Een wijze les van Einstein

Een wijze les van Einstein

Een gesjeesd aftans klein mannetje staat in een oude vale grijze stoffen half opengeslagen jas met een paar vetspetters erop, voor een groep slimme natuurkunde studenten in driedelig pak aan Princeton, een grote Universiteit van Amerika.

Misschien wel de grootste.

Op zijn neus staat een klein rond brilletje van een model uit jaar 0. Zijn haren grijs en lang en door de war, alsof er al jaren geen kam meer doorheen is gegaan. Het mannetje geeft de studenten les. Levensles. Het lijkt in eerste instantie op wiskunde, maar het wordt een hele wijze levensles.


Het mannetje

Het mannetje is Einstein. Eén van de slimste mensen die er ooit is geweest. Misschien wel de slimste tot nu toe. Er zijn vele wijze lessen door Einstein gegeven. Ik vind deze anekdote heel toepasselijk voor jou als roker:

 Einstein schrijft op het zwarte kalkbord in grote cijfers de tafel van 9.
 De studenten grinniken een beetje, want dit niveau zijn ze uiteraard allang ontstegen. Op het bord schrijft Einstein in alle rust:

 1 x 9 = 9
 2 x 9 = 18
 3 x 9 = 27

 Dan komt hij bij de laatste vermenigvuldigingen:

 8 x 9 = 72
 9 x 9 = 81
 10 x 9 = 91

De studenten beginnen direct te gieren van het lachen, omdat Einstein duidelijk een hele grote fout heeft gemaakt. Dat ze dit nog mogen meemaken. Einstein heeft zich verrekend. Hilarisch gewoon.

Ze begonnen hem uit te lachen.
Einstein draaide zich om naar de klas en zei rustig terwijl hij zijn brilletje in zijn handen vasthield:

"Ondanks het feit dat ik 9 van 10 berekeningen helemaal correct heb uitgevoerd, heeft niemand mij daar een compliment voor gegeven. Maar slechts één fout wordt direct en volledig afgestraft..."

Ook een persoon die succesvol is in de maatschappij met de stappen die hij zet, zal altijd worden afgestraft voor die ene misser die hij maakt.


De les van vandaag

De les van vandaag is dat fouten maken erbij hoort. Kleine of grote fouten.
Je leert ervan. Je groeit erdoor. Je komt dichter bij de eindoplossing. Bij je einddoel. Bij de perfectie die je naastreeft. 10 goede antwoorden uit 10 berekeningen.

De enige die nooit fouten maakt, is de persoon die niets doet en dus ook nergens komt.

Zo is dit dus ook een wijze les voor rokers zoals jij. Als je al vele pogingen hebt gedaan, dan betekent dat niet dat je het niet kunt. Het betekent dat je een manier hebt geprobeerd die niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Het betekent dat je die mogelijkheid nooit meer hoeft te doen, want dat werkt blijkbaar niet voor jou.
Het betekent dat je een stap verder bent gekomen richting je doel. Een niet-roker zijn. Want de volgende poging past misschien wel heel goed bij je. Waardoor het dan wel lukt.
Het betekent ook dat als je bent gestopt met roken en je maakt per ongeluk die fout dat je een haaltje van een sigaret neemt, je niet meteen door hoeft te roken en weer een roker bent. Zoals veel rokers mij dan in paniek mailen of bellen en vragen "wat nu?"


Mijn antwoord

Mijn antwoord: gewoon opnieuw stoppen. Nu meteen.

Het betekent dat je opeens bewust bent dat je was gestopt met roken en niet meer doet wat je doet. Het betekent dat je die sigaret onmiddellijk kunt uitdrukken, zodat je een niet-roker blijft.

Want een fout hoeft geen fout te zijn als je al veel vermenigvuldigingen juist hebt uitgevoerd. Gewoon uur voor uur, dag na dag rustig blijven doorgan en niet-roken.
Dat is de wijze les van Einstein. Dat is mijn wijze les.

Mocht je met meer wijze lessen je rookgedrag tussen de oren in één keer uit willen schakelen? Doe dan mee met mijn online programma en in 14 dagen ben je van het roken verlost. Of schrijf je eerst in voor mijn gratis webinar om erachter te komen wat ik bedoel met jouw rookgedrag en gewoonte.

Want de enige die nooit fouten maakt, is de persoon die niets doet en dus ook nergens komt. Die blijft gewoon doorroken. Tot het wel te laat is.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book