De Strijd van Johan Cruijff

De Strijd van Johan Cruijff

Iedereen weet het inmiddels. Johan Cruijff is overleden aan longkanker. Johan Cruijff was in zijn actieve leven een verstokte roker. Ondanks dat hij een groot sportman was, had hij deze slechte gewoonte, net als de meeste rokers, vanaf zijn jonge jaren al opgepikt. 50% van de mensen die in hun jeugd beginnen met roken, sterven uiteindelijk aan een aan roken gerelateerde ziekte. Ook Johan is nu opgenomen in deze statistiek.

Johan Cruijff stopte met roken

Johan Cruijff kreeg in 1991 hartklachten. Hij ging naar het ziekenhuis in Barcelona en moest daar een bypass operatie ondergaan. Hij was toen nog maar 43 jaar oud. Zijn kransslagaders waren dichtgeslibd. Dit zou met erfelijke factoren te maken hebben, niet met het roken. Maar ook het dichtslibben van de kransslagaders is een aan roken gerelateerde ziekte.

Johan Cruijff krijgt het advies om te stoppen met roken en doet dat dan ook radicaal. Onderzoek wijst uit dat roken ook een hele grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van longkanker. En nu, bijna 25 jaar later, sterft deze legende aan deze ziekte. Net als 50% van alle kinderen die ooit is begonnen met roken.

Rokers leven gemiddeld 10 jaar korter

Gemiddeld gaan rokers tot 10 jaar eerder dood aan een aan roken gerelateerde ziekte. Johan Cruijff haalt dat gemiddelde nu zelfs naar beneden. Ook in deze statistiek is zijn dood nu opgenomen. Want tegenwoordig worden Nederlandse mannen gemiddeld 79,1 jaar. Johan is maar 68 jaar geworden. Hij is dus 11 jaar eerder overleden dan de verwachting zou mogen zijn geweest op basis van het gemiddelde. Hij haalt het gemiddelde naar beneden.

“Je bent maar één keer op tijd. En als je niet op tijd bent, dan ben je óf te laat, of te vroeg.”

Dit is één van de onnavolgbare uitspraken van Johan Cruijff. En hij had gelijk. Het was in 1991 tijd voor Johan Cruijff om te stoppen met roken. Maar eigenlijk was hij te laat. Hij was zeker niet te vroeg. Je kunt namelijk nooit te vroeg zijn met stoppen met roken. Hij heeft zich daarna ingezet in een mooie marketing campagne tegen het roken. In dat filmpje geeft Johan Cruijff aan dat het leven hem twee passies heeft gegeven: Het voetbal en het roken. Voetbal heeft hem alles gebracht in het leven en het roken heeft dit bijna weer helemaal afgepakt. Bijna. Toen nog wel. Dat kon hij toen nog zeggen. Nu niet meer.

Wanneer besluit jij dat het tijd is om te stoppen met roken?

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book