De gedachten aan een sigaret uitschakelen

De gedachten aan een sigaret uitschakelen

Ik krijg regelmatig de vraag van rokers voorgeschoteld hoe ze nou eindelijk eens "al die gedachten" uit kunnen schakelen. Ze zijn gestopt met roken, maar die gedachten aan roken maken het altijd zo ontzettend moeilijk om ook door te zetten. Uiteindelijk zijn het dan ook die gedachten die ervoor zorgen dat het weer niet lukt.

Ze geven zich eraan over en gaan weer roken.


Ik heb twee oplossingen

Gelukkig heb ik twee oplossingen voor dit gedachtenprobleem. Er is een makkelijke oplossing en een wat moeilijkere oplossing.

Nu weet ik uit ervaring dat de meeste rokers het liefst altijd voor de moeilijke oplossingen gaan. Omdat ze op één of andere manier denken dat die makkelijke oplossing toch niet werkt. Ik ben zelf altijd een beetje een tegenpool en kies dus altijd eerst voor de makkelijke oplossing. Mocht die toch niet werken, dan doe ik alsnog de moeilijke oplossing. Meestal is die laatste dan ook niet meer nodig.


Okay, we doen dus eerst de moeilijke oplossing, want nu heb ik je focus nog te pakken. Deze ga je toch als eerste uitproberen. Je hebt vast ook al eens gekozen voor "op eigen kracht" stoppen met roken of voor nicotinevervangers of medicijnen.

Allemaal moeilijke oplossingen met lage slagingskansen.

En die oplossingen leidde allemaal tot die gedachten waar je zo graag vanaf wilt. Je hoeft het niet te ontkennen, want het is de story of your life. Toch? Inderdaad ja. Die gedachten wil je nu dus juist uitschakelen.

Hoe doen we dat?

Elk mens heeft dagelijks tienduizenden gedachten. Ja, echt waar, ook jouw vent die met zijn hand in zijn broek en een biertje in de andere hand onderuitgezakt op de bank naar de voetbal op TV zit te kijken. Ook hij heeft tienduizenden gedachten 😁😁😁🍺🍺🍺.

Die gedachten komen ergens vandaan. Die verzin je niet zelf, toch? Of wel? Die ploppen "zomaar" op. De eeuwige bron van al die gedachten is jouw eigen levenservaring en jouw onbewuste die daar één grote pan met pruttelende soep van heeft gemaakt. En regelmatig laat die soep een boertje en dat is dan een nieuwe gedachte.

Jouw levenservaring bepaalt dus het soort gedachten dat je krijgt. Kom je uit een crimineel milieu, dan denk je sneller "die leg ik straks gewoon wel effe om" dan wanneer je uit een streng christelijk gezin komt. Ja toch? (ik denk nu opeens aan Lenie uit de Takkestraat: "Ja toch, niet dan?")


Twee soort boertjes

Nu zijn er dus twee soorten boertjes die de kokende soep kan laten.

Boertjes die functioneel zijn en bliksemafleidertjes. De bliksemafleidertjes zijn die vervelende gedachten. Ze leiden je af van wat wel belangrijk (en dus  ook functioneel) is.

De bliksemafleidertjes zijn altijd het meest aanwezig. In grote getalen. Ze trekken die ene grote bliksemschicht aan die zich al in duizenden kleinere bliksemschichten heeft verspreid, voordat ie in een grote KADENGGG in jouw bliksemafleider, in jouw gedachtenkassie eindigt.

Zodat jij weer volop in gedachten zit.

Ze gaan dan met elkaar in gesprek en voor je het weet denk je die ene fatale gedachte: "Ik ga gewoon weer roken, want dan ben ik van al die gedachten af."

Het eerste wat je dus moet doen is de bliksemafleidertjes uitschakelen of in ieder geval scheiden van de functionele gedachten.

"Ik wil nu echt stoppen met roken want ik merk elke week dat ik meer problemen ervaar met ademhalen", is een functionele gedachte.

De functie is dat jij door deze gedachte gaat stoppen met roken en door te stoppen gezonder wordt en vele jaren aan je mooie leven toe kunt voegen.

En als je leven tot nu toe iets minder mooi is, dan wordt je leven daarna alleen nog maar wel mooier en bereik je dus nog meer dan je eigenlijk eerst had gedacht.

"Ik wil wel stoppen, maar ik doe het niet want dan mis ik mijn vriendje", is een bliksemafleidertje. Een excuus om maar niet in te gaan op die functionele gedachte. Met als gevolg dat je door blijft roken (of opnieuw gaat beginnen) en daardoor een nog slechtere gezondheid krijgt dan je al had. Met alle pijnlijke consequenties van dien.

