Jouw toekomst

Jouw toekomst

Mensen denken dat de functie van het geheugen is om je verleden te herinneren. Maar dat is niet zo. Het doel van je geheugen is om lessen te leren die je in de toekomst kunt gebruiken. Als je uit je verleden de lessen hebt geleerd die je voor de toekomst nodig hebt, dan is het niet meer nodig je nog langer die herinnering te blijven herinneren.


Een voorbeeld

Ik geef een voorbeeldje. Je brandt als klein kind je vinger aan de vlam van een kaars. Of misschien zelfs wel je hele hand aan de brandende kachel. Op dat moment heeft die herinnering je iets geleerd.

Je bent vanaf dat moment voorzichtig in de buurt van een kaars of kachel.
De herinnering op zich is dan niet meer nodig en kan vervagen. Het nieuw aangeleerde gedrag is blijvend.

Doe eens een kleine oefening met mij vandaag.
Ik wil dat je vandaag even de tijd neemt om je gedachten eens te beschouwen. Gewoon om ervan bewust te zijn. Wat denk jij nou eigenlijk de hele dag?

Kijk eens toe welke gedachten allemaal bij je opkomen. Beperk je eens tot het onderwerp roken. Wat denk jij allemaal over roken. Over sigaretten. Wat denk je als je ermee bezig bent en als je net klaar bent. Wat denk jij als je er niet mee bezig bent?

Jij bent niet je gedachten.

Jij bent alleen het bewustzijn, die al deze gedachten registreert. Jij bent het bewustzijn, dat iets kan doen met deze gedachten. Je kunt ze naast je neerleggen, of een actie ondernemen. Ter verbetering van je toekomst.


Jouw werkelijkheid

Vissen weten niet dat ze in water zwemmen. Het is hun vaste werkelijkheid.
Ze weten niet dat er buiten dat water nog veel meer is. Ze bluppen en bloppen een beetje in het rond en spelen met de andere vissen die net zo onwetend zijn over al het water om hen heen als de rest.

Zo werkt het ook met al die gedachten bij mensen. Wij zwemmen ook in onze gedachten.
Vandaag wil ik dat je gewoon eens even rustig gaat zitten. Een kwartiertje is daarvoor al genoeg. Doe even een stapje terug en kijk dan welke gedachten allemaal bij je langskomen. Doe het een paar keer vandaag.

Wees je vooral eens bewust van de negatieve gedachten over roken die voorbij komen. Jij bent niet die negatieve gedachten. Jij bent degene die ze registreert en daaruit een les voor de toekomst mag halen. Zodat die gedachte niet meer nodig is en voor altijd weg kan blijven.

Elke dag denkt een mens tot wel 70.000 gedachten, waarvan het overgrote deel uit het verleden komt. Dat is de reden waarom we zo terughoudend zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Om uitdagingen aan te gaan. Om ons leven te verbeteren.

Omdat we denken in het verleden en dat ons tegenhoudt. We denken in belemmeringen vanuit ervaringen.

Mensen ontwikkelen daarom een voorspelbare toekomst. Er verandert bijna niets. Omdat je jouw toekomst creeërt op basis van jouw verleden.
Van belemmerende gedachten en ervaringen uit dat verleden. Bijvoorbeeld de gedachte: "In ben verslaafd. Ik kom nooit van het roken af".


Is dat zo?

Alleen maar omdat je in het verleden een paar pogingen hebt gedaan die niet zijn gelukt, denk jij dat nu. Alleen maar omdat anderen roepen dat roken een verslaving is. Maar is dat wel zo?

Kan het ook komen omdat de methode die je toen hebt gekozen gewoon helemaal niet zo effectief is? Omdat die niet zoveel kans op slagen geeft?
Kan het zijn dat er andere methoden zijn met een aanzienlijk hogere slagingskans. Die je nog niet hebt ervaren. Dat het daarmee wel zou zijn gelukt?

Wat is dan de les die de herinnering aan de wel gebruikte slechte methoden jou geeft:
Inderdaad, dat je die niet meer hoeft te doen en beter voor een andere methode kunt kiezen. Eentje die wel werkt.

Schrijf al die negatieve gedachten over roken en over stoppen met roken nu eens op. Wees je ervan bewust. Hoe houden die jou nu nog tegen? Wat doe jij niet door iets dat slechts een herinnering uit het verleden is.

Welke les wil die herinnering jou geven voor de toekomst?

En realiseer je dan dat jij niet die gedachte bent, maar het bewustzijn, de persoon die iets kan doen met die gedachte. Je toekomst veranderen bijvoorbeeld. Door een andere keuze te maken.

Want als roken geen verslaving is, maar voor het grootste deel gewoon aangeleerd gedrag en als je aangeleerd gedrag heel gemakkelijk kunt veranderen met onbewuste verandertechnieken, dan ligt daar misschien de les die deze gedachten jou graag willen geven. Dat er andere mogelijkheden voor jou zijn.

Zodat je jouw toekomst verandert in dat van een niet-roker. Zodat al die herinneringen en frustraties niet meer nodig zijn en jij die allemaal los kunt laten. Eindelijk.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book