Een inspirerende les

Een inspirerende les

Ken je die kooksite al waar sterrenkoks jou leren koken? Cheflix heet het. Een initiatief vanuit de horeca tijdens Corona. Topchefs leren je leuke gerechten te bereiden, met de uitstraling van een sterrenrestaurant. Ze leren je eerst de basisvaardigheden. Daarna laten ze nog wat trucjes zien en dan nemen ze je stap voor stap mee om uiteindelijk een paar ovenheerlijke gerechten op tafel te zetten.


Mijn online programma

Een beetje zoals ik het aanpak in mijn online programma stoppen met roken zeg maar. Ook zij adverteren op Facebook en ook zij geven webinars en sturen inspirerende e-mails waarna je jezelf altijd nog kunt inschrijven. De wijze levenslessen liggen altijd voor je neus. Ik heb namelijk wat e-mails ontvangen van ene Caroline. 

Om deze even te "vertalen" naar het Cheflix situatie, dan komt het een beetje hierop neer: Caroline stuurt een e-mail nadat ze 2 maanden geleden 2 uur lang naar het informatieve webinar heeft gekeken, nadat ze daar ook al haar vragen heeft gesteld om vervolgens 2 maanden lang, elke dag een inspirerende e-mail van de chefkok te ontvangen om vooral te beginnen met lekker koken.


Ze schrijft nu in haar e-mail:

"Beste chefkok, 

Ik heb uw webinar gezien en u heeft mij verteld dat ik na uw programma kan koken op sterrenniveau. Ik geloof dat nog steeds niet. 

Nu moet u weten dat ik al een keer een kookles heb gehad van een echte kok en ik liet het eten toen helemaal aanbranden. Ik heb dit ook al gezegd tijdens het webinar. 

Wilt u mij alsnog even overtuigen?"


De chefkok herinnert zich Carolina direct. 

Tijdens het webinar heeft de chefkok haar namelijk al stap voor stap uitgelegd waarom het sommige mensen niet lukt om de eerste keer meteen al goed te koken. Hij vertelde haar ook hoe dat wel heel gemakkelijk kan met de juiste begeleiding. 

Twee uur lang vertelde hij haar toen hoe hij dat aanpakt en wat de resultaten zijn. Hij beantwoordde ook alle vragen van Carolina. Zo vertelde hij haar dat zelfs de beste chefkoks wel eens iets laat aanbranden en dat dit niet betekent dat ze DUS niet kunnen koken. Haar overtuiging speelde haar parten. Laat die los en het lukt je. Wat kon hij nu nog meer doen om haar te overtuigen?


De reactie

De chefkok antwoordde daarom dat je één kookles van een willekeurige kok niet kunt vergelijken met een online training door meerdere sterrenkoks, die je stap voor stap vertellen wat je het moet doen. 

Zodat het niet fout kan gaan. 

Ook zei hij dat hij waarschijnlijk toch niets meer kon zeggen om haar alsnog te overtuigen na alles wat ie al had gedaan in het webinar en in elke inspiratie mail. Carolina was uiteraard nog niet overtuigd. Sterker nog, ze werd boos om dit antwoord. De chefkok "doet het blijkbaar alleen maar voor de centen", zo reageerde ze fel.

En dat de chefkok met gevoel voor humor had gezegd dat ze "ook gewoon elke dag naar de snackbar kan gaan voor lekker eten", viel al helemaal niet in goede aarde. 😂😂

Jammer dan, dacht de chefkok. En hij begon aan de opnames van een nieuw recept dat hij straks aan duizenden kijkers leert, die de boodschap van de chefkok wel begrijpen. Daarna schreef hij weer zijn volgende (deze) inspirerende e-mail.


De inspirerende les

Want welke les zit hierin voor jou als roker? Voor jou als volger van mijn blogs?

Als je niet overtuigd bent dat ik jou met mijn programma kan laten stoppen met roken, dan moet je het vooral niet doen. Zonde van je geld. Want jouw overtuiging is jouw eigen hypnose. Zolang je daarin gelooft heb je namelijk gelijk. Ook als je niet gelooft dat je gevoelig bent voor hypnose.

Of, zoals een bekende wereldburger eens zei: 

"Of je nu gelooft dat je iets kunt of dat je gelooft dat je het niet kunt, in beide gevallen heb je altijd gelijk".

Als je mijn communicatie te direct en soms te bot vindt, stop dan met lezen. Volg me dan ook gewoon niet verder. Dan zijn wij gewoon geen match. Dat kan. Net zoals Carolina en de chefkok geen match zijn.


Provocatieve onbewuste verandertechnieken

Ik maak namelijk gebruik van "provocatieve onbewuste verandertechnieken". Omdat ik daar nu eenmaal goed in ben. Omdat dit veel meer rokers van het roken afhelpt dan een meegaande therapeut die bij elke mail zegt: "ik begrijp je en samen gaan we kijken hoe we jou nog verder kunnen overtuigen". 

Deze "zachte verandertechnieken" zetten de meeste therapeuten in. Uit angst voor de Caroline's in deze wereld. Die meteen boos worden. Ze hebben wel iets minder resultaat helaas. Daarom werk ik dus liever wat meer uitdagend. Want je hebt er veel meer aan als iemand je zegt waar het op staat. Zodat je niet voor de zoveelste keer richting McDonalds rijdt, omdat overtuigd bent dat je niet kunt koken. 

Ik wens iedereen een fijn weekeinde. Met veel zon en het liefst zonder te roken. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere gezonde salade. Bij Cheflix krijgt je volop tips hoe je die heerlijk kunt aankleden. Succes!


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book