Piepen jouw longen ook?!
Online Programma
Marcel Borst
Online Programma
06/13/2021
2 min
0

Piep piep, wat hoor ik daar?

06/13/2021
2 min
0

Rokers herken ik uit duizenden. Zware of doorgewinterde rokers hebben vaak een slechte ademhaling. Hun longcapaciteit is door COPD en de gifstoffen in de longen aanzienlijk verminderd en dat hoor je direct. Dan zou je denken dat dat beter wordt als je stopt met roken…

En dat is ook zo.

Maar soms wordt iets eerst slechter voordat het beter wordt. Net als de griep. Hat begint met koorts, daarna krijg je hoofdpijn, dan valt alle energie weg en tot slot moet je ook nog eens flink overgeven. Het wordt steeds erger…. om beter te worden.

Zo kreeg ik een vraag van een deelnemer die inmiddels al een half jaar succesvol een niet-roker is na mijn programma. Ze is daar heel blij mee en heeft al heel veel voordelen opgemerkt. Maar nu vraagt ze mij:

 

‘Waarom ga ik nu na een half jaar meer piepen bij het ademen? Dat zou toch juist beter moeten zijn nu ik niet meer rook?”

 

Veel rokers denken dan dat ze beter weer kunnen beginnen met roken. Maar dat is natuurlijk niet zo. Want die piep komt juist door het roken! Daar is ie door ontstaan. Niet door het jarenlang niet-roken. Dan piepte die piep niet. Toch? (ooit wel eens een niet-roker met een rokerspiep gehoord?)

 

Het geheim zit in alle gifstoffen en chemicaliën die de tabaksindustrie in tabak gooit.

Met maar één doel: jou zolang mogelijk en zoveel mogelijk laten roken. Er is geen brandweerman in Nederland die een brandend huis vol rook ingaat zonder beademing. Waarom? Omdat de mens van nature geen rook kan inademen. Trilhaartjes in je luchtpijp voorkomen dat. Je moet altijd hoesten.

Dat is een beschermingsconstructie van je lichaam. De mens is niet gemaakt om rook in te ademen en doe je dat wel, dan is het bijna altijd ziekmakend. En dus beschermt je lichaam jou, door die trilhaartjes.

Maar als je een roker bent, dan zijn al die trilhaartjes door de hitte van je sigaret weggebrand. Die zijn er dus niet meer. En dat is de reden waarom alleen rokende brandweermannen zonder masker een brandend huis in kunnen. Die hoeven namelijk niet te hoesten. Die zijn het gewend om giftige rook naar binnen te zuigen.

Er zit dus een hoop troep in tabak die het mogelijk maakt om rook te inhaleren. Als de tabaksindustrie dat niet zou doen, dan zou geen enkele roker verder komen dan de eerste 3 of 4 sigaretjes. De rotzooit die ze toevoegen onderdrukt de bescherming van de trilhaartjes. En opeens kun je inhaleren.

De sigaret is dus eigenlijk een enorm hightech product om je verslaafd te maken en te houden en feitelijk is dat piepen dus een “ontwenningsverschijnsel”.

De trilhaartjes groeien weer terug als je bent gestopt met roken. Dat leidt vaak na een paar weken al tot het “rokershoestje”. Opeens gaat de beschermende werking van de trilhaartjes weer zijn werk doen.

Het gaat de tabaksindustrie alleen maar om het geld. Niet om jouw welzijn, maar om het geld. Zij gaan dus over lijken.

COPD is helaas onomkeerbaar. Maar zodra je stopt met roken stopt ook de ontwikkeling van COPD. Piepende ademhaling of rokershoest is een teken dat je lichaam, je luchtpijp, je longen weer aan het herstellen zijn.

Gewoon doorgaan als niet-roker is dus altijd het beste wat je kunt doen. Want uiteindelijk gaat dat hoestje na 3 weken alweer weg en de piep is meestal ook na een paar maanden veel minder en later in het jaar volledig verdwenen. Daar hoef je dus niets voor te doen.

Reacties
Categorieën