Roken Is Geen Verslaving

Roken Is Geen Verslaving

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is roken geen verslaving, maar voor het grootste deel gewoon aangeleerd gedrag. En gedrag wat je hebt aangeleerd, kun je ook weer heel gemakkelijk afleren. Althans, als je weet hoe je brein dat het beste doet. En een hypnotherapeut weet dat exact. Uiteraard speelt voor een klein deel ook een stukje verslaving aan Nicotine mee. Maar dat deel is aanzienlijk kleiner dan de meeste mensen denken. Dit verslavende deel is ook maar tijdelijk. Meestal is het binnen een paar weken totaal verdwenen. Bij hypnose zelfs meteen al direct na de sessie. Gelukkig maar, want daardoor is het heel gemakkelijk om te stoppen met roken. Als je maar weet hoe jouw lichaam en vooral ook hoe jouw brein werkt.

Wat is nu precies een verslaving?

Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of van een stof afhankelijk is. Die afhankelijkheid is dan zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten.

Volgens deze verklaring is roken dus inderdaad een verslaving. Maar let even op het woordje “gewoonte“. Als het jouw gewoonte is om als man staand te plassen, ben je dan verslaafd aan staand plassen? Als het jouw gewoonte is om elke dag te douchen, ben je dan verslaafd aan douchen? Nee, natuurlijk niet. Maar verander het maar eens. Ga vanaf vandaag als man maar eens zittend plassen. Ik durf te wedden dat je dat niet gaat lukken. Zo ook met het roken van een sigaret. Het roken is namelijk een gewoonte en geen verslaving.

De sigaret past alleen maar in deze definitie van verslaving, door het woordje “stof” in de definitie. Want nicotine is inderdaad een stof waarvan je lichaam het prettig vindt dat het in je bloed zit. En zolang het in je bloed zit, wil het dit nicotineniveau eigenlijk altijd aanhouden. Tot het helemaal uit je bloed is verdwenen. Dan vraagt het lichaam ook niet meer om nicotine. Net als een klein kind met de snoeptrommel. Zolang het weet dat er snoepjes in de trommel zitten, zal het blijven vragen. Maar als het eenmaal weet dat de snoepjes op zijn, dan richt het kind de aandacht op iets anders. Een heel natuurlijk proces dus eigenlijk. Zo werkt dat dus in jouw brein.

En gemiddeld duurt het slechts een paar weken voordat nicotine (en daarmee het verslavingsdeel) volledig uit je bloed verdwenen is. Wat resteert is dan dus het onbewuste gedrag. Helaas voor een roker is dat onbewuste gedrag wel meteen voor 90% de oorzaak van het door willen blijven roken. En omdat het onbewust is, is het heel moeilijk om dit op bewust niveau te veranderen. Net zoals het heel moeilijk is om andere dingen af te leren die je al jarenlang doet. Zoals de tube tandpasta op een andere plek zetten dan je gewend bent of als man staand plassen.

Waarom is de sigaret dan geen verslaving?

Iedereen weet dat heroïne en cocaïne verslavend werken. Of alcohol. Dat zijn pas echte verslavingen. En die vallen in het niet bij de “verslaving” die een sigaret zou moeten zijn. Als jij mensen in je eigen omgeving kent die verslaafd zijn, dan weet je precies wat ik bedoel. Ze kunnen letterlijk niet zonder drank, heroïne of cocaïne. Hun lijf protesteert namelijk zodra de laatste shot heroïne of het laatste glas alcohol of de laatste snuif cocaïne alweer een paar uur terug is. En als ze dan niets scoren, dan wordt dat protest alleen maar erger. En niet zoals bij een sigaret, dat ze “trek hebben”, nee, veel intenser en veel zwaarder dan dat. Hun lichaam begint namelijk te trillen en te beven, ze krijgen allemaal fysieke klachten en ze kunnen onmogelijk nog andere dingen doen dan denken aan een nieuwe lading van hun verslaving.

Door de werking van drugs krijg je dus een dwangmatige neiging om regelmatig te gebruiken. Dat geldt inderdaad ook voor sigaretten, maar er is een verschil. Bij sigaretten is dat voor 90% gewoon zelf aangeleerd gedrag en slechts voor 10% het gevolg van de “verslaving” aan nicotine. Een echte verslaafde wordt namelijk zowel lichamelijk als geestelijk volledig afhankelijk van de drugs. En dat geldt absoluut niet bij sigaretten. Of denk jij soms van wel?

Dan ben je vast zelf een roker, of je kent iemand die veel rookt. Een roker gaat net als ieder ander in de avond naar bed en slaapt dan waarschijnlijk gewoon door net als ieder ander mens. Gemiddeld 7 of 8 uur en in het weekend slapen ze af en toe uit. Dan slapen ook rokers wel tot 10 uur lang door. Een verslaafde kan dat niet. Het lichaam van de verslaafde moet absoluut zijn nieuwe dosis toegediend krijgen. Hoe laat het ook is. Ze worden midden in de nacht wakker en moeten dan scoren. Als ze dat niet doen, dan gaan ze helemaal door het lint.

Een roker heeft daar absoluut geen last van. Hij slaapt gewoon 10 uur lang achter elkaar door, zonder één sigaret. De reden hiervoor is simpel: rokers roken nooit tijdens hun slaap en dus is hun brein niet op dit gedrag ingesteld. Rokers roken wel direct na het opstaan, of direct na het ontbijt. Of na een etentje, of met een bepaalde kennis of vriend. Of ze roken altijd op een bepaald plekje in de tuin of in het huis. Op vaste tijden op het werk, met collega’s. En al die momenten en al die personen en locaties, werken in je brein als een trigger (aanleiding) om te denken aan een sigaret. Je krijgt dan trek. Een roker zegt dan: “zie je wel, ik ben ook zo verslaafd…”. Maar in werkelijkheid heeft het niets met verslaving te maken. Het is gedrag dat ze zichzelf hebben aangeleerd.

Rook jij altijd direct na het opstaan? Dan is de eerste gedachte na het opstaan aan een sigaret. Rook je nooit direct na het opstaan? Dan zul je in de ochtend ook nooit denken aan een sigaret. Totdat je wordt geconfronteerd met die vriend of vriendin of die vaste plek waar je altijd een sigaretje rookt. Zodra die in bereik komt, associeert je brein dit met een sigaret en de gedachte eraan is geboren. Je geeft dan dus de schuld aan je “verslaving”, maar in het echt is het gewoon aangeleerd gedrag. Net als dat je altijd smakkend zit te kauwen, als je jezelf dit hebt aangeleerd. Of net als dat je altijd met je handen over elkaar zit, als  je in gesprek bent met iemand. Of net als het koekje dat je altijd neemt bij de koffie. Daar denk je dan ook meteen aan als er koffie wordt neergezet.

Waarom geloven mensen dan in de verslaving?

De hersenen hebben een zelfherstellend vermogen. Hierdoor went je brein aan de euforische staat die de verslaving je geeft. Dit betekent dat je als verslaafde (dus niet als roker) steeds meer of een steeds sterkere drug nodig om dezelfde (prettige) effecten op te wekken. De hersenen raken namelijk gewend aan wat ze krijgen. Bij roken is dat niet het geval. Rook jij altijd een pakje per dag? Dan ga je niet elke week weer meer roken, omdat je brein gewend is geraakt aan dit “verslavingsniveau”, zoals te zien is bij al die andere echte verslavingen. En dat komt dus omdat roken voor 90% aangeleerd onbewust gedrag is en slechts voor 10% verslaving. De hersenen vinden het wel prettig om dit vaste niveau van nicotine in het bloed aan te houden. En dat bepaalt precies die 10% die je mag toewijzen aan een “verslaving”. Het mooie is dat dit effect volledig is verdwenen zodra de nicotine volledig uit je bloed is weggenomen. Dat gebeurt op natuurlijke wijze door je lever, nieren, milt, je longen en je huid. Je ademt en piest en poept letterlijk de nicotine uit je lijf, zodra je bent gestopt met roken. En na enkele weken is het niet meer terug te vinden. En je brein vraagt vanaf dat moment ook niet meer om nicotine. Wat niet is, kan ook niet worden verlangd. Net als die snoeptrommel van dat kleine meisje. Leeg is leeg.

Mensen die echt verslaafd zijn, krijgen op termijn last van onverschilligheid, achterdochtigheid, verlies van realiteitszin, overmoed, verwaarlozing van zichzelf maar vooral ook van de mensen die ze het meeste liefhebben. Ze hebben vaak last van regelmatige slapeloosheid, van uitputting en van waanvoorstellingen. Ook krijgen ze lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en maagzuur. Heb jij dat als roker ook? Tuurlijk niet. Je bent namelijk niet verslaafd. Het is gewoon grotendeels onbewust gedrag.

Mensen die verslaafd zijn aan drugs, zijn ervan overtuigd dat ze zelf kunnen stoppen. Dat geldt ook voor rokers. Elke keer is het echt de laatste keer dat ze hebben gebruikt (of gerookt). Dat het niet lukt heeft bij een echte verslaving te maken met een verandering in de hersenen. Het heeft niets te maken met een zwakke wil. Onbewust sturen de hersenen namelijk op gebruik aan. Behalve bij rokers. Daar stuurt het onbewuste aan op het gedrag dat het gewend is te doen: een sigaretje na het eten, na een vrijpartij, bij stress of bij gezellige gelegenheden. De emotie “gezellig” is door de jaren heen in het brein gekoppeld aan het roken van een sigaret. En neem van mij aan, de emotie “gezellig” is absoluut niet gekoppeld aan al die andere bijverschijnselen die wél een echte verslaving zijn.

Misschien heb ik je nu overtuigd dat roken grotendeels aangeleerd onbewust gedrag is en slechts voor een klein deel een “verslaving”. Het verslavingsdeel is dan alleen maar die tijdelijke afhankelijkheid van nicotine die na een paar weken alweer voorbij is. In een ander bericht vertel ik je precies hoe nicotine in je lichaam werkt en dat die verslaving binnen korte tijd na het stoppen met roken dus geen effect meer heeft op je lichaam.

En oh ja, als afsluiter nog even dit: met hypnose is het heel gemakkelijk om ongewenst onbewust gedrag om te zetten gewenst onbewust gedrag. Het is ook heel eenvoudig om de effecten van de vermindering van het nicotine gehalte in het bloed weg te nemen. Met hypnose heb je dus na één of twee sessies absoluut geen behoefte meer aan roken. Je denkt gewoon niet meer aan een sigaret en je voelt geen hunkering meer naar nicotine. Je bent dan een niet roker geworden. Wil je meer weten over hoe dit allemaal werkt? Schrijf je dan in voor mijn gratis e-book. Daarin lees je hoe ook jij heel gemakkelijk kunt stoppen met roken en heel veel geld kunt besparen.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Margreet Kunst
Door

Margreet Kunst

op 08 Jul 2016

Gertruud had mij er al over verteld. Ik ben nu op een punt van stoppen. Het lijkt me fijn om dit via hypnose-terapie te doen.

Marcel
Door

Marcel

op 11 Jul 2016

Stuur mij maar een mail op info@hypnosehuisamsterdam.nl. Dan maken we daar verdere afspraken.

Ed schenk
Door

Ed schenk

op 08 Jul 2016

Ik ben een hele erge roker , geloof niet dat iemand mij kan helpen . Heb ook een vriendin die wil stoppen

Marcel
Door

Marcel

op 11 Jul 2016

Ed, veel rokers die bij mij komen zijn "erge" rokers. Als ze bij mij weg gaan zijn ze niet rokers. Onderschat de kracht van jouw onbewuste niet in. Het maakt mij niet uit hoe zwaar jij rookt. Het effect van mijn sessie is bij iedereen hetzelfde: 85% stopt direct met roken.

David Smith
Door

David Smith

op 27 Mar 2023

kan ik de bronnen inzien die gebruikt zijn voor dit artikel?

Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book