Negen tips die jou verder helpen

Negen tips die jou verder helpen

Zoals je weet heb ik een boek geschreven. Het ligt nu bij mijn uitgever, die (uiteraard) laaiend enthousiast is. Nu krijg ik sinds kort regelmatig e-mails van hem. Net als jij van mij. Om mij te inspireren nog beter te schrijven.

De mail die ik een tijdje geleden heb gehad, gaat over de schrijfster van de Harry Potter reeks, J.K. Rowlings. Een dame die ooit als alleenstaande moeder in de bijstand zat en tijdens een treinreis het verhaal van Harry Potter verzon.

In de mail staan 9 tips van haar aan schrijvers. Veel van die tips kan ik zo door vertalen naar rokers. En dat doe ik dan ook graag bij deze:


De 9 tips

Tip 1. 

Haar moeder stimuleerde haar om te lezen. ‘Zij leerde me dat je alles kunt kwijtraken in de wereld, behalve je verbeeldingskracht,’ aldus Rowling. ‘Als je die hebt, dan heb je alles.’

Dit is de eerste wijze les. Want door verbeeldingskracht laat ik rokers stoppen met roken. Verbeelding is de kracht van je onbewuste. Wist je dat de meeste topsporters zich voor de wedstrijd verbeelden dat ze deze winnen?

Ik gebruik die techniek dan ook volop in mijn programma.


Tip 2. 

'Neem altijd een pen mee'. Toen ze tijdens die treinreis het verhaal van Harry Potter bedacht, had ze geen pen. Ze moest het hele verhaal dus onthouden.

De tweede wijze les. In mijn programma heb je ook een pen nodig. Want alles wat je met pen op papier schrijft, blijft om onverklaarbare redenen, veel langer onbewust hangen dan alles wat je gewoon typt. Het heeft veel meer impact.


Tip 3. 

Veel van haar personages komen voort uit ervaringen van haar eigen leven. De 'Dementors' komen voort uit haar eigen ernstige depressie. Dit dieptepunt bleek achteraf een keerpunt te zijn.

De derde wijze les. Voor veel rokers is het dieptepunt een hartaanval of longkanker of andere ernstige ziektes. Dat blijkt ook vaak het keerpunt te zijn om te besluiten een niet-roker te zijn.

Die "eigen ervaringen" zet ik tijdens mijn programma in om ook van jou een niet-roker te maken. Ook andere, minder resolute ervaringen overigens. Simpelweg omdat ze heul krachtig werken.


Tip 4.

'Durf te falen'. J.K. Rowlings heeft heel veel falen gekend. 'Een beetje falen is onontkoombaar', zegt ze. 'Of je moet zo voorzichtig leven dat je net zo goed niet zou kunnen leven. En dat is dan ook weer falen.’

Dit is de vierde wijze les. Want als je mijn programma hebt gedaan, dan ben je een niet-roker. Sommige mensen falen dan evengoed nog, door toch weer een sigaretje op te steken. Uit nieuwsgierigheid bijvoorbeeld: "zou ik het echt vies vinden nu?"

Als je jezelf daarna direct herpakt en besluit dat dit een foutje was waar je van hebt geleerd, dan blijkt er niets aan de hand en blijf je gewoon een niet-roker. Uiteraard met de tips en trucs die ik je in het programma heb gegeven.


Tip 5.

'Geef nooit op'. Twaalf uitgevers stuurden het manuscript van Harry Potter en de Steen der Wijzen terug. Maar Rowlings gaf niet op.

De vijfde wijze les. De meeste rokers die bij mij komen hebben al meerdere, soms wel tot 10, pogingen gedaan om te stoppen. Elke keer faalden ze. Als je dan denkt 'dat je DUS nooit meer van het roken afkomt', dan heb je gelijk en blijf je een roker. Als je denkt dat je blijkbaar nog niet hebt gekozen voor de juiste manier die bij jou past en dan kiest voor een oplossing die je nog niet hebt gedaan, dan lukt het je uiteindelijk wel.


Tip 6. 

Rowling verwerkte Bijbelteksten in Harry Potter. Bijvoorbeeld ‘Waar uw schat is, is ook uw hart’, naar een uitspraak van Jezus.