"Ik ga gewoon vapen want dan rook ik niet meer" is ook zo'n bliksemafleider. Het is jezelf voor de gek houden en je afhankelijke gedrag in stand houden. Je begrijpt het verschil. Dus je scheidt de bliksemafleidertjes van de functionele gedachten.

Als je last hebt van een heleboel bliksemafleidertjes, dan raad ik je aan om deze resoluut in één keer een halt toe te roepen.


Letterlijk.


Tel dan in je hoofd (of overhard) rustig af van 10 naar 0 en daarna roep je kneiterhard (in gedachten of in het echt): STOOOOOPPPPP!

Dat laatste mag je echt wel een seconde of 10 volhouden. Tot je een beetje een opgelaten gevoel krijgt zeg maar. Zo hard je kunt dus.

(en ja, je kunt ook heel hard roepen in gedachten).

Doe je dit in het echt dan raad ik je uit ervaring aan om het vooral pas dan te doen als er niet teveel mensen in de buurt zijn. Want anders eindig je wellicht op de gesloten inrichting van een centrum voor geesteszieken. En dat wil je ook weer niet. Want als er ergens wordt gepaft, dan is het daar wel.

Nadat je "stop" hebt geroepen, is het een paar seconden stil in je hoofd. Echt waar. Dat is een cruciaal moment. Op dat moment doe je even iets compleet anders dan je op dat moment doet.

Lig je in bed en kun je niet slapen, ga er dan uit, kleed je aan en maak een wandeling buiten of ga fietsen.

Iets compleet anders dan je deed en focus je volledig op die nieuwe taak.


De functionele gedachten, die ga je uitbreiden. Je maakt daar een gedachtenmagneetje van. Een gedachtenmagneetje trekt andere soortgelijke gedachten aan. Denk eens na welke andere functionele gedachten daarbij horen.

"Ik moet stoppen want dat is gezonder voor mij" leidt dan bijvoorbeeld tot de gedachte: "Oh heerlijk, als ik straks niet meer rook, dan kan ik weer een hele dag door de stad slenteren zonder dat ik meteen moe ben".

Of "als ik straks een niet-roker ben, dan geniet ik veel meer van alle geuren om me heen en alle smaken die ik proef. Het leven wordt dan zoveel beter."

Hoe meer functionele gedachtenmagneetjes jij maakt, hoe groter de kans dat je ze daarna ook daadwerkelijk gaat ervaren.

Focus jezelf dus vooral op de voordelen van het behalen van het eindresultaat. Je kunt er werkelijk honderden verzinnen. Van heel klein tot heel groot.

Schrijf ze maar eens op. Ben je al oma of opa, of wil je eerst nog vader of moeder worden, schrijf dan eens op hoe fijn het is dat jij je eerste, tweede, vijfde of achtste kind of kleinkind gaat meemaken.


Dat jij het mede op mag voeden.

Dat jij het een goed voorbeeld gaat geven.

Dat jij het gaat behoeden voor die fout die jij wel hebt gemaakt in je leven.

Zodat het een mooi, fijn, gezond en lang leven gaat krijgen.


Okay, dat was dus de moeilijke manier om met al die gedachten om te gaan.

De manier die je nu waarschijnlijk als eerste uit gaat proberen.


Bewaar deze blog dan even, want over een paar weken heb je m nodig voor de makkelijke oplossing om in één keer van die gedachten af te komen.


De makkelijke oplossing

Weet je nog dat ik je vertelde dat die gedachten voortkwamen uit de door jezelf gebrouwen soep? Uit je eigen ervaring en vanuit je eigen onbewuste?

Nou, die ervaringen kunnen we niet meer veranderen. Maar wel de manier waarop je die ervaring interpreteert. Hoe je ze voelt als je eraan terug denkt. Waardoor je die ervaring inzet als functionele gedachte, om nu wel stappen vooruit te zetten en te stoppen met roken.

Dat doen we uiteraard in die onbewuste soep waar die gedachten vandaan komen. De oplossing ligt immers altijd bij het aanpakken van de bron.

De makkelijke oplossing is om je onbewuste te vragen wat dingetjes anders aan te pakken. Een ander recept toe te passen op het brouwen van jouw soep.

Om alleen nog maar functionele gedachten te hebben en daar ook een goed gevoel bij te krijgen. Geen twijfel mogelijk. Om als niet-roker te denken. Om als niet-roker te handelen.


Als je dat aan je onbewuste vraagt, dan ben je zomaar in één keer een niet-roker. Dan heb je geen gedachten en geen behoefte aan een sigaret.

De makkelijkste manier om dat te doen is met een professionele begeleider met een aanpak die al bewezen heeft dat het werkt. Om samen de stappen te zetten die daarvoor nodig zijn. Zodat je zomaar, binnen een paar uur of een paar dagen een niet-roker bent.


Welke keuze maak jij?


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book