--> Een reactie op Facebook

Een reactie op Facebook

Ik kreeg gisteren weer een “leuke” reactie van ene “Joop” op een Facebook advertentie, waarin ik hem aanspoor om te stoppen met roken:

“Wat nog erger is dan roken, is drinken en dan toch rijden en dan iemand dood rijden, denk daar maar eens over na…”

Een gedachtenfout van Joop. Want de werkelijkheid ligt iets anders.

Hij heeft absoluut gelijk dat drinken en toch rijden heel erg is. Maar roken levert Nederland maar liefst 20.000 extra onnodige doden per jaar op. Dronken achter het stuur gaan zitten, slechts enkele tientallen. In 2019 slechts 36. Het is dus geen vergelijk.

Waarbij ik overigens geen enkele dode in het verkeer door drankmisbruik wil bagatelliseren. Ook bij dronken rijders worden gelukkig nog steeds de juiste maatregelen genomen. Het gaat mij alleen even om de reactie van Joop.

 

Een andere die ik vaak hoor

“Laat ze eerst maar eens wat aan die auto's doen met hun luchtvervuiling in plaats van ons rokers continu aanvallen…”.

Ook zo'n gedachtenfout. Auto's en het verkeer worden al vanaf de jaren '70 streng aangepakt. Het begon met de verplichte katalysator, daarna met verplicht duurdere ongelode benzine, met accijnsverhogingen, toen met extra wetgeving op alle normen voor uitlaatgassen, daarna werd hybride rijden gesubsidieerd en straks wordt elektrisch rijden de norm.

In Amsterdam mag over 10 jaar geen enkele ‘ouderwetse auto' meer in de stad. Dit scheelt het:
Elke Amsterdammer ademt nu de fijnstof in die gelijk staat aan 6 sigaretten! Daar doen we dus ook iets aan. Amsterdam is nu een milieu zone geworden.

Oudere auto's en stinkdiesels komen de stad niet meer in zonder een torenhoge boete. De meeste 1-takt scooters zijn verdwenen. De 1-takt bootjes in de grachten ook. En straks mogen ook de gewone benzine brommers, scooters en bootjes niet meer de stad in.

De luchtkwaliteit wordt overal in de stad gemeten en waar nodig wordt verkeer om de stad geleid in plaats van er doorheen.

Allemaal maatregelen die ook deze vervuiling aanpakken.

Er is echter één groot verschil tussen verkeer en rokers…

Verkeer is namelijk onmisbaar geworden in onze samenleving. Roken niet.
Verkeer geeft ook nog eens heel veel voordeel voor de maatschappij. Bedenk maar eens hoeveel banen afhankelijk zijn van transport.

 

Verkeer is onmisbaar, roken niet.

De paar sigarettenwinkels die er nog zijn kunnen zo een andere specialiteit oppakken, de supermarkten draaien gewoon door, ook als niemand meer rookt. De tabaksindustrie valt inderdaad weg, maar dat is maar één fabriekje in Nederland en die heeft al besloten om te vertrekken.

Ziekenhuizen krijgen aanzienlijk minder patiënten te verzorgen, de zorgkosten gaan sterk naar beneden en de omgeving rookt niet meer onvrijwillig mee.

Verkeer en roken, onvergelijkbaar. En toch worden ze beiden aangepakt. Zoals het hoort.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Klik hier als jij geen rokersuitlaatgassen meer wilt uitademen.

Ik heb maar een paar dagen nodig. Echt waar. Je bent maar één klik verwijderd van jouw bevrijding

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down