Is Roken Gedrag Of Verslaving?

Is Roken Gedrag Of Verslaving?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is roken geen verslaving, maar aangeleerd gedrag. En gedrag wat je hebt aangeleerd, kun je ook heel gemakkelijk afleren. Althans, als je weet hoe je brein gedrag aan- en afleert. En een hypnotherapeut weet dat exact. Lees hier hoe verbluffend krachtig jouw onbewuste jou overruled.

Wat is nu precies een verslaving?

Uiteraard speelt er ook een klein stukje verslaving mee. Maar dat is slechts 10% van het geheel, de rest is gedrag. Het verslavende deel is ook niet blijvend. Binnen een paar weken is dat totaal verdwenen. Bij hypnose zelfs meteen al direct na de sessie. Gelukkig maar, want daardoor is het heel gemakkelijk om te stoppen met roken. Als je maar weet hoe jouw lichaam en vooral ook hoe jouw brein werkt.

Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal zodanig van een gewoonte of van een stof afhankelijk is, dat het heel moeilijk is om het los te laten.

Volgens deze definitie is roken dus inderdaad een verslaving. Maar let even op het woordje “gewoonte“. Als het jouw gewoonte is om als man staand te plassen, ben je dan verslaafd aan staand plassen? Als het jouw gewoonte is om elke dag te douchen, ben je dan verslaafd aan douchen? Nee, natuurlijk niet. Maar verander het maar eens. Ga maar eens vanaf vandaag elke keer zittend plassen. Ik durf te wedden dat je dat niet gaat lukken. Zo ook met het roken van een sigaret.

De sigaret past alleen maar in deze definitie van verslaving, door het woordje “stof” in de definitie. Want nicotine is inderdaad een stof waarvan je lichaam het prettig vindt dat het in je bloed zit. En zolang nicotine in je bloed zit, wil je lichaam dit niveau aanhouden. Maar als het helemaal uit je bloed is verdwenen, dan vraagt het lichaam ook niet meer om nicotine. Net als een klein kind met de snoeptrommel. Zolang het weet dat er snoepjes in de trommel zitten, zal het blijven vragen. Maar als het eenmaal weet dat de snoepjes op zijn, dan richt het kind de aandacht op iets anders. Een heel natuurlijk proces dus eigenlijk.

Gemiddeld duurt het slechts een paar weken voordat nicotine (en daarmee de “verslaving”) volledig uit je bloed verdwenen is. Wat resteert is dus onbewust gedrag. Helaas voor een roker is dat onbewuste gedrag wel meteen voor 90% de oorzaak van het door blijven roken. En omdat het onbewust is, is het heel moeilijk om dit op bewust niveau te veranderen. Net zoals het heel moeilijk is om andere dingen af te leren die je al jarenlang doet. Zoals dat staand plassen.

Waarom is de sigaret dan geen verslaving?

Iedereen weet dat heroïne en cocaïne verslavend zijn. Of alcohol. Dat zijn pas echte verslavingen. En die vallen in het niet bij de “verslaving” die een sigaret zou moeten zijn. Als jij mensen in je eigen omgeving kent die verslaafd zijn, dan weet je precies wat ik bedoel. Ze kunnen letterlijk niet zonder de drank, de heroïne of de cocaïne. Hun lijf protesteert namelijk zodra de laatste shot heroïne of het laatste glas alcohol of de laatste snuif cocaïne alweer een paar uur terug is. En als ze dan niets scoren, dan wordt dat protest alleen maar erger. En dat is niet zoals bij een sigaret, dat ze “trek hebben”, nee, het is veel intenser en veel zwaarder dan dat. Hun lichaam begint namelijk te trillen en te beven, ze krijgen allemaal fysieke klachten en ze kunnen onmogelijk nog ergens anders aan denken dan aan een nieuwe lading van hun verslaving.

Door de werking van drugs krijg je dus een dwangmatige neiging om regelmatig te gebruiken. Dat geldt inderdaad ook voor sigaretten, maar er is een verschil. Bij sigaretten is dat voor 90% gewoon aangeleerd gedrag en slechts voor 10% het gevolg van de “verslaving” aan nicotine. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt een echte verslaafde namelijk volledig afhankelijk van de drugs. En dat geldt absoluut niet bij sigaretten. Of denk jij soms van wel?

