arrow_drop_up arrow_drop_down

Het effect van roken is nog erger dan ik al dacht

Informeren is beïnvloeden

In mijn groepssessies stoppen met roken vertel ik de deelnemers altijd precies hoe het lichaam en vooral ook hoe het brein werkt. Hoe het reageert op nicotine. Wat het verschil is tussen gedrag en een verslaving. Ik vertel ze de grootste valkuilen waar rokers die kort geleden gestopt zijn altijd weer in trappen, waardoor ze toch weer heel snel een roker zijn. En ik toon elke keer weer aan dat het roken wat ze doen geen verslaving is, maar gewoon aangeleerd gedrag. En bij elke deelnemer valt uiteindelijk dat kwartje. Het kan niet anders, want ik bewijs het met voorbeelden uit hun eigen ervaring! En daar wordt de eerste onbewuste verandering al gemaakt. Want opeens is het heel anders om te stoppen met roken. Opeens is het veel gemakkelijker geworden. Want gedrag kun je zelf veranderen. Bij een verslaving kun je de schuld geven aan een ander, aan de verslaving.

De effecten van roken tot nu toe

Ik vertel mijn deelnemers ook altijd wat de effecten zijn van het roken. Niet dat ik alle ziektes op ga noemen die zij krijgen, want ik ga ervan uit dat de meeste rokers die inmiddels wel kennen. Ik ga ervan uit dat elke roker weet dat roken niet goed is voor je gezondheid. Maar in welke mate, dat weten de meeste rokers niet. En daar leg ik dan in een paar korte zinnen altijd even wat nadruk op.

Ik vertel altijd dat 70% van de rokers binnen 5 jaar na de diagnose longkanker komt te overlijden (en dat is een aangetoond feit). Daarna kom ik met nog één ander feit, waar elke roker in de groep zichtbaar van schrikt. Baf. De tweede manier van onbewuste beïnvloeding waarom het opeens veel gemakkelijker is om te stoppen met roken. Onbewuste beïnvloeding. Ik zorg ervoor dat het knopje bij mijn deelnemers om gaat. Want niet ik ben degene die ervoor zorgt dat zij nooit meer roken, nee, dat doen ze helemaal zelf! Ik begeleid ze er alleen bij.

De nieuwste cijfers liegen er niet om

Afgelopen week heb ik de resultaten gezien van de laatste onderzoeken op dit gebied. Misschien heb je het bericht hierover ook voorbij zien komen. Ik zal de link hieronder even toevoegen.

Vorig jaar hebben 116.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het aantal absolute kankergevallen is daarmee verdubbeld ten opzichte van 1989, toen het IKNL begon met deze landelijke registratie. De stijging komt uiteraard ook door bevolkingsgroei en vergrijzing. Kanker blijft doodsoorzaak nummer één. Ongeveer 800.000 Nederlanders hebben nu kanker of hebben het gehad.

Steeds meer mensen krijgen dus kanker, maar gelukkig overleven ook steeds meer patiënten deze ziekte: Ongeveer 64 procent is vijf jaar na de diagnose nog steeds in leven.

Maar nu komt het: Bij longkanker is dit percentage slechts 19 procent. En longkanker is de meest voorkomende kanker bij rokers. Dat betekent dat meer dan 80% van de rokers die de diagnose longkanker krijgen, binnen vijf jaar is overleden. Van mijn 70 procent was de groep altijd al onder de indruk. Ik ben benieuwd hoe de eerstvolgende groep over twee weken gaat reageren. Gemiddeld stopt maar liefst 86% van de deelnemers na mijn groepssessie met roken. Ik verwacht dat dit percentage vanaf nu alleen nog maar hoger zal zijn. Gelukkig wel.

 

Klik hier voor het bronbericht waaruit ik deze informatie heb gehaald.

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book