arrow_drop_up arrow_drop_down

Een inzicht nadat ik een nacht wakker heb gelegen

Een inzicht wat ik met de kerst had en dat ik toch even met je wil delen..

Want rond de kerst was het weer effe zover. Ik had weer eens een naggie wakker gelegen. Vier dagen ervoor ook al. Ik had de klok op 1 uur zien staan, maar ook 2 en 3 en zelfs 4 uur had ik voorbij zien komen.

Om vier uur doezelde ik gelukkig toch nog een beetje in.

Maar waarom lag ik dan wakker?

Ik had echt geen enkel idee. Ik was nergens mee bezig daar bovenin dat gedachtenkassie van me, ik had geen lastige beslissingen te maken en ik ben ook niet kort geleden gestopt met roken.

Ik had dus geen enkele reden om wakker te liggen.

Tot ik dus dat inzicht kreeg.

Rokers hebben soms ook last van wakker liggen in de eerste dagen nadat ze zijn gestopt. Daar kom ik zo op terug en dan geef ik je nog wat adviezen ook.

Ik zou dus vrienden krijgen met Kerst. Een diner met 6 vrienden op 3e kerstdag. Maar toen kwam Rutte met zijn extra maatregelen. 6 bezoekers werd opeens 3 bezoekers. Nou, da's effe lekker. Daar gaan de plannen.

Het zijn vrienden die net als ik de hele dag alleen thuis aan het werk zijn en op de Appie na, eigenlijk nergens meer komen. Het zijn vrienden die net als ik de Corona regels allemaal goed naleven, omdat ze allemaal net als ik, volledig afhankelijk zijn van hun gezondheid om als zelfstandigen hun brood nog een beetje te kunnen verdienen. Als wij ziek zijn komt er geen geld meer binnen. Wij hebben geen baas die ons dan doorbetaald.

En dus moet ik de groep nu maar verdelen in 2 x 3 vrienden, twee dagen achter elkaar. Met 2 stellen en 2 vrijgezellen is het wat lastig om te combineren, zeker omdat we bij elkaar juist die hechte vriendenclub zijn.

En wat ging ik dan koken voor ze? Twee keer hetzelfde? Ik heb ook weer niet zo'n grote koelkast om voor meerdere gerechten in te kopen. En hoe ziet dat er dan uit? Welke borden en glazen en kopjes gaan we dan gebruiken en de belangrijkste vraag:

“Komt het wel goed met de gerechten die ik wil koken?”.

Want uiteraard wilde ik iets speciaals doen voor de Kerst en ik ben nu eenmaal geen keukenprins(esje). Mijn vent ook niet. Die is meer een “ik-eet-het-liever-gewoon-op-prinsje”.

 

Stress dus. Keuzestress.

 

Dus die nacht merkte ik dat ik alle gangen in mijn hoofd aan het nalopen was. Ik heb ze allemaal in dat gedachtenkassie gekookt en uitgeserveerd.

Welk bestek moet daarbij? Welke borden, welke glazen, welke schaaltjes, welke ingrediënten heb ik nodig?

 

Ik was die week al 3 x bij Appie geweest en toch kom ik er die nacht achter dat ik nog aantal dingen niet in huis heb. Dus ik besluit een gerecht proef te koken, want die maak ik voor het eerst.

 

Ja, echt waar. Niet-rokers hebben dus ook stress.

Niet-rokers slapen ook wel eens heel slecht. Niet-rokers voelen zich ook wel eens belabberd en missen dan iets ergens diep van binnen. Zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Echt waar.

Rokers geven dan meteen de schuld aan de sigaret. Dat ze daarmee zijn gestopt en daarom dus stress ervaren. En dus zien ze maar één oplossing, de sigaret weer opsteken en ze roken weer.

 

Ondertussen hebben ze niet door dat die stress die ze daar weg roken, de stress is die de sigaret zelf heeft veroorzaakt. Dat de stress van het “dagelijks leven”, die wij niet-rokers ook voelen, gewoon aanwezig blijft en dat je die niet weg kunt roken. Alleen de stress van de vorige sigaret, die kun je wel wegroken. Maar dat duurt maar een paar seconden.

 

Ze hebben dus oogkleppen op.

 

Mijn advies als je net bent gestopt met roken en je slaapt een paar dagen slecht, is dus heel eenvoudig. Dat slechte slapen komt omdat je hele lichaam opeens in de schoonmaakstand gaat staan. Mien Dobbelsteen ziet haar kans schoon om nu in één keer al die aderen en cellen en haren en nagels en tanden te ontdoen van al die gifstoffen die jij normaal naar binnen zuigt, maar nu niet meer.

Dus pakt Mien Dobbelsteen haar emmertjes water en schrobt je hele lichaam schoon. Ze is zo fanatiek dat ze dit 24 uur per dag volhoudt. Meerdere dagen achter elkaar. En dat kost jouw energie. En daardoor lig je wakker.

Maar dat duurt dus maar een paar dagen. Want als de ergste vervuiling is opgelost (als alle koolmonoxide is uit je lichaam verdwenen), dan neemt ze even pauze en gaat weer een versnelling terug. Dan kun je opeens gewoon weer lekker slapen en gaat ze overdag weer verder.

Omarm het dus. Het is een goed teken. Je lichaam maakt schoon. Je wordt weer gezond. Je krijgt weer energie. En dat je daardoor in de eerste week nadat je bent gestopt wat slechtere nachtrust hebt, neem dat dan maar op de koop toe. Want de voordelen die daarna komen wegen ruimschoots op tegen het nadeel van slechts een paar slechte nachten. En meestal duurt dat niet langer dan een nacht of 3 tot 4.

Inmiddels slaap ik weer goed en droom ik weer lekker door van etentjes met mijn vrienden na Coronatijd….

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book