arrow_drop_up arrow_drop_down

Roken en triggers: hoe kan jij ze vermijden?

Roken en triggers: hoe kan jij ze vermijden?

Laatste had ik mijn neef over de vloer. Hij wilde stoppen met roken. Voor de tweede keer overigens. Hij is 2,5 jaar geleden ook bij me geweest. Hij was toen in één keer een niet-roker. Maar helaas trapte hij in die ene valkuil waar ik elke cliënt honderd keer voor waarschuw…. Activeer je oude rookgedrag nooit meer, want vanaf dat moment rook je weer volop, net als vroeger.

En inderdaad. Hij heeft deze valkuil getest en hij kan er niet meer vanaf blijven. Vreemd toch? 2,5 jaar geen enkele gedachte of behoefte aan een sigaret, maar één sigaretje voor de lol vlak voor de vakantie, omdat hij in een aardige stress situatie zat nekte hem volledig. Hij had ook heel veel andere dingen kunnen doen om die stress kwijt te raken, maar hij koos dus voor een rokertje.

Hij vertelde mij hoe dat ging.

Eindelijk een leuke vriendin ontmoet (2 jaar geleden nu, 3 maanden nadat hij was gestopt met roken!). Zij date niet met rokers, dus de timing was perfect. Daarnaast had ie na veel solliciteren eindelijk een nieuwe baan, samen een nieuw huis gekocht en nu ook nog zwanger van zijn eerste.

Financieel is het even buffelen om alles voor elkaar te krijgen en dan is daar die eerste vakantiedag. En een gezellige buurman die zegt dat één sigaretje echt geen kwaad kan…..

Nu rookt mijn neef weer zodra hij sigaretten in zijn omgeving ziet liggen. Hij hoeft maar een pakje sigaretten te zien en de gedachte is geboren. Die gedachte geeft hem dat ene gevoel. Hij weet dat die beloning in die sigaret zit. De stress die hij nu voelt is straks weg en dat komt door dat sigaretje…..

Je onbewuste brein weet dat in die sigaret de oplossing zit van de stress die je op dat moment voelt. Een paar seconden lang voel je de stress uit je lichaam wegglijden door die eerste haal van die ene sigaret. Zo werkt nicotine nu eenmaal.

Daarna doet die verdere sigaret je helemaal niets meer, maar die eerste haal…..

Ohhhh, die is zooooo lekker….

Maar die sigaret kun je daarna niet blokkeren.

Die sigaret blijft in beeld komen. Steeds vaker. En vooral nu, wanneer je thuis aan het werken bent. Of omdat je toch meer stress of angst ervaart door wat er in de wereld gebeurt. Je onbewuste brein voelt steeds meer behoefte. Zo werkt je lichaam nu eenmaal. Je rookgedrag wordt steeds actiever. 

Dus mijn advies is altijd: zorg ervoor dat als je bent gestopt, dat je zo min mogelijk dingen ziet of hoort of voelt of ruikt die een associatie hebben met roken.

Gooi alle pakjes sigaretten die je nog hebt direct weg.

Uit het zicht.

Net als de asbakken, aanstekers, lucifers. Was al je kleding. Breng je jas naar de stomerij. Ga naar de tandarts om je gele gebit grondig te reinigen. Was je beddengoed. Laat het huis lekker luchten.

Bel even een paar weken niet met die ene vriendin waarmee je altijd rookte. Ga even niet op die ene stoel zitten waar je altijd rookte.

Neem van mij aan, dat je het jezelf zo veel gemakkelijker maakt.

En als je het helemaal gemakkelijk wilt doen, zorg dan dat je binnen 2,5 uur in één keer van de gedachte en behoefte van een sigaret af bent. Want hoe gemakkelijk is het dan om nooit meer te roken.

Moet je alleen niet naar die buurman luisteren die zegt dat eentje wel kan. Want dat kan echt niet. Dan activeer je weer je oude rookgedrag en ben je weer terug bij af.

En oh ja, mijn neef is vandaag alweer een niet-roker. Hij heeft geen enkele gedachte of behoefte meer aan een sigaret. De sessie was voor mij een eitje. Want hij wordt vader. En dát kon ik mooi gebruiken om het knopje in zijn hoofd voor de tweede keer om te zetten.

Bekijk ook mijn video op Youtube waarin ik een ademhalingsoefening uitleg en voordoe. Deze kan jou door de moeilijke momenten heen helpen. De moeilijke momenten wanneer jij de gedachte en behoefte aan een sigaret hebt. Succes!

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book