Hoe krijg je rust in het hoofd?
Geen verslaving maar gedrag
Marcel Borst
Geen verslaving maar gedrag
05/08/2020
2 min
0

Hoe krijg je rust in het hoofd?

05/08/2020
2 min
0

Hoe krijg je rust in je hoofd? In deze dagen is dat extra van belang.

Een goede vriend van mij is 1,5 jaar uit de running geweest door een burn-out. Hij was een spin in het web op een belangrijke afdeling van een groot landelijk bedrijf. Waar alle nieuwste projectontwikkeltechnieken werden ingezet. Nieuwe werkmethoden. Waardoor zij veel sneller en veel goedkoper projecten konden afronden dan in de rest van het bedrijf.

Het was de bedoeling dat de rest van het bedrijf die nieuwe aanpak ook zou oppakken.

Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.

Na 10 jaar trekken aan diverse dode paarden, na jarenlang tegenwerking van het management dat de voordelen van de nieuwe aanpak niet inzag, kreeg hij een burn-out. Opeens zat hij thuis. Als een zombie.

Het aparte was, dat hij daarvoor altijd stevig in zijn schoenen stond. Hij was nooit ziek, nooit griep, nooit verkouden, altijd aanwezig, altijd beschikbaar.

Maar opeens was het kaarsje op. Opeens kreeg hij diverse lichamelijke klachten. Niet meer kunnen slapen, niet meer kunnen concentreren, spontane huilbuien, knie klachten, rugproblemen, regelmatig hoofdpijn, de griep wist hem te vinden en de voorhoofd holtes waren continue ontstoken.

Wist je dat fysieke klachten vaak het gevolg zijn van stress in het hoofd?

Toen werd hij naar huis gestuurd.

Hij kreeg begeleiding van een professioneel bedrijf. Hij moest leren ontspannen. Letterlijk.

Hij nam op advies van zijn begeleiders een hond en liep verplicht elke dag minimaal 2 uur langs het strand met de hond. Of in de bossen. Niets meer met zijn hoofd doen. Alleen maar buiten zijn. In de natuur.

Later ging hij ook mediteren. In het begin ging dat voor geen meter. Nu mediteert hij rustig een half uur of een uur per dag.

En wat denk je? Nu anderhalf jaar verder, heeft hij alles weer op een rijtje.
Hij slaapt weer uitstekend, heeft geen fysieke klachten meer, heeft volop weerstand en is inmiddels gestart bij een ander bedrijf. Niet meer in dienst, maar als zelfstandige inhuurkracht.

Want het gevoel dat hij daar altijd nog weg kan, geeft hem rust.

Wetenschappelijk onderzoek heeft al heel vaak aangetoond dat diverse kwalen als sneeuw voor de zon verdwijnen, gewoon door rust te nemen. Door de natuur in te gaan. Door te mediteren.

 

Dus mijn advies voor vandaag: Begin ook eens met meer ontspanning. Dagelijks. Met meditatie. Er zijn vele gratis apps op de smartphone die je daarbij helpen. Of zoek eens online.

 

Ik gebruikt zelf de app Headspace. De eerste 10 meditaties zijn gratis. Daarna kun je ervoor kiezen om een betaald abonnement te nemen, of met de gratis sessies verder te gaan. Probeer het eens 14 dagen. Het verandert je hele zijn.

 

Mijn tweede advies voor vandaag: Stop dan ook meteen met roken. Rokers zijn immers aanzienlijk meer vatbaar voor welk virus dan ook en Corona gaat ook nog eens in je longen zitten. Als een niet-roker daar al zo benauwd van wordt dat beademing noodzakelijk is, dan moet het voor een roker helemaal paniek zijn. Voorkom dat het zover komt.

 

Stoppen met roken doe je nu.

Ik help je graag. Dat weet je. En ik heb een heel effectief online programma ontwikkeld, dat al veel rokers heeft geholpen.

Je bent maar één klik verwijderd van jouw bevrijding: klik hier om online te stoppen met roken.

Reacties
Categorieën