De illusies van roken
Geen verslaving maar gedrag
Marcel Borst
Geen verslaving maar gedrag
08/10/2020
3 min
1

De illusies van roken

08/10/2020
3 min
1

Ik stuurde eens een Social Media post uit, over de voordelen van roken. Dat was dus een korte post met daarin, welgeteld, 0 voordelen.
Daarop kreeg ik aardig wat reacties. Ik was namelijk een hoop voordelen vergeten, blijkbaar.

Hier komen de reacties:

  1. Het is lekker, opwindend, spannend, kalmerend, rustgevend.
  2. Het levert genot, genoegen, extase, kicks en tevredenheid op.
  3. Je voelt je zelfverzekerd.
  4. Je bent veel socialer.
  5. Ik heb dan iets tussen mijn lippen en dat vind ik prettig

Er zijn geen voordelen aan roken. Alle voordelen die jij kunt verzinnen zijn illusies. Ze zijn gewoon niet waar.

Beginnen we even met de laatste. Eerlijk? Is dat een voordeel? Als dat de reden is waarom je rookt, steek dan gewoon een wortel tussen je lippen. Dan heb je dat prettige gevoel ook toch? Of een potlood? Maar dat is toch anders hè? Want uiteindelijk gaat het niet om wat je tussen je lippen hebt maar om het effect dat de stress van de vorige sigaret even voor een minuutje bij je wordt weggenomen.

Dit voordeel is dus een illusie.

Is het lekker?

Er is geen enkele niet-roker die de geur en de smaak van een sigaret lekker vindt. Behalve rokers (en een incidentele niet-roker die rokende ouders heeft gehad, want die heeft onbewust een andere associatie met roken).

Dit komt omdat nicotine je geur en smaak sensatie veranderd.
Wat jij proeft en ruikt is dus niet wat een niet-roker proeft en ruikt. Maar daar kom je pas achter als je bent gestopt. Want als de nicotine weg is, ruik en proef je opeens veel beter. Dan weet je ook dat het niet lekker is.

Dat het lekker is, dat is dus ook een illusie.

Is het kalmerend?

Als ik een roker zie die in volle paniek naar een rookhok rent na een lange vlucht op Schiphol, als ik de stress in de ogen zie van de roker die erachter komt dat ie nog maar 2 sigaretten heeft op een feestavond ergens midden in het land, als ik rokers weer gedwongen weg zie lopen om snel even een sigaretje te moeten roken, dan weet ik dat die sigaret alleen maar stress oplevert.

En die stress bouwt zich in het uur na de sigaret op in je lichaam en zorgt ervoor dat je bij de eerstvolgende sigaret weer even rust in je lichaam voelt.
En dat laatste is belangrijk. Want dat is de reden waarom jij DENKT dat die sigaret je iets oplevert, terwijl het je in werkelijkheid alleen maar iets kost (zowel financieel als fysiek).
Heel even voel je die opluchting maar.

Want de nicotine die je dan naar binnen zuigt, die jou dat “rustige gevoel” geeft, diezelfde nicotine zorgt in het uur daarna voor steeds meer stress, wat dan weer leidt tot je volgende sigaret. Om die stress weer even een paar seconden op te heffen. Zodat het zich weer kan ontwikkelen…

Rokers denken alleen aan het gevoel van de eerste 2 halen van de sigaret. Want dan ervaren ze even rust. De stress is dan weg. Dat doet de nicotine. Die laat je even rust ervaren. Om daarna weer genadeloos toe te slaan.

Die stress voelen niet-rokers helemaal niet. Alleen rokers. Dus dat roken kalmerend zou zijn is ook een fabeltje. Het levert in werkelijkheid alleen maar stress op.

Geeft het je focus?

Kun je veel geconcentreerder aan het werk na een sigaret? Ja toch? Dan is dat het voordeel van de sigaret!
Geeft het je ook ontspanning, rust? Ja toch? Dan is dat ook een voordeel van de sigaret.

Maar hey, hier klopt iets niet.

Hoe kan een sigaret in de ene situatie nu ontspanning geven en in de andere situatie het tegenovergestelde effect: meer focus?
Hoe kan dat nou? Hoe weet die sigaret nu welk effect hij bij jou moet veroorzaken?

Dat weet die sigaret niet. Want ook dit is een grote illusie. In werkelijkheid is dat wat jij focus of ontspanning noemt niet meer dan het wegnemen van de stress die je op dat moment in je lichaam ervaart. De stress die door je vorige sigaret is opgebouwd.

Ben je veel socialer met de sigaret?

Als je op straat die giftige dampen uitwalmt die anderen verplicht moeten inademen, waar ze niet voor kiezen? Ben je dan socialer? Als al die peuken op de grond 50 jaar blijven liggen, het milieu verslechterd en dieren hieraan dood gaan? Als door alle gevolgen van het roken de verzekeringspremies voor iedere Nederlander aanzienlijk hoger zijn dan ze hadden kunnen zijn als niemand rookte? Ben je dan veel socialer met de sigaret?

Natuurlijk niet. Ook dat is weer een illusie.

En de enige reden waarom jullie dit allemaal denken is omdat je het nooit hebt aangepakt bij de oorzaak: je onbewust aangeleerde rookgedrag.

Je hebt altijd met nicotinevervangers gewerkt die de verslaving alleen maar voeden. Of met medicijnen, die alleen maar de behoefte onderdrukken (en daarmee ook al je blijde gevoelens!), maar die het onbewuste gedrag nog steeds intact laat. Omdat je het altijd hebt geprobeerd op wilskracht en dat niet is gelukt.

Maar als je het onbewust aangeleerde gedrag van de roker verandert in dat van de niet-roker, dan heb je opeens geen enkele behoefte en geen enkele gedachte meer aan een sigaret.
Dan ben je een niet-roker. En dat kan ik samen met jou voor elkaar krijgen. Dan ben je dus een niet-roker. Dan zie je nooit meer voordelen van het roken, alleen nog maar nadelen.

Reacties
Categorieën