Rookverbod: De Laatste Rokers
Roken Algemeen
Marcel Borst
Roken Algemeen
08/06/2015
3 min
0

Rookverbod: De Laatste Rokers

08/06/2015
3 min
0

Na de 2e wereldoorlog tot in de jaren zestig van de vorige eeuw rookte bijna 60% van de bevolking. Vanaf de jaren ’70 is dat percentage gestaag dalend. Op dit moment rookt nog geen kwart van de bevolking. Het begon met een rookverbod in vliegtuigen. Daarna volgde een rookverbod in de treinen. Het rookverbod in de horeca was een volgende belangrijke stap, die met veel horten en stoten werd genomen. De foutjes in die wetgeving zijn inmiddels ook gedicht, waardoor er nu ook geen uitzonderingen meer zijn voor kleine café’s. Binnenkort mag het ook niet meer buiten op straat…

Ben jij een roker? Dan voel je je al een tijdje niet meer echt welkom in onze maatschappij. Dat gevoel zal alleen maar sterker worden, want de volgende stap staat eraan te komen: een algeheel rookverbod in de publieke ruimte (lees op de openbare weg, de terrassen, op het strand, op het voetbalveld etc.). Wil jij jezelf nog langer kwellen door de paria van de maatschappij te zijn of wil jij ook net als al die andere niet rokers genieten van de ontspanning die het jou brengt als jij nooit meer met een sigaret bezig hoeft te zijn omdat je een niet roker bent? Ik zou het wel weten!

Verboden te roken op het terras

Deze week stond er een bijdrage op nu.nl. Daaruit blijkt dat steeds meer horecazaken overgaan op gedeeltelijk of geheel rookvrije terrassen. Ook zij kiezen dus (vrijwillig) voor een rookverbod. Dat is in ieder geval de conclusie van het Longfonds. Deze horeca instellingen luisteren namelijk naar hun klanten en meer dan 75% van hun klanten is een niet roker en die hebben enorm veel last van die vieze nicotine luchten die door rokers worden uitgeblazen en altijd precies hun kant op lijkt te komen. De horeca kan niet anders.

Ook in de trein, het vliegtuig en in restaurants was het de eerste stap om gedeeltelijk rookvrije ruimtes toe te wijzen. Uiteindelijk zijn die allemaal 100% rookvrij geworden. En terecht. Iemand kan er voor kiezen om zichzelf te vergiftigen met het roken van een sigaret, maar dat betekent niet dat andere mensen ook dat risico moeten lopen door mee te roken. Volgens het Longfonds loopt Nederland achter op landen als Australië en de Verenigde Staten. Daar zijn rookvrije terrassen nu al heel gebruikelijk.

Opvallend hierbij is dat het initiatief voor rookvrije terrassen vanuit de horeca ondernemers zelf komt. Het is dus niet via wetgeving opgelegd door de overheid. Die ontwikkeling is natuurlijk fantastisch voor de niet rokers. Maar ook voor de rokers! Want wat zou het voor jou als roker betekenen dat jij straks ook gewoon in die meerderheid van 75% zit, die niet meer rookt? Wat als jij niet meer hoeft op te letten of je nog wel voldoende sigaretten in voorraad hebt om de rest van de dag door te komen? Wat als ook jij ontspannen op een terras kunt zitten zonder gedachte aan een sigaret, zonder enige behoefte? Wat als jij nooit meer hoeft te denken hoe jij het nu weer voor elkaar kunt krijgen om die volgende sigaret te scoren? Dat is namelijk wat jij krijgt als jij besluit om een niet roker te zijn. Opeens is je hele wereld anders. Er is geen stress meer, geen behoefte meer, geen drang meer. Er is meer energie, meer ontspanning en veel meer plezier in alles wat je doet.

En het is heel eenvoudig om te stoppen met roken. Geloof die verhalen niet van je collega rokers, die zeggen dat het moeilijk is. Dat zeggen ze alleen maar omdat ze niet alleen achter willen blijven op al die rookvrije terrassen en straten. Dat zeggen ze alleen maar omdat zij zelf dan gewoon door kunnen gaan. Want als blijkt dat het inderdaad kinderlijk eenvoudig is om een niet roker te zijn via slechts één sessie hypnotherapie, dan hebben zij geen enkel excuus meer om zelf ook door te roken. Dan moeten ook zij met de billen bloot.

Roken verbieden

Een echt rookverbod wil de horecasector niet echt. Dat bleek uit een enquête van Misset Horeca. Uiteraard. Want een kwart van hun mogelijke klanten rookt nog steeds. Maar dat percentage is sterk aan het afnemen. Er komt een dag, niet zo lang meer in de toekomst, dat die klanten minder belangrijk zijn dan de niet rokende meerderheid, die nu van het terras wegloopt als er een roker naast ze komt zitten.

Een overgrote meerderheid van 90 procent van de ondervraagde ondernemers bleek geen overheidsbemoeienis te willen. Maar meer dan 10 procent van dezelfde ondernemers overweegt wel om uit eigen beweging een rookvrije zone in te stellen. De eerste stap is daarmee gezet. De eerste dominosteen heeft een zetje gekregen. Wacht jij met een niet roker worden tot je nergens meer welkom bent, of wil jij morgen al het genot ervaren dat niet rokers elke dag ervaren? Het kan. Er is maar één sessie voor nodig om ook jou, de meest verstokte roker, tot een niet roker te maken. Dus neem contact met mij op en geef jezelf het grootste kado dat je kunt geven: een ontspannen leven waar je overal welkom bent.

Reacties
Categorieën