De wet van het cumulatieve geluk

De wet van het cumulatieve geluk

Ik ben vrijwilliger bij Buurtzorg. Een online instelling die hulpverzoeken uit je eigen buurtje doorzet, zodat mensen elkaar een beetje kunnen helpen in deze lastige tijden. Iemand die geen vervoer heeft om naar de dokter te gaan bijvoorbeeld, of iemand die ziek op bed ligt en de hond moet nog worden uitgelaten.

Kleine verzoekjes die groot plezier geven.

De wet van het cumulatieve geluk

Een vriend van mij gaf mij ooit een wijze les: “De wet van het cumulatieve geluk”. Als je iets kunt doen, waardoor jij of een ander of meerdere personen gelukkiger worden en niemand wordt daar ongelukkiger van, dan moet je het onmiddellijk doen…

En hij heeft gelijk. Dan gaat de wereld er alleen maar op vooruit. Sindsdien is dat mijn motto geworden.

Ik kreeg dus een verzoek om “twee meneren te helpen bij het boodschappen doen”. Door Corona kwamen ze al bijna een jaar niet meer buiten en de buuf die het altijd voor ze deed vond het nu wel welletjes.

Nou, als ik “twee meneren” zie staan en als ik lees dat ze al in de 80 zijn, dan meld ik mij direct aan om één of twee keer per week de boodschappen te doen. Dus ik op pad voor de mannen. Met een grote boodschappentas.

Vorige week kreeg ik een appje van de mannen. Eén van beide heren wilde graag zelf even een rondje om. Het zonnetje scheen die dag en hij wilde nu wel een keer naar buiten. Of ik mee wilde lopen. Uiteraard wilde ik dat wel.

Het zou immers leiden tot cumulatief geluk.

We lopen een uurtje samen langzaam schuifelend over de zonovergoten stoepen van het mooie Mokum en we raken uiteraard in gesprek.

Dan vertelt hij mij iets interessants

Hij zingt al jaren bij de opera in het koor. Hij rookte vroeger altijd sigaretten, tegenwoordig ‘slechts’ een paar sigaartjes per dag. Toen ik hem vertelde dat een sigaar staat voor dezelfde mate aan gif en nicotine in je lichaam als 6 tot 8 sigaretten, schok hij een beetje. Toen ik hem vertelde dat sigarenrokers vooral dood gaan aan tong- en keelkanker en sigarettenrokers voornamelijk aan longkanker, keek hij ook niet blij. Ik denk dat ik niet lang nodig heb om hem van het roken af te krijgen. Cumulatief geluk.

Hij vertelde mij dat hij ooit 9 jaar lang was gestopt. “Maar waarom begon je dan weer?”, vroeg ik verbaasd.

Want waarom zou je na 9 jaar weer beginnen met roken?

Hij vertelde mij dat hij tijdens een pauze van een repetitie van het opera koor buiten stond met een andere zanger die een sigaar op stak. Dezelfde sigaar als zijn vader altijd rookte toen hij een klein kereltje was. Toen hij eenmaal de geur van die sigaar rook, kon hij niet meer anders. Hij moest een sigaar opsteken en vanaf dat moment rookte hij weer.

De impact van rokende ouders op kinderen is enorm.

Bijna 70% van de rokers heeft één of twee rokende ouders gehad. De kans dat jouw kinderen of kleinkinderen gaan roken omdat jij rookt, is dus heel groot. Door jou!

Net als bij deze meneer van de opera. Alleen de geur van de sigaar was al voldoende voor zijn onbewuste om een intens verlangen op te bouwen naar de sigaar. Door de herinnering aan zijn vader. Naast de geur is ook smaak een onbewuste aanleiding. Je hoeft maar één trekje te proeven en hoppa je oude rookgedrag is weer helemaal terug.

Of de handeling.

Je hoeft maar één keer voor de lol een sigaret op te steken en je rookt weer.

Je onbewuste is nu eenmaal zo geprogrammeerd. Door jezelf. Door de jaren heen.

Wil je dat veranderen, dan is er maar één plek waar dat effectief kan en dat is tussen je oren. En dat is precies wat ik inmiddels bij bijna 3.000 rokers heb gedaan en dagelijks nog steeds doe. Vanochtend stonden er alweer 3 dankmailtjes in mijn inbox van nieuwe niet-rokers die stomverbaasd zijn hoe eenvoudig dat nu voor ze is. Als de knop maar om is.

Wil jij dat ook? Wacht dan niet tot je 80 bent, want je hebt een grote kans dat jij dat niet eens haalt. Ga voor de wet van het cumulatieve geluk en laat mij je van het roken afhelpen. Binnen 14 dagen ben je dan een niet-roker. Echt waar.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book