Ik rammel aan jouw wereldbeeld

Ik rammel aan jouw wereldbeeld

"Waar haal je de inspiratie toch vandaan?". Die vraag hoor ik regelmatig als reactie op mijn mails, podcast en blogs. 

Ik zou het echt niet weten. Het is er gewoon. Ik heb nu bijvoorbeeld de keuze uit twee ideeën. Eentje over het rijgedrag van een goede vriendin, maar die bewaar ik even voor een andere keer en eentje die gisteren op mijn pad kwam.


Een pareltje

Toen zag ik dit pareltje op het net. Zo veelzeggend, dat ik 'm gewoon even jat nu. Ik citeer ene Birgit Christine, maar heb het zelf hier en daar zelf ook een beetje aangevuld en veranderd (sorry Christine).

Lees m even goed door, denk er eens over na en laat je inspireren een beter mens te zijn voor jezelf en voor anderen.


WIE SCHUDT ONZE POT? Fijn he? Dat we allemaal een mening hebben? En mooi he? Dat het zoveel aanwakkert, triggert en naar boven haalt? Geweldig dat we geconfronteerd worden met anders denkende mensen dan wij zelf. Dat verbreed namelijk je horizon. Het zorgt voor jouw ontwikkeling. In wat het verst van je afstaat, kun je jezelf het meest ontwikkelen. Jij denkt waarschijnlijk heel anders dan ik. En ik denk zeker anders dan jij. Ook datgene wat ik voel, zal anders zijn dan wat jij voelt. Of wat ik zie, is anders dan wat jij ziet. Wat de meeste rokers zien en voelen is totaal anders dan wat de meeste niet-rokers zien en voelen. Leuk he? Dat ik er nog regelmatig achter kom dat ook ik nog vol in mijn oordeel kan schieten. Jij misschien ook wel? Over anders denkende mensen? Over niet-rokers? Prachtig dat ik ervaar hoe weinig inlevingsvermogen ik heb wanneer iets fundamenteels in mij wordt geraakt. Normen en waarden. Overtuigingen. Mijn lichaam is mijn tempel. Ik heb er maar één. Daar moet ik het mijn hele leven mee doen. En dus onderhoud ik 'm goed. Gezond eten en drinken, niet roken. En fijn he? Dat we ook allemaal een groep hebben waarbij we terecht kunnen om te praten over die anders denkende... De rokers en de niet-rokers. Liefdevol vind ik het, dat de tranen regelmatig in m’n ogen springen van plaatsvervangende schaamte en verdriet hoe we nu omgaan met elkaar in de  huidige wereld. Ik ben zelf een sociaal ingesteld mens dat anderen graag helpt. Maar dan zie ik ook hoe de een weer eens een ander kapot maakt. Hoe er een nieuwe "apartheid" in het leven wordt geroepen. Hoe de polariteit tussen ons Nederlanders steeds intenser, helderder en dieper zichtbaar wordt. In een glazen pot zitten rode en zwarte mieren. Los van hun kleur is er weinig verschil. Ze werken allemaal hard. Ze werken samen. Ze begroeten elkaar.  Het is een vredige mierenwereld... Maar dan wordt de glazen pot plots hevig door elkaar geschud. Totale chaos. Een voor de mieren onzichtbare kracht, creëert beweging. Uit angst begint rood met het aanvallen van zwart. En zwart met het aanvallen van rood. Ze vreten elkaar op... Het is opeens oorlog. Ze denken dat ze elkaars vijand zijn... Terwijl de oorzaak van de aanval, een onzichtbare kracht is, die de pot hevig heen en weer deed schudden. Dus leuk he? Om nu te leven? Met al die "sociale" media. Die ervoor zorgt dat je steeds minder andersdenkenden tegenkomt. Zodat je steeds meer overtuigd bent van je eigen gelijk. Terwijl ook onze pot nu hevig door elkaar wordt geschud. Terwijl ons ook de kans wordt gegeven om ons bewustzijn te verruimen...  Om ons wereldbeeld te verrijken. Door open te staan voor andersdenkenden. Door daarover na te denken en daarmee in gesprek te gaan. Of om eens te kijken, wie er nou eigenlijk aan het schudden is en of dat voor jou of mij echt een probleem zou zijn.


Birgit Christine / Marcel Borst 😁

Ik moest hieraan denken na weer een aantal negatieve reacties van rokers op mijn Facebook pagina. Omdat ze denken dat ik ze aanval in hun roker zijn. Omdat ik even aan hun wereldbeeld rammel. Boze rokers. Omdat ze dachten dat ze nu ook al door mij gedwongen worden om te stoppen met roken.


Ik wil je helpen

Terwijl ik alleen maar wil helpen zodra ze doorhebben dat ze een doodlopende straat in rijden.

Uit boosheid steken ze er dan nog eentje op. Ze denken niet na dat openstaan voor een andere insteek zou kunnen betekenen dat ze er al heel snel veel beter voor zullen staan in het leven, zowel financieel als in de gezondheid.

Je hebt maar één leven. Koester die dan ook zolang het kan.

Niet iedereen die even aan jouw wereldbeeld rammelt heeft een kwade bedoeling. Meestal is het een kans die op je pad komt. Een kans die je pakt of gewoon laat lopen. 


De keuze is altijd aan jou. 

Je kunt echt al héél snel een niet-roker zijn. Je bent maar één klik verwijderd van de oplossing voor jouw rookgedrag.


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book