Ogen dwingen

Ogen dwingen

Mensen zijn geneigd geen rekening met anderen te houden. Om te doen wat ze willen. Een scheet laten naast je partner op de bank in plaats van even weglopen bijvoorbeeld.

Rokers hebben daar ook een handje van. Steken gewoon een sigaret op zonder na te gaan wie daar eventueel last van kan ondervinden. Op straat of op een terrasje. Of bij een etentje met vrienden. Hoe zorg je nu voor meer sociaal gedrag?


Een experiment

Er is een experiment geweest in een bedrijfskantine. Een registratie van het aantal keer dat betaald werd voor de koffie die klaarstond. De ene week hing er een schilderij met bloemen bij de koffiebar. De andere week een schilderij met twee ogen die toekeken.

Elke week andere bloemen of andere ogen. De weken met het schilderij met de ogen leidde tot maar liefst 2.5 x meer betalingen.

Sociaal gedrag dwing je af door te kijken. Daarom werken portiers en Boa's op straat ook zo goed.

Spiegels werken ook zo.


Een ander experiment

In een ander experiment mochten kinderen één snoepje pakken met Halloween. Bij het ene huis stond alleen de schaal met snoepjes en een briefje, bij het andere huis stond er ook nog een spiegel. Bij de spiegel nam bijna iedereen maar één snoepje. Was de spiegel weg, dan nam 35 procent een paar snoepjes meer.


Ogen dwingen sociaal gedrag af.


Kijk dus eens wat vaker in de spiegel als je een sigaretje pakt en vertel mij wat het effect hiervan is.


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book