Een roker gaat net als ieder ander in de avond naar bed en slaapt dan gemiddeld 7 of 8 uur en in het weekend slapen ze af en toe uit. Ook rokers slapen dan wel tot 10 uur lang door. Een echte verslaafde kan dat niet. Het lichaam van de echte verslaafde moet absoluut zijn nieuwe dosis drugs toegediend krijgen. Hoe laat het ook is. Ze worden midden in de nacht wakker en moeten dan scoren. Als ze dat niet doen, dan gaan ze helemaal door het lint.

Een roker heeft daar absoluut geen last van. Hij slaapt gewoon 10 uur lang achter elkaar door, zonder een sigaret. De reden hiervoor is simpel: rokers roken nooit tijdens hun slaap en dus is hun brein niet op dit gedrag ingesteld. Rokers roken wel direct na het opstaan, of direct na het ontbijt. Of na een etentje, of met een bepaalde kennis of vriend. Of ze roken altijd op een bepaald plekje in de tuin of in het huis. Op vaste tijden op het werk, met collega’s. En al die momenten en al die personen en locaties, werken in je brein als een trigger of een aanleiding om te denken aan een sigaret. Je krijgt dan “trek”. Een roker zegt dan: “zie je wel, ik ben ook zo verslaafd…”. Maar in werkelijkheid heeft het niets met verslaving te maken. Het is gedrag dat ze zichzelf hebben aangeleerd.

Rook jij altijd direct na het opstaan? Dan is de eerste gedachte na het opstaan aan een sigaret. Rook je nooit direct na het opstaan? Dan zul je ook in de ochtend nooit aan een sigaret denken. Totdat je wordt geconfronteerd met die vriend of vriendin of die vaste plek waar je altijd een sigaretje rookt. Zodra die in bereik komt, associeert je brein dit met een sigaret en de gedachte aan een sigaret is geboren. Je geeft dan de schuld aan je “verslaving”, maar in het echt is het gewoon aangeleerd gedrag waardoor je aan de sigaret denkt.

Waarom geloven mensen dan in verslaving?

De hersenen hebben een zelfherstellend vermogen. Dit betekent dat je als verslaafde (dus niet als roker) steeds meer of een steeds sterkere drug nodig om dezelfde (prettige) effecten op te wekken. De hersenen raken namelijk gewend aan wat ze nu al krijgen. Bij roken is dat niet het geval. Rook jij altijd een pakje per dag? Dan ga je niet wekelijks meer roken, omdat je brein gewend is geraakt aan dit “verslavingsniveau”, zoals te zien is bij al die andere echte verslavingen. En dat komt dus omdat roken voor 90% aangeleerd onbewust gedrag is en slechts voor 10% verslaving. De hersenen vinden het wel prettig om het niveau van nicotine in het bloed aan te houden. En dat is ook precies die 10% “verslaving”. Het mooie is dat dit effect volledig is verdwenen zodra de nicotine volledig uit je bloed is weggenomen. Dat gebeurt op natuurlijke wijze door je lever, nieren, milt, je longen en je huid. Je ademt en piest en poept letterlijk de nicotine uit je lijf, zodra je bent gestopt met roken. En na enkele weken is het niet meer terug te vinden. En je brein vraagt vanaf dat moment ook niet meer om nicotine. Wat niet is, kan ook niet worden verlangd. Net als die snoeptrommel van dat kind. Leeg is leeg.

Mensen die echt verslaafd zijn, krijgen op termijn last van onverschilligheid, achterdochtigheid, verlies van realiteitszin, overmoed, verwaarlozing van zichzelf maar vooral ook van de mensen die ze het meeste liefhebben. Ze hebben vaak last van regelmatige slapeloosheid, van uitputting en van waanvoorstellingen. Ook krijgen ze lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk en maagzuur. Heb jij dat ook als roker? Tuurlijk niet. Je bent namelijk niet verslaafd. Het is gewoon gedrag!

Mensen die verslaafd zijn aan drugs, zijn ervan overtuigd dat ze zelf kunnen stoppen. Dat geldt ook voor rokers. Elke keer is het echt de laatste keer dat ze hebben gebruikt (of gerookt). Dat het niet lukt heeft bij een echte verslaving te maken met een verandering in de hersenen. Het heeft niets te maken met een zwakke wil. De hersenen sturen namelijk op gebruik aan. Behalve bij rokers. Daar stuurt het onbewuste aan op het gedrag wat het gewend is om te doen: een sigaretje na het eten, na een vrijpartij, bij stress of bij gezellige gelegenheden. De emotie “gezellig” is door de jaren heen in het brein gekoppeld aan het roken van een sigaret. En neem van mij aan, de emotie “gezellig” is absoluut niet gekoppeld aan al die andere bijverschijnselen die wél een echte verslaving zijn.

