Incidenteel Roken Gevaarlijker Dan Gedacht

Incidenteel Roken Gevaarlijker Dan Gedacht

Deze week kwam ik een bericht tegen over de gevaren van incidenteel roken. Ik krijg ook wel eens cliënten die willen stoppen met roken. Zij roken incidenteel en toch kunnen ze daar niet mee stoppen. De gevaren van incidenteel roken blijken nu al jaren te worden onderschat. Rook jij ook wel eens een sigaret? Lees dan vooral deze bijdrage.

Incidentele rokers

Ik heb een cliënt gehad die alleen op feestjes en partijen een sigaret opsteekt. Soms heeft ze maandenlang geen feestje en dan denkt ze nooit aan een sigaret. Maar als er dan een feestje is, dan is het hek van de dam. Ze steekt “voor de gezelligheid” de eerste sigaret op en de hele avond rookt ze door. Daar wilde ze graag vanaf.

Een andere cliënt van mij rookt ook slechts af en toe. Met vriendinnen in de stad. En dan rookt ze er maar één of twee maximaal. En toch kan ze het niet laten. Elke keer als ze met die vriendinnen de stad in gaat, moet ze roken. Hoe kan dat toch. Het heeft in ieder geval niets met verslaving te maken, want anders zouden beide cliënten veel vaker de sigaret opsteken. Het is dus gewoon gedrag.

Steek jij ook alleen in het weekend een sigaretje op? Of alleen op feestjes of tijdens je vakantie? Ook dan loop je flinke gezondheidsrisico’s volgens een recent onderzoek van de American Heart Association. En voor vrouwen is het nog slechter nieuws: jullie lopen namelijk meer risico dan mannen.

Incidenteel roken: Het onderzoek

In het bovengenoemde grote onderzoek, zijn maar liefst bijna 65.500 Finnen gevolgd. De onderzoekers hebben vooral gekeken naar het verhoogde risico op een hersenbloeding. Hierbij kwamen ze tot de verbazingwekkende ontdekking dat mensen die gemiddeld maar één sigaret per dag roken al een veel hoger risico lopen op een hersenbloeding dan niet rokers.

Groter risico bij vrouwen

Opvallend in dit onderzoek is ook dat het risico voor vrouwen een stuk groter is dan voor mannen. Bij vrouwen die één sigaret per dag roken is de kans op een hersenbloeding namelijk wel drie keer zo groot. Voor de mannen uit dit onderzoek bleek dit risico ‘slechts’ twee keer zo groot te zijn. Zoals te verwachten wordt het risico groter naar mate je steeds meer rookt. Het is opmerkelijk dat ook de verschillen tussen mannen en vrouwen groter worden bij meer sigaretten: bij 21-30 sigaretten per dag is de kans op een hersenbloeding bij mannen bijvoorbeeld al bijna drie keer zo groot, terwijl datzelfde risico bij vrouwen ruim acht keer zo groot is.

Volgens de onderzoeker van de Universiteit van Helsinki laat het zien dat leeftijd, geslacht en levensstijl een kritieke rol spelen bij patiënten die een risico lopen op een hersenbloeding. “Dit laat het belang zien van goede strategieën om mensen te laten stoppen met roken”, zegt ze.

Risico neemt snel af bij stoppen

Er is ook goed nieuws. Uit het onderzoek bleek namelijk dat de schade van het roken omkeerbaar lijkt te zijn. Mannen én vrouwen die tijdens het onderzoek meer dan zes maanden geleden zijn gestopt met roken, liepen namelijk een even groot risico als mensen die nog nooit hebben gerookt. “Natuurlijk is het het beste om nooit te beginnen”, zegt de onderzoeker. Stoppen met roken kan echter het risico op een hersenbloeding voor beide seksen aanzienlijk verminderen.

Bevestiging van eigen verhaal

Ik help nu al enkele jaren mensen van het roken af. Dat gaat in één intensieve hypnotherapie sessie. Die sessie duurt ongeveer 2 uur. Maar daarna is 85% van mijn cliënten gestopt met roken. In het eerste uur heb ik een voorgesprek. Daarin vertel ik onder andere hoe ons lichaam reageert op het roken van sigaretten. Ik noem dat tijdens het voorgesprek plan A, B en C van het lichaam. Ik ga daar nu niet verder op in, maar het mooie is dat ik mijn cliënten vertel dat na het stoppen met roken, het lichaam inderdaad weer overgaat van Plan C (ziektes ontwikkelen zich) op Plan B (beschermen en genezen). De kans op hartfalen is voor een roker 5 jaar nadat deze is gestopt, vergelijkbaar met de kans op hartfalen bij iemand die nog nooit heeft gerookt. Hetzelfde geldt voor de kans op bepaalde soorten kanker na 8 jaar. En nu is wetenschappelijk aangetoond dat de kans op een hersenbloeding al na een half jaar bijna gelijk is aan hetzelfde risico bij iemand die nog nooit heeft gerookt. Zo sterk is ons lichaam. En zo gemakkelijk is het om te stoppen met roken via hypnotherapie. Het kost je slechts 2 uur tijd om een niet roker te zijn.

Wil jij als incidentele roker in één keer van je rookgedrag af? Klik dan hier en schrijf je in.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book