arrow_drop_up arrow_drop_down

Rokers met COPD aan het zuurstof

Gisteren heb ik een verontrustende aflevering gezien van de televisie serie waarin Anita Witzier meeloopt in het ziekenhuis. Gisteren ging het over COPD.

De meeste rokers weten niet wat er op ze af komt. Zuurstof…. je gaat het pas missen als je het niet meer hebt.

COPD is een afkorting van een Engelse benaming voor een langdurige blijvende longziekte met vernauwing van de luchtwegen. 80% van de COPD patiënten is een roker of heeft gerookt. Roken is daarmee de belangrijkste oorzaak van COPD. Het vreemde was dat alle COPD patiënten in deze aflevering spijt hadden dat ze ooit zijn begonnen met roken.

Er waren jonge mensen bij. Niet ouder dan 40 jaar. Zij hadden “slechts” 12 jaar lang gerookt. Maar wel net zolang doorgegaan tot ze geen energie meer hadden. Na onderzoek bleek dat ze COPD hadden. En van COPD kom je niet meer af. Het is chronisch. Mensen met een longcapaciteit van rond de 20% is met COPD heel normaal. Stel je voor dat je nog maar een vijfde van de energie hebt die een niet roker heeft. Want je longcapaciteit is één op één verbonden aan de energie die je voelt in je lichaam.

COPD is longtransplantatie

Dan ben je dus opeens als roker afhankelijk van een longtransplantatie. En donor longen die een match zijn met jouw lichaaam, die zijn er niet zoveel. Je komt dus op een wachtlijst. De longarts die werd geïnterviewd vertelde over zijn dilemma bij het toewijzen van longen voor transplantatie. Geef je die longen aan een 50 jarige man die zijn hele leven heeft gerookt en waarschijnlijk ook gewoon doorrookt, of aan een 70 jarige man die altijd gezond en sportief is geweest. Die 70 jarige heeft namelijk een langere en gezondere levensverwachting dan de 50 jarige. Zelfs na de transplantatie…. Voor wie kies jij?

En als je dan uitverkoren bent om toch een transplantatie te krijgen, dan is de gemiddelde extra levensverwachting slechts 10 jaar. Daarna zijn de donor longen op. Dus de dame van 40 jaar zal waarschijnlijk niet ouder worden dan 50 jaar. De kosten van deze operatie lopen richting de 80.000 euro per patiënt, inclusief de nazorg en extra behandelingen die nodig zijn. De maatschappij betaalt deze kosten. De roker betaalt met zijn kortere leven.

Zuurstof is energie

Zuurstof is energie. En als je longen door COPD nog maar voor 20% zuurstof aan je bloed kunnen afgeven, dan voel je dus ook nog maar 20% energie. Even 10 meter lopen en je bent helemaal kapot. Een trap op en je moet een paar minuten “op adem komen”. Je hebt geen leven meer. En elke sigaret die jij nu nog rookt, is een stap dichterbij deze werkelijkheid. Met 80% kans, ook voor jou.

Zuurstof of lucht….. Je gaat het pas missen als je het niet meer hebt…..

Maar als je het niet meer hebt, dan is dat wel blijvend. De enige remedie om het te voorkomen is om nooit meer te beginnen met roken. De enige remedie om er zo goed mogelijk van af te komen als je wel al rookt is door te stoppen met roken. Er is maar één goed moment om te stoppen met roken en dat is nu.

Besluit daarom nu dat je stopt met roken en beperk de schade die jij later krijgt als ook bij jou de diagnose COPD wordt gesteld. Want vanaf dat moment is je leven één grote hel. Daar kan geen sigaretje tegenop.

Wil jij voorkomen dat jij straks vastgekluisterd zit aan huis en alleen nog maar verder kunt met toediening van zuurstof?

Klik dan hier voor meer informatie en stop heel eenvoudig met roken door de inzet van hypnotherapie.

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book