Misschien heb ik je nu overtuigd dat roken grotendeels aangeleerd onbewust gedrag is. Het verslavingsdeel is alleen maar een tijdelijke afhankelijkheid van nicotine. Daar heb ik al een ander blogbericht over geschreven. Daar vertel ik je precies hoe nicotine in je lichaam werkt en dat die verslaving binnen korte tijd na het stoppen met roken geen effect meer heeft op je lichaam.

En oh ja, als afsluiter nog even dit: met hypnose is het heel makkelijk om ongewenst onbewust gedrag om te zetten gewenst onbewust gedrag. Het is ook heel eenvoudig om de effecten van de vermindering van het nicotine gehalte in het bloed weg te nemen. Met hypnose heb je dus na één of twee sessies absoluut geen behoefte meer aan roken. Je denkt gewoon niet meer aan een sigaret en je voelt geen hunkering meer naar nicotine. Je bent dan een niet roker geworden. Wil je meer weten over hoe dit allemaal werkt? Schrijf je dan in voor mijn gratis e-book. Daarin lees je hoe ook jij heel gemakkelijk kunt stoppen met roken en heel veel geld kunt besparen.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Bob vanRijswijk
Door

Bob vanRijswijk

op 02 Oct 2017

Heel leuk verhaal.ik zou heel graag van dat roken af willen.Al 1000 pogingen gedaan maar telkens weer begonnen. HELP

Marcel
Door

Marcel

op 30 Oct 2017

Bob,Op mijn pagina kun je alles lezen over de mogelijkheden om gemakkelijk te stoppen met roken. Je kunt bij benaderen voor een 1:1 sessie of je kunt deelnemen aan een groepssessie. Bij die laatste mogelijkheid betaal je slechts de helft van een individuele sessie. Het resultaat ligt gemiddeld even hoog. Aan jou de keuze. Je kunt je op mijn site gewoon opgeven voor een volgende groepssessie.

Jelte
Door

Jelte

op 29 Oct 2017

Mooi Stukje! Jammer dat je het niet onderbouwd met onderzoek of artikelen, dat zou de geloofwaardigheid erg helpen. Maar het geeft me wel motivatie om te stoppen

Marcel
Door

Marcel

op 30 Oct 2017

Jelte, het is heel eenvoudig. Als ik de ervaring heb dat ik 85% van mijn cliënten kan laten stoppen met roken dus hun gedrag op onbewust niveau aan te passen, dan is dat voor mij onderbouwing genoeg. Voor jezelf kun je het ook makkelijk aantonen. Vraag jezelf maar eens af wanneer je nooit rookt. Bijvoorbeeld als je slaapt. Als je slaapt, rook je 8 tot 10 uur niet. 8 tot 10 uur lang kan jouw lichaam dus zonder sigaret. Jouw lichaam is er namelijk niet afhankelijk van. Het is dus geen verslaving. Het is gedrag. Want vanaf het moment dat jij gewend bent je eerste sigaret op te steken, denk je aan sigaretten. Iemand die pas in middag begint te roken, denkt pas in de middag aan sigaretten. Waarom niet al in de ochtend? Zoals al die andere rokers die in de ochtend al hun eerste sigaret nemen? Omdat zij onbewust dat gedrag in de ochtend nog nooit hebben gedaan. Dus denken zij pas in de middag aan een sigaret. De bewijsvoering van mijn stelling ligt in jouw allerdaagse praktijk.

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 04 Nov 2017

Ik ben het eens met wat je schrijft. Ik ben nu een maand gestopt en rookte sinds mijn 16 de max 6 sigaretten per dag. Al weer wat jaartjes geleden :-) Waar ik nog moeite mee heb zijn inderdaad de vaste momenten van roken en gevoel van het inhaleren. Hoe lang duurt het voordat dat uit je systeem is?

Marcel
Door

Marcel

op 06 Nov 2017

Anne-Marie, mijn ervaring is dat de meeste deelnemers aan een groepssessie hier meteen al geen last meer van hebben. Maar als je het op eigen kracht doet, dan is het meestal na een week of drie al aanzienlijk minder geworden. Je zult zien dat je dan af en toe nog even in die oude fout dreigt te stappen, maar als je dat niet doet, gaat het vanzelf over.

Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book