Hoe makkelijk stop je met roken na een groepssessie?

Hoe makkelijk stop je met roken na een groepssessie?

Sinds oktober 2016 doe ik maandelijks een groepssessie stoppen met roken. De resultaten daarvan zijn goed. Ik krijg wel eens een vraag van rokers die interesse hebben in die groepssessie hoe gemakkelijk het daarna is om te stoppen met roken. Ik heb daarom dit blogbericht geschreven waarin ik mijn ervaringen deel en die van de deelnemers.

Vorig jaar oktober deed ik samen met mijn collega Bianca L’abée, de eerste groepssessie Stoppen met Roken. Wij waren daarvoor uitgenodigd door een cliënt van Bianca die op Texel woont. Zij had een enorm goede ervaring met de plaatsing van de virtuele maagband door Bianca. Zij was maar liefst 40 kilo afgevallen in een jaar tijd, zonder een dieet. Toen zij Bianca vroeg of zij dat bij meerdere vrienden en vriendinnen ook op Texel wilde doen, was het idee voor een groepssessie geboren.

Voor ons was het een experiment. Want met een groep mensen werkt het anders dan individueel. In de ochtend deed Bianca haar virtuele maagband programma en in de middag deed ik bij een andere groep mensen een stoppen met roken sessie. Twee maanden na de sessie hebben wij met iedere deelnemer contact gezocht. Van mijn groep Stoppen met Roken bleek maar liefst 92% al 2 maanden lang niet meer te roken. Van de 11 mensen waren er 10 volledig gestopt en 1 was van twee pakjes per dag naar één pakje per dag gegaan. Ook zij was heel blij met dat resultaat.

Ik was verrast over dit resultaat. Daarna zijn wij doorgegaan met de groepssessies en hebben het programma elke keer weer verbeterd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volledig programma, waarin de deelnemers ook in de weken na de sessie nog actief via email ondersteuning ontvangen.

De stoppen met roken ervaring van de deelnemers

Hypnose werkt niet meteen bij iedereen vanaf het eerste moment. Maar mijn ervaring is wel dat het voor de meeste mensen die deelnemen aan de groepssessie na de sessie aanzienlijk makkelijker is om te stoppen met roken dan voor anderen. Ongeveer 80% van de deelnemers voelt na de sessie geen enkele behoefte meer aan een sigaret. Ongeveer 20% van de mensen voelt dat nog wel, maar kan daar uitstekend mee om gaan. En die behoefte wordt gedurende de eerste weken na de groepssessie alleen maar minder. Omdat ze tijdens die fase elke dag extra ondersteuning krijgen vanuit het nazorgprogramma, blijkt het ook voor de meeste mensen van die groep mogelijk te zijn om te stoppen met roken.

Dan zijn er ook altijd individuele rokers waarbij de sessie geen enkel effect heeft. Zij verwachten vooraf dat de hypnose een wonderpil is. Ze zitten dan in de auto naar huis en verwachten dat ze geen sigaret meer op zullen steken. Maar ze doen dat toch. Ondanks alles wat ze hebben gehoord in de sessie, ondanks dat ik ze precies heb verteld wat ze kunnen verwachten, doen ze toch dat ene wat nu net niet de bedoeling is: ze steken er weer eentje op. Voor hun heeft de sessie niet gewerkt. Maar ze hebben ook niet de moeite genomen om het een kans te geven. Want ik leg altijd vooraf uit dat de hypnose een “uitgestelde ingangsdatum” kan hebben. Dat voor sommigen, het onbewuste pas na een paar dagen zo sterk is dat het sterker is dan de wil van het nicotine monster. Als ze dat voor ogen zouden hebben gehouden, dan waren ook zij na een week een niet roker geweest.

Een specifieke stoppen met roken ervaring

Zo heb ik bijvoorbeeld een reactie ontvangen van Astrid. Zij heeft vier maanden geleden de groepssessie gedaan. Astrid heeft in de eerste weken na de sessie nog wel wat moeite moeten doen. Zij zat in die 20%. Maar toch was het voor haar nu anders dan als ze het volledig alleen moest doen. Ze had nu voldoende extra inzicht en ondersteuning om door te gaan, ondanks dat het moeilijk was. En nu is ze er klaar mee. Ze is een niet roker. Voor het eerst na al die pogingen die ze al eerder heeft gedaan, is ze nu al vier maanden van het roken af. Mensen die er niet in geloven zeggen dat het dus niet werkt. Dat zij het op eigen kracht heeft gedaan. En dat is ook zo. Ze heeft het op eigen kracht gedaan. Net als die vorige keren toen ze het niet vier maanden uit kon houden. Is het anders nu? Ja, want ze is nog steeds een niet roker. Samen met die andere mensen uit dezelfde groep die ook zijn gestopt.

Astrid zegt letterlijk op mijn Facebook Pagina Hypnosehuis Amsterdam:

“Ik ben nu, 4 maanden later, rookvrij. Misschien was dat zònder hypnose niet gelukt. Bleek namelijk bepaald niet makkelijk. Of alles wat sindsdien aan de hand is van het stoppen komt weet ik niet zeker, maar ik vermoed grotendeels wel. Ik denk alleen dat het nu niet beter wordt als ik weer zou gaan roken, dus doe ik dat niet. Er zijn een paar dingen die me heel erg bij gebleven zijn van de hypnose en die helpen me wel zeker om niet-roker te blijven….”.

Uiteindelijk gaat het om het resultaat. En het resultaat van de groepssessies is in ieder geval dat ongeveer 85% voor langere tijd of definitief stopt met roken. Ik kan met hypnose wel zorgen dat iemand stopt met roken, maar niet dat die persoon in de toekomst nooit meer begint met roken. Want uiteindelijk besluit iedereen dat voor zichzelf.

Binnenkort stuur ik weer een kleine enquête naar de deelnemers van vorig jaar. Om te ontdekken hoeveel deelnemers inmiddels al een jaar lang zijn gestopt. Ik ben benieuwd.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 28 Apr 2019

Ik wil graag weten wat een individuele sessie hypnotherapie kost...

Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book