Strafzaak Tegen Tabaksindustrie

Strafzaak Tegen Tabaksindustrie

Geweldig nieuws afgelopen week. Met mij en vele anderen, is nu ook advocaat Bénédicte Ficq aan de slag gegaan om te vechten tegen de tabaksindustrie. Zij is in Nederland de eerste die inzet op een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Uiteindelijk gaat het daarbij om een oordeel van de rechter of de tabaksindustrie zich schuldig maakt aan een strafbaar feit. En haar kansen schat zij zelf hoog in.

Unieke strafzaak tegen tabaksindustrie

Als deze strafzaak er komt, dan wordt de tabaksindustrie verdacht van en wellicht ook veroordeelt vanwege het “opzettelijk benadelen van iemands gezondheid“. De advocaat heeft een media offensief gestart voor een brede basis voor dit proces. Zij doet dat mede met, of uit naam van Anne Marie van Veen, een 42-jarige moeder en ex-roker die nu leidt aan longkanker. Met dit blogbericht wil ik ook mijn achterban vragen om steun uit te spreken voor dit geweldige initiatief. Dit kun je doen op deze site die hier speciaal voor in het leven is geroepen.

Giftige toevoegingen zijn wettelijk verboden

Bij de wet is het verboden om etenswaren te verkopen waar je gif in doet. En dat laatste doet de tabaksindustrie. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben al bewezen welke toevoegingen de tabaksindustrie allemaal in hun product gooit, met als oogmerk hogere verkopen en een snellere verslaving aan hun product. Ik heb zelf een cliënt gehad die bij Philip Morris heeft gewerkt. Hij bevestigde het verhaal dat ik hem vertelde over alle toevoegingen en gaf mij inzage in nog meer praktijken die de tabaksindustrie in het geniep uitvoert. Hij is overigens na deze hypnosesessie in één keer een niet-roker geworden.

Deze toevoegingen zijn nu dus de basis voor een mogelijke strafvervolging. Deze extra’s worden doelbewust aan de tabak toegevoegd. Het zit van nature namelijk niet in tabak, wat eigenlijk het product is wat ze verkopen. Iedereen weet dat er in tabak van nature nicotine zit en dat deze nicotine verslavend werkt. Door de toevoegingen ruikt en smaakt de sigaret prettiger, waardoor je een grotere kans hebt om het te blijven gebruiken. Maar sommige toevoegingen hebben ook een werking op bepaalde delen van je hersenen, waardoor bijvoorbeeld het beloningssysteem wordt geactiveerd. Je krijgt een goed gevoel van het roken van een sigaret. En daarmee is de sigaret dus ontworpen om te doden. Het enige effect wat een sigaret heeft is namelijk een verslaving veroorzaken en de kans verhogen op diverse dodelijke ziektes. Niets meer en niets minder.

Of de roker dit wel of niet weet en of de roker wel of niet zelf verantwoordelijk is voor het roken van een sigaret, is dus niet het onderwerp van de strafzaak. Het gaat erom dat de tabaksindustrie bewust giftige stoffen toevoegt aan een product dat verslavend werkt en dat 50% van zijn gebruikers tot 10 jaar eerder laat sterven aan diverse vormen van aan roken gerelateerde ziektes.

Uiteindelijk zal de strafzaak (als die doorgaat) alleen kunnen leiden tot een veroordeling van de tabaksindustrie. Waarschijnlijk zal dat een hoge geldboete zijn. Daar ligt de tabaksindustrie niet echt wakker van. Maar een bijkomend effect is dat de praktijk van de tabaksindustrie breed bekend wordt. En daardoor zal uiteindelijk de politiek ook keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld door de verkoop van nicotine houdende artikelen bij wet te verbieden. Nicotine is niet voor niets het meest dodelijke gif ter wereld.

De werking van de toevoegingen

Sommige toevoegingen in sigaretten zijn bijvoorbeeld bedoeld om jongeren (tieners) sneller verslaafd te maken. Het oordeelvermogen is bij minderjarigen nog niet volledig ontwikkeld. Zij zien nog niet de negatieve gevolgen van roken op langere termijn. Tegen de tijd dat ze dat wel gaan inzien is het te laat, want dan zijn ze al verslaafd.

Tabaksbladeren worden gedroogd en geroosterd. Pas daarna is de rook van tabaksbladeren te inhaleren. Na het proces van drogen en roosteren, worden diverse stoffen toegevoegd. Met verschillenden doeleinden overigens. Sommige om de verslavende werking te activeren, anderen om de neiging tot hoesten in te dammen. Maar ook bijvoorbeeld ammoniak, dat ervoor zorgt dat de nicotine veel sneller in je hersenen terecht komt. Alleen daar kan het zijn werking optimaal uitvoeren om de roker verslaafd te maken. Verder zitten er zoetstoffen in. Zoals cacao, menthol, chocola, honing, suiker, anijs, appelsap en dropconcentraat. Allemaal om ervoor te zorgen dat je roken lekker gaat vinden. Bij de verbranding van suikers komen kankerverwekkende aldehyden vrij. Het koolmonoxide dat vrijkomt bij verbranding zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed wordt verdrongen.

Denk verder aan benzopreen (kankerverwekkend), teer (bevat 60 kankerverwekkende stoffen), cadmium (zeer giftig zwaar metaal), acetonitril (gebruikt als insecticide), methanol (giftige soort alcohol), fenol (giftige zuurverbinding), arsenicum (kankerverwekkend gif dat DNA-schade geeft, tot onvruchtbaarheid leidt en irritatie van de luchtwegen veroorzaakt).

Kom nu zelf ook in actie tegen de tabaksindustrie

Ben jij ook van mening dat de tabaksindustrie nu eens goed moet worden aangepakt? Vind jij ook dat de politiek moet worden wakkergeschud tot meer wetgeving waardoor de tabaksindustrie kan worden aangepakt? Geef dan ook jouw steun aan dit initiatief, door hier meer bekendheid aan te geven, door een donatie te doen, een t-shirt te kopen of door de website via je eigen social media te delen met jouw eigen netwerk. Je kunt uiteraard ook een hypnotherapie sessie bij mij afnemen, waardoor ook jij straks een niet-roker bent. Zodat jouw zuurverdiende centen niet in de zakken van de tabaksindustrie belanden.

Samen kunnen we roken definitief verbannen. Misschien nog niet vandaag of morgen, maar in ieder geval wel voor een betere toekomst. Ga naar de site sickofsmoking.nl en geef jouw steun aan dit initiatief.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book