Je rechter hersenhelft werkt met beelden

Je rechter hersenhelft werkt met beelden

Een paar algemene weetjes en een paar nieuwe inzichten zorgen ervoor dat jouw brein op een gemakkelijke manier nieuwe inzichten, gedachten, gevoelens en ervaringen kan opslaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het brein in een supersnel tempo beelden herkent en verwerkt.

Iedereen weet dat het brein uit twee hersenhelften bestaat. De linker en de rechter hersenhelft. De meeste mensen weten ook dat het linkerdeel zaken ondersteunt als lezen, analyseren, leren, rekenen, taal, woorden, cijfers, logica etc. Dit is het deel van het brein dat vooral bij Westerse mensen het meest is ontwikkeld. Daarnaast doet de rechter hersenhelft vooral taken als creatief bezig zijn, conceptueel werken, dromen, fantaseren, het werkt met gevoelens, kleuren en beelden. Creatieve mensen en vrouwen, maar ook Oosterse culturen die veel meer op gevoel zijn ingesteld in plaats van op de ratio, werken vooral met deze rechter hersenhelft.

Bewust en onbewust

Wat veel minder mensen weten is dat het onderscheid tussen bewust en onbewust ook voor een groot gedeelte samengaat met het onderscheid in de linker en de rechter hersenhelft. Het onbewuste deel van je brein blijkt namelijk vooral in de rechter hersenhelft actief te zijn.

En omdat jouw rookgedrag vooral door dit onbewuste deel van het brein worden geactiveerd, werk ik vooral met deze rechterhersenhelft.

Ik werk bijvoorbeeld veel met visualisaties, met verbeeldingen, met gevoelens. Daardoor wordt vooral de rechter hersenhelft getriggerd en heb je snel contact met dit onbewuste deel van het brein.

Wat nu is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek, is dat het menselijk brein afbeeldingen veel sneller kan verwerken dan tot nu toe werd aangenomen.

Als mensen een foto 13 milliseconden (0,013 seconden) te zien krijgen, dan kunnen ze het beeld achteraf al herkennen en omschrijven. Dat wordt in ieder geval gemeld door Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Attention, Perception and Psychophysics. Deel een seconde door 1000 en in 13 van die partjes herkennen jouw hersenen, jouw rechter hersenhelft dus al de beelden die het voorgeschoteld krijgt. Tot nu toe werd algemeen gedacht dat het brein hier zeker 100 milliseconden voor nodig had, dus een tiende van een seconde.

Proefpersonen kregen bij dit onderzoek een groot aantal verschillende foto’s te zien. En uiteraard werd gevarieerd met de tijdsduur waarop deze beelden werden getoond. Eerst was dat in 80 milliseconden, daarna in 30 milliseconden en uiteindelijk slechts in 13 milliseconden.

De deelnemers kregen de opdracht om een specifiek beeld te herkennen en dan ook te omschrijven. Als het beeld langskwam, moesten ze op een knop drukken. Uiteraard werd de foutkans alleen maar groter bij een hogere snelheid, maar zelfs bij de 13 milliseconden bleek het aantal herkenningen hoger dan op basis van puur toeval mag worden verwacht. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat ook bij deze snelheid het menselijk brein waarschijnlijk nog steeds beelden waarneemt en verwerkt. Het menselijk brein is blijkbaar zeer bedreven in het toedichten van betekenissen aan beelden.

Ik begrijp dit al jaren. Een spinnenfobie start op het moment dat je schrikt van een spin die je niet verwacht. Hoe klein het spinnetje ook is, als je het plotseling vlak voor je ogen ziet, dan schrik je. Het beeld wordt in 13 milliseconden geïnterpreteerd. Er komt een naar gevoel bij kijken en op hetzelfde moment is een fobie voor het leven geboren.

Het ‘Ik stop wel’ programma

Mijn programma werkt met dus ook veel met beelden en visualisaties. Deze vertellen de rechter hersenhelft precies wat wij bedoelen in een taal die de rechter hersenhelft (jouw onbewuste) begrijpt en ook direct oppakt. Plak daarbij nog wat anderen wetenschappelijk aangetoonde werkwijzen van het brein en wat extra NLP technieken en het trucje is gedaan.

Als je weet hoe jouw brein werkt, dan kun jij er zelf ook je voordeel mee behalen. Begin maar eens met het visualiseren van wat je wilt bereiken. Visualiseer dat je nooit meer hoeft te roken. Dat je klaar bent met die rotsigaret. Doe dat meerdere keren per dag. Liefst meerdere dagen per week en dat meerdere weken lang. Je zult zien dat jouw brein wordt geprogrammeerd om te behalen wat jij voor ogen hebt. Letterlijk. En waarom zou jouw brein nou niet aan jouw wens willen voldoen?

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book