Ik wandel elke dag minimaal een half uur. Dat is tijdens de lunch. Mijn doel is minimaal een uur per dag te lopen. Hoe langer de dagen worden en hoe beter het weer, hoe meer ik richting die beoogde 10.000 stappen ga. Gisteren wilde ik even naar een grote winkel toe. Normaal pak ik dan de fiets, maar het is een half uurtje lopen, dus pakte ik nu de benenwagen.
Drukke straat
Dan kom ik op een T-splitsing waar de verkeerslichten al even niet meer werken. Het is een redelijk drukke straat. Het verkeer wordt nu geregeld door 6 mannen in gele hesjes. Met van die gele plastic lichtzwaarden met een felle oranje lamp op kop in hun hand en op hun lichtgevende gele hesje een echte portofoon. Alle zes de mannen hebben dan ook nog oortjes in, zodat ze de teksten van hun collega's door die portofoon goed kunnen verstaan. Wat een organisatie voor een simpel werkje. Ik ben verrast.
Zes man. Echt waar. Om vanuit 3 richtingen het verkeer goed door te laten rijden. Geen wonder dat er een personeelsgebrek is.
Vroeger deed 1 agent dat. Die ging dan in het midden van de kruising staan met een fluitje in de mond. Met zijn handen en armen gebaarde hij dan welke richting mocht doorrijden en welke richting even moest wachten.
Eigenlijk was hier ook maar 1 mannetje nodig, want het is inderdaad best wel een drukke doorgaande straat, maar het is ook maar 1 zijstraat. Waar meestal bijna geen verkeer uitkomt. En juist doordat het nu 6 man zijn met de modernste hulpmiddelen, gaat het helemaal fout. Twee verschillende mannen laten het verkeer rijden zodat de kruising binnen 10 seconden helemaal vast komt te staan.
Echt waar. En dan gaan ze samen ruzie maken wie het fout heeft gedaan.
Dat is het voordeel van 1 agent. Die heeft alles onder controle en in zijn eentje bepaalt wat er gaat gebeuren. Dan gaat het altijd goed.
Rokers
Ik moest direct denken aan rokers die met rookcoaches of de rookpoli in het ziekenhuis hebben gewerkt. Vanuit een programma dat volledig werd vergoed door de verzekering (elk jaar weer, wat op zich al moet zorgen dat je achter je oren krabbelt over de effectiviteit hiervan...).
Bij die programma's van verzekeraars hebben ook heel veel mensen een klein rolletje. Het begint bij de huisarts die je doorverwijst, dan krijg je een intake medewerker die een vragenlijst met je doorneemt. Dan krijg je een persoonlijke coach die je een paar weken later gaat bellen.....
Medewerkers volgen elkaar binnen het programma regelmatig op bij ziekte of als iemand weggaat voor een andere baan. Ze wijzen dan ook naar elkaar als het fout gaat. En jij kunt dan weer helemaal overnieuw beginnen. Bij de huisarts. Dan kun je toch maar beter kiezen voor die ene "politie agent" die wel weet wat ie doet. Die jou wel van het begin tot het einde veilig en betrouwbaar begeleidt onderweg naar jouw doel: een echte niet-roker zijn. Met een aanpak die niet elk jaar hoeft te worden vergoed, omdat je gewoon een niet-roker blijft.
Net zoals ik nu al meer dan 12.000 rokers veilig en blijvend naar "een niet-roker zijn" heb begeleid. Zonder portofoon, zonder oortjes, zonder geel hesje.
Wil jij dat ook? Klik dan hier.