Stoppen Met Roken Via Hypnotherapie

Stoppen Met Roken Via Hypnotherapie

Hypnotherapie de enige benadering die daadwerkelijk omgaat met de onbewuste associaties in je brein die gemaakt zijn met het roken van sigaretten. En juist om die reden is hypnotherapie bij dit probleem zo enorm effectief. Met de inzet van hypnotherapie ga je naar de bron van het onbewuste, waar de therapeut de verbindingen verbreekt die jouw brein al die jaren heeft gemaakt met alle geneugten van de sigaret. Want zolang deze associaties blijven bestaan, is het heel lastig om de sigaret voor altijd vaarwel te zeggen.

Hypnotherapie om te stoppen met roken is één van de makkelijkere manieren om het gedrag uit je systeem te gooien dat je waarschijnlijk al jarenlang hebt gekoesterd en ontwikkeld. Als jij je ook afvraagt hoe je nu eindelijk eens een keer van die rotsigaret af kunt komen, dan ben je niet de enige. Velen zijn je voorgegaan. En de meesten in dezelfde volgorde van pogingen daartoe. Eerst op eigen kracht, een jaar later nog een keer op eigen kracht, dan met behulp van nicotinepleisters of nicotinekauwgum en sommigen zelfs met zware medicijnen via de huisarts, die meer kwaad verrichten dan goed doen. Daarna komt het alternatieve circuit. Acupunctuur. En als laatste stappen ze binnen bij de hypnotherapeut, om eindelijk een niet roker te worden.

Onzekerheid groeit als het niet lukt

In de tussentijd groeit de onzekerheid. En die onzekerheid moet je dan natuurlijk niet met een sigaret willen wegnemen. Als je niet kunt stoppen voor jezelf, doe het dan in ieder geval voor de gezondheid van je directe omgeving. Je eigen gezin, je partner, je kinderen, je ouders, je beste vrienden. Het is inmiddels dubbel en dwars aangetoond dat zij in hun lichaam meer negatieve gevolgen ondervinden van het passief met jou meeroken dan tot nu toe werd verondersteld. Jij bent dus (mede) verantwoordelijk voor de ziekten die zij ontwikkelen. Stoppen met roken heeft dus niet alleen een effect op jouw eigen gezondheid, maar zeker ook op de gezondheid van je directe omgeving.

Nu zijn rokers natuurlijk niet dom. Ze hebben ooit een domme beslissing genomen, door een eerste sigaret te nemen en net te doen alsof ze het lekker vonden. Maar over het algemeen zijn ze niet dom. Mensen maken nu eenmaal fouten. Alleen is de prijs van deze fout aanzienlijk groter dan de gemiddelde prijs van de gemiddelde fout van andere mensen. En die prijs betalen ze niet alleen zelf, maar dus ook hun directe omgeving. Ze begrijpen dus heel goed dat het slecht voor ze is. Dat weten ze gerust wel. Maar toch gaan ze door met roken. Het is namelijk zo’n gewoonte die lastig te overwinnen is.

Als iemand continue stress ervaart in het dagelijks leven, dan gaan ze ervan uit dat de sigaret een beetje rust geeft in het hoofd. Ze gaan daarvan uit, omdat ze zichzelf dat hebben wijsgemaakt door de jaren heen. Een soort van zelfhypnose dus. En dat effect komt dan uiteraard ook uit. Omdat ze dit verwachten, gebeurt het ook echt. Ze krijgen even een momentje van rust. Zie je wel. Ze worden even beloond. Net als een ander die in tijden van stress even een wandeling van 5 minuten maakt, of een kop koffie drinkt. Ook zij ervaren een momentje van rust. Alleen is dat momentje van rust door het wegblijven van nicotine in het bloed niet verslavend voor het brein. Hypnotherapie verandert deze associaties in het diepste van je onderbewuste brein.

De kracht van het brein gebruiken

Individuen die roken, onderkennen zeker de hoge risico’s waar ze bloot aan staan. Voor mensen die van de zijlijn toekijken is het lastig om dat te doorgronden. Maar je brein werkt hier twee kanten op. Het is niet alleen geconditioneerd om een mate van bevrediging (beloning) te koppelen aan het roken, het is ook gewend om een associatie te maken van een ongemakkelijk gevoel aan het niet roken (ze willen dan wel, maar weten dat het niet goed is). En als je dan bedenkt dat mensen van nature gedreven worden om te zoeken naar bevrediging en plezier en ook naar het voorkomen van ongemak, dan is het begrijpelijk dat een roker blijft roken, ook al weet ie als ie dat het slecht is en dat het uiteindelijk fataal gaat worden.

Het brein is heel krachtig. Deze kracht kun je ook inzetten om wel je doelen te bereiken. Er zitten psychologische voordelen in het nemen van tijd om je eens voor te stellen welke voordelen het stoppen met roken jou allemaal geeft. Hoe dit je dagelijks functioneren gaat veranderen, de relatie met je gezin, je partner, je kinderen, je ouders, je vrienden. Hoe je lichaam dan gaat veranderen. Dat je weer echt gaat proeven en ruiken. Dat een etentje in een restaurant weer een feestje van smaakexplosies wordt. Dat je weer de geur van een bos ruikt waar net een regenbui is gevallen. Dat je weer actief wordt met vrienden etc. Visualiseer dit maar eens en doe dat eens gedurende een paar weken. Wat gebeurt er dan met je rookgedrag?

De psychologische effecten van het stoppen met roken mogen niet worden onderschat. Gegeven het feit dat deze waarschijnlijk niet zullen worden weggenomen door je meest naaste omgeving, je vrienden en familie, is het dus essentieel om te werken met een expert op dit gebied.

Zelfhypnose inzetten

Google maar een keer op “zelfhypnose stoppen met roken” en je wordt doodgegooid met mogelijkheden. Op YouTube hetzelfde. Maar welk effect heeft dit op jou? In praktijk blijkt dat zij daarna toch altijd nog persoonlijke hulp nodig hebben om het effect blijvend te laten zijn. Het is een heel ander verhaal als je met die persoonlijk hulp bent begonnen en een aanvullend zelfhypnose programma daarna gebruikt.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book