Is het bij jou ook de "gezelligheid"?

Is het bij jou ook de

Ik kreeg een mailtje van een deelnemer aan mijn online programma.

Marcel
Ik heb het hele programma doorgelopen, maar wat je niet benoemd
En misschien ook niet weet,
Is dat een sigaret roken soms gewoon gezellig is
Geen behoefte maar prettig om te doen
Als er niet zoveel nadelen aan roken zouden zitten mbt gezondheid, bv hoesten (in corona tijd!), kosten, stank, slecht voorbeeld, enz
Zou ik niet stoppen

Dit soort opmerkingen zie ik regelmatig langskomen. “Ik wil niet stoppen, ik vind het gewoon gezellig”.

Geen behoefte maar prettig om te doen?

De behoefte is namelijk de reden waarom je het prettig vindt om te doen. Het is het kip en het ei verhaal.

De meeste mensen weten niet hoe “gezelligheid” ontstaat. Het is een dingetje in ons brein. Het is een combinatie van diverse gevoelsassociaties. Situaties waar elke keer een ontspannen prettig gevoel bij komt kijken worden vanzelf “gezellig”. Omdat jouw onbewuste dat fijn vindt, geeft die oelewapper het een labeltje “gezellig” en zie jij al die dingen ook meteen als “gezellig”.

Gezellig met zijn allen eten aan tafel.
Gezellig op een verjaardag in een kring zitten.
Gezellig op een terrasje een wijntje pakken en een saffie erbij.
Gezellig met de collega’s even pauze nemen.

En zo leer je jezelf aan wat jij gezellig vindt. Gewoon door associaties in je brein.

Iemand die negatieve ervaringen heeft met het met zijn allen eten aan tafel, iemand die dan bijvoorbeeld altijd werd gepest of geslagen door vader of moeder, die heeft een hele andere definitie van wat “gezellig” is. Het is dus heel subjectief en komt voort uit het gevoel dat erbij speelt.

Wat voelt een roker als hij een sigaret opsteekt? Wanneer doet een roker dat meestal?

Als er onrust is in het lichaam. De onrust die voortkomt uit de behoefte aan nieuwe nicotine. Stress en onrust.

En wat doet nicotine dan? Binnen 7 seconden zorgt het ervoor dat de onrust verdwijnt. Je krijgt een beloning, een prettig gevoel. En dat prettige gevoel leidt weer tot een versterking met de associatie “gezellig”.

Maar is roken echt gezellig?

Of zijn het de mensen met wie je rookt die het gezellig maken?

Uiteraard weet ik dat gezelligheid meespeelt bij rokers. Maar ik weet ook hoe dat concept van “gezelligheid” ontstaat en waar het vandaan komt.

Ik zal je kort vertellen waarom je roken gezellig vindt.

Je rookt waarschijnlijk al tientallen jaren. Dat betekent dat je al tientallen jaren pauzes pakt met vrienden of collega’s om even te roken. Bij een biertje, bij een wijntje, op een terras, op je werk. Niet omdat roken op zich gezellig is, maar omdat je op dat moment de behoefte aan nicotine gewoon even moet bevredigen.

Roken op zich is dus helemaal niet gezellig. Je steekt een kankerstok aan, zuigt de giftige rook je lichaam in om daarna weer snel je peuk uit te duwen en met een tevreden gevoel over te gaan op de orde van de dag. Niets gezelligs aan.

Maar omdat je dat altijd doet met andere mensen, dus in een gezellige setting, heeft jouw onbewuste brein daar een stempel en gevoel bij gegeven: “het is gezellig”.

In werkelijkheid is roken dus niet gezellig, maar jij en het gezelschap waarmee je bent, die zijn gezellig.

Zo ken ik het verhaal van een roker die al een half jaar was gestopt met mijn online programma, maar toch gewoon gezellig meeging met alle rookpauzes op zijn werk. Pas na 5 maanden kwamen de andere rokers erachter dat hij helemaal nooit meer mee rookte. Ze hebben het nooit gemerkt. Een niet-roker is blijkbaar ook gezellig! Het roken op zich maakte hem dus niet gezellig, maar zijn gezelschap wel. Net als dat van jou.

Niet-rokers vinden het ook gezellig om even met een paar mensen een korte pauze tijdens het werk te hebben. Niet-rokers hebben een hele andere associatie met roken. Die vinden dat helemaal niet gezellig, maar vies en vervelend. Ervaring en associaties.

Jouw brein associeert dus gevoelens met situaties. Daar komt de misperceptie van roken is gezellig (bij de meeste rokers) dan ook vandaan.

Als je geen afscheid wilt nemen van je sigaret, omdat je het zo gezellig vindt, dan heb je echt een probleem. Die gezelligheid is namelijk een sluipmoordenaar. Die gezelligheid slaat dan zomaar binnen een half jaartje om in heel veel hoesten en benauwdheid en een piepende ademhaling. In een zuurstoffles om je nek en veel wachten in de wachtruimte van de longarts of de oncoloog.

Gezellig hè?

Als je begrijpt dat die gezelligheid is aangeleerd en dat het niets met roken zelf te maken heeft, dan is het opeens heel eenvoudig om te stoppen. Om erachter te komen dat niet-roken veel gezelliger is. Omdat je dan niet elke keer weer weg moet tijdens een gesprek om even een sigaretje te paffen. Maar dat ontdek je dan pas. Dat je geen gelijk had met je gezelligheid.

Denk hier eens over na. Ik hoop dat je het een kans wilt geven, want alleen jij bepaalt of je straks een niet-roker bent of niet. En of jij 2021 ingaat als een niet-roker!

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book