Goede Raad van een Oude Tante
Successen
Marcel Borst
Successen
12/26/2015
2 min
0

Goede Raad van een Oude Tante

12/26/2015
2 min
0

Vandaag was ik op bezoek bij een oude tante van me. Zij is inmiddels 93 jaar en nog steeds helemaal bij de tijd. Omdat zij altijd vrijgezel is gebleven, is ze haar hele leven actief geweest op de arbeidsmarkt. Als vertegenwoordigster van naaimachines, reed ze door het hele land. Ze heeft altijd gewerkt voor haar eigen levensonderhoud. Vandaag kwam het gesprek op de workshops stoppen-met-roken die ik in 2016 veelvuldig ga geven. Zij gaf mij toen aan hoe eenvoudig het voor haar is geweest om na 50 jaar roken van de ene op de andere dag te stoppen met roken. En die oplossing was echt kinderlijk eenvoudig.

Moeilijk doen hoeft echt niet

Ze snapt dan ook niet dat al die rokers altijd zo moeilijk doen over stoppen met roken. Ze was zelf ooit begonnen met roken toen ze 20 was. Maar in haar zeventigste levensjaar besloot ze dat het nu wel genoeg was. De aanleiding was simpel: Ze voelde zich er niet meer gemakkelijk bij. Ze stond bij een vriendin in de keuken te roken, omdat deze keuken met openslaande deuren grensde aan de tuin. Haar vriendin rookte namelijk niet. Ineens kreeg ze het gevoel dat het eigenlijk wel heel raar was dat ze alleen nog rookte als de overlast voor anderen geminimaliseerd kon worden. Zoals nu met de tuindeuren. Toen ze daarover ging nadenken, was ze eigenlijk ook meteen helemaal klaar met de sigaret. Ze zag op TV mensen inhaleren. En dat vond ze zo’n raar gezicht, mensen die zuigen aan een kankerstokje om vieze rook in hun longen te zuigen. Ze snapte niet waarom ze dat zelf ook nog deed. Ze besloot op datzelfde moment om te stoppen met roken.

Het kan ook makkelijk namelijk

Dus ik vroeg haar hoe gemakkelijk haar dat afging. Ze gaf aan dat ze slechts een week lang wat moeite had moeten doen om ervan af te blijven. Maar na die week was het helemaal voorbij en over. Ze was een niet roker geworden. Volledig op eigen kracht. Ze had wel een trucje toegepast, vertelde ze mij. Want als je de hele dag alleen maar kunt denken aan een sigaret, wat kun je dan beter doen dan ervoor te zorgen dat je brein geen kans meer krijgt om aan een sigaret te denken….

Ze heeft een week lang de hele dag spelletjes scrabble gespeeld met iedereen in haar directe omgeving. Door het scrabbelen werd haar denken gedwongen om met het spel bezig te zijn. Hierdoor hoefde ze niet aan roken te denken en was de behoefte niet aanwezig. Haar brein was immers hard bezig om woorden te vormen van de letters op haar bord. Om zoveel mogelijk punten te scoren, door die woorden op de meest puntrijke plekken in het spel neer te leggen. En omdat ze haar denken op deze manier om de tuin had geleid, was het voor haar heel eenvoudig om binnen een week van het roken af te zijn.

En daar heeft ze nu al 23 jaar lang veel plezier van. Een leuk detail is dat ze in haar kastje het laatste pakje sigaretten van destijds nog steeds heeft liggen. Ze heeft dat pakje al die jaren bewaard. Een pakje Roxy sigaretten. Er zitten er nog drie in. Helemaal uitgedroogd en grauw geworden. En de prijs van destijds was nog maar fl. 6,60 (gulden dus). Omgerekend nog geen 3 euro.

Ik dacht, laat ik dit delen. Want deze manier van stoppen met roken zal nog niet door veel mensen zijn uitgeprobeerd. Wellicht ook iets voor jou? Of kom je in januari toch gewoon langs voor een hypnose sessie? Want dan heb je niet eens last van die ene week die mijn tante nog wel moest trotseren.

Reacties
Categorieën