Is sponsering van longartsen acceptabel?

Is sponsering van longartsen acceptabel?

Ik heb het boek “Nederland Stopt met Roken” van Pauline Dekker en Wanda de Kanter aangeschaft en gelezen. Deze dames strijden als longartsen tegen de tabaksindustrie en verdienen dus mijn respect. Maar bij het lezen van het boek bekroop mij een apart gevoel. Het klopte niet. Nu ik journalistiek onderzoek naar deze dames heb gevonden, begrijp ik opeens wat er niet klopte. En ook waarom longarts Pauline Dekker niet is ingegaan op mijn verzoek om samen te kijken hoe we meer kunnen betekenen voor rokers. Lees hier het verbluffende verhaal van mogelijke sponsoring van twee longartsen door de farmaceutische industrie.

In het boek staat heel veel achtergrondinformatie over sigaretten, de tabaksindustrie en de effecten van het roken op het lichaam. Veel collega artsen en specialisten uit diverse ziekenhuizen komen aan de beurt om de gevolgen van het roken te omschrijven waar zij dagelijks mee worden geconfronteerd. Uiteraard staat er veel waardevolle informatie in het boek.

Maar tijdens het lezen kreeg ik ook een onprettig gevoel. Volgens beide dames is er eigenlijk maar één goede oplossing om te stoppen met roken en dat is via de huisarts of de specialist of via de rookpoli, door de inzet van jawel…. medicijnen. Medicijnen of nicotine vervangers. Het boek staat er vol mee. Het is één grote reclamecampagne. Zelfs de merknamen worden regelmatig genoemd. En niet alleen in directe bewoordingen, maar ook tussen de regels door. De dames weten heel goed hoe je onbewuste beïnvloeding inzet voor eigen gewin. En daar heb ik helemaal geen probleem mee, want dat begrijp ik maar al te goed.

Het boek is één grote reclamecampagne

Ik maak ook alleen maar reclame voor mijn eigen hypnose oplossing. Maar als die niet werkt, dan verwijs ik wel door naar de huisarts. Het vervelende is echter dat de oplossingen waar de dames mee komen, de verslaving alleen maar in stand houden. Zoals gebruik van nicotinevervangers. Of ze brengen artsen en specialisten extra patiënten (en dus extra omzet). En als klap op de vuurpijl zijn de dames vurig aanhanger van zware chemicaliën met veel bijverschijnselen in het lichaam van een roker brengen (zoals bij gebruik van zware medicijnen zoals Champix).

Alle andere alternatieven, die ook heel goed en zelfs aangetoond veel beter en sneller kunnen werken, zoals acupunctuur of hypnose, worden door de dames direct naar het rijk der fabelen verwezen. Terwijl ik in één middag gemiddeld 85% van een groep rokers met hypnotherapie laat stoppen met roken. Daar kan de rookpoli van mevrouw Dekker in Beverwijk niet tegenop. Zonder medicatie. Zonder bijverschijnselen. Zonder hoge rekeningen voor artsen en specialisten die door de verzekering moeten worden betaald zodat de ziektekostenpremie weer omhoog kan voor iedereen.

Ik begrijp dat dus niet. Als je geen verstand hebt van alternatieve behandelingen, dan moet je ze ook niet benoemen. Ik begrijp het wel als het voorschrijven van nicotinevervangers en medicijnen geld in het laatje brengen. Deze dames hebben uiteraard geen enkel belang bij alternatieve manieren om wel in één keer, zonder je lichaam verder te vergiftigen, van de sigaret af te komen. Stel je eens voor dat de rookpoli opeens driekwart minder mensen krijgt. Stel je voor dat niemand meer nicotinevervangers nodig heeft om te stoppen met roken. Dat gaat dan ten koste van de omzet van de farmaceuten die uiteraard op creatieve wijze veel invloed heeft op de omzet van de arts.

De dames krijgen dus sponsoring

Wan ik stuit nu op een stukje journalistiek onderzoek naar de website tabaknee.nl. In eerste instantie lijkt dit een goed verhaal. Want wie kan er nu voor roken zijn? Op het eerste gezicht dus een goed initiatief om mensen te helpen met stoppen met roken. Maar helaas ook hier van de wal in de sloot en zoals geschreven in het artikel, met een verborgen agenda.

Want wat blijkt? Deze site krijgt op een uiterst geraffineerde manier financiering vanuit, jawel, de farmacie. Om achter je oren te krabben. In 2012 hebben Novartis, het KWF en Pfizer de site (of zijn het de dames longartsen, daar kom ik niet helemaal achter), voorzien van een prijs van maar liefst 50.000 euro voor “baanbrekend werk in een vernieuwende aanpak voor de behandeling van tabaksverslaving”. Ja ja, de bedrijven die zelf de tabaksverslaving in stand houden met hun nicotine vervangende middelen, die zware chemicaliën in je lichaam brengen met zware bijverschijnselen wat helemaal niet nodig is, die er alle belang bij hebben dat hun producten worden voorgeschreven en in een goed voetlicht komen te staan, sponsoren deze site. En voor 50.000 euro kan ik wel een leuke site een aantal jaar in de lucht houden hoor. Voor 50.000 euro wil ik ook wel hun product voorschrijven aan al mijn patiënten. Ik zal mijn site en werkwijze en programma ook eens aanmelden bij deze “sponsoren”. Kijken of ik ook een leuke prijs in de weg kan slepen voor mijn baanbrekende werk op hetzelfde terrein. Want bij mij stopt wel gemiddeld 85% van de deelnemers met roken.

En daarom werd ik ook zo kriegelig bij het lezen van het boek van beide dames. Het is namelijk bijna één grote reclame campagne voor nicotinevervangers en medicijnen. Jammer. Een gemiste kans. Voor mij vallen de dames van een voetstuk. Want als ik dan persoonlijk e-mail contact heb met één van beide dames, met het verzoek om eens te kijken wat we samen kunnen bereiken om rokers op de rookpoli van Beverwijk nóg makkelijker en nóg sneller van hun rookgedrag af te helpen, dan krijg ik niet meer dan een vriendelijk bericht terug dat ze daar voorlopig geen tijd voor heeft.

Misschien moet ik een nieuwe mail sturen. Met een waardecheck van 50.000 euro voor de stoppen met roken poli in Beverwijk. Misschien dat ze dan wel een uurtje vrij kan maken in haar drukke agenda van televisie optredens. Ik weet het niet.

Klik hier voor het onderzoek waar ik mijn informatie vandaar heb gehaald.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book