onwil, maar zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je weet namelijk precies wat er nog steeds niet goed gaat in je dagelijks functioneren, maar je hebt vaak niet door wat er gisteren nog verkeerd ging, maar vanaf vandaag niet meer. Simpelweg het feit dat de klacht er niet meer is, betekent voor veel mensen dat ze niet eens doorhebben dat hun probleem is opgelost. Pas als je daar bewust naar vraagt, komen ze erachter dat ze inderdaad al een tijdje geen gedachten meer hebben gehad aan een sigaret, geen behoefte meer voelen aan een sigaret, geen last meer hebben van hooikoorts, van hoogtevrees of van hun slangenfobie. Pas dan valt het kwartje dat ze op “wonderlijke wijze” ineens verlost zijn van die kwelgeest waar ze jarenlang dagelijks mee hebben gevochten maar nu niet meer.

Omdat ik weet dat het zo werkt bij mensen, stuur ik na verloop van tijd altijd een vragenlijst uit, waarin ik naar de ervaringen vraag. De respons daarop verwerk ik dan ook weer in mijn succesratio. Binnenkort gaat er weer een vragenlijst uit naar mijn klanten van het afgelopen jaar. Ik ben benieuwd wat mijn succesratio dan gaat worden. Tot nu toe zit ik op een mooie 80% na één sessie en 90% na twee sessies. Het is mijn streven om die percentages elk jaar hoger uit te laten komen.

Gelukkig geef ik bij Stoppen met Roken altijd een gratis tweede sessie, mochten ze toch nog veel moeite hebben met het stoppen met roken na de eerste sessie. Het feit dat ik afgelopen jaar slechts bij twee mensen een tweede sessie heb hoeven uitvoeren, zegt mij dat mijn succesratio dit jaar weer hoger is geworden. Maar dat weet ik pas zeker als ik de resultaten van de vragenlijst heb verwerkt.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book