Stoppen met Roken via de Huisarts

Stoppen met Roken via de Huisarts

Laatst zat ik bij mijn huisarts in de wachtruimte. Daar kwam ik een stoppen-met-roken folder tegen van de site ikkanstoppen.nl. “Gemotiveerde stoppers raadplegen hun dokter” staat op de voorzijde van deze folder.

“Als je serieus wilt stoppen met roken, is het aan te raden om samen met je dokter gericht op zoek te gaan naar een, bij jou passende, methode om je kans van slagen te vergroten”.

Ik ben het daar helemaal mee eens.

Helaas denken de meeste dokters dan echter niet aan hypnose, omdat ze meestal helemaal niet weten dat je met hypnose binnen één tot drie sessies definitief en voor altijd van het roken af kunt komen. Nee, dokters schrijven dan het liefst meteen pilletjes voor die de drang naar nicotine moet verminderen en die de bijverschijnselen moet verzachten. Bij sommige mensen werkt dat goed of redelijk, bij anderen niet of nauwelijks.

Medicijnen

Mijn grootste probleem is echter dat je via de huisarts allemaal chemicaliën in je lichaam stopt.

De meeste mensen die bij mij langskomen, zijn al een aantal keer bij hun huisarts geweest en hebben meerdere soorten medicijnen geprobeerd. Ze slikken dat dan maandenlang, maar blijven gewoon die behoefte aan een sigaret voelen, tot ze er weer één opsteken. Dit komt uiteraard omdat de trigger van de behoefte aan een sigaret in je onbewuste niet wordt weggehaald. De aanleiding voor jou om een sigaret te nemen kan veelvuldig zijn. Sommige mensen zijn volledig geconditioneerd. Zij steken op vaste momenten altijd een sigaret op, zonder hierover na te denken. Na het eten, na de sex, in de bar etc. Zij zijn volledig geconditioneerd en het roken is gedrag geworden. En hypnose is nu bij uitstek geschikt om gedrag te veranderen.

Vervolgens probeert de folder je te overtuigen dat het echt beter is te stoppen met roken.

“Het veroorzaakt namelijk diverse soorten kanker, kortademigheid, hartaandoeningen en verstopte aderen. Maar het geeft ook een slechte adem, slechte uitgedroogde huid en gele tanden. Het heeft zelfs een negatief effect op je sexleven”.

 

En als we iets niet willen, dan is het dat laatste wel. De mensen die willen stoppen met roken weten dit natuurlijk allang. Dit gaat ze echt niet over de streep halen. Daar is meer voor nodig. Meer emotie. Mensen leren en veranderen door twee dingen: straf en beloning. Geef iemand straf en hij doet het minder vaak. Beloon iemand en hij doet het vaker. Het nadeel van een sigaret is nu dat het zowel een beloning geeft (een heerlijk relaxed gevoel) als een straf (de kanker ontwikkelt zich en jij hebt dat niet eens in de gaten). Tijdens een hypnose werk ik ook met beloning en straf. Maar dan op emotioneel niveau. En die beloning en straf is 100 keer meer effectief dan de kennis dat het beter is voor je gezondheid. Je onbewuste doet de rest.

Na al deze open deuren, gaat de folder serieus verder.

“Het menselijk lichaam heeft het unieke vermogen zich te herstellen.”

Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik krijg regelmatig maanden later nog sms-jes, facebook berichten of mailtjes waarin ze aangeven dat ze nog steeds niet roken en wat ze nu allemaal doen wat ze vroeger niet konden.

Huisartsen en hypnose

En begrijp me goed, ik juich echt alle initiatieven toe die ervoor zorgen dat mensen stoppen met roken. Het liefste heb ik dat ze niet eens beginnen met roken. Alleen ben ik geen voorstander van het tot je nemen van medicijnen als de kracht van je geest het trucje veel beter kan doen met veel sneller en veel beter resultaat.

Het wordt tijd dat huisartsen dat ook eens gaan onderkennen.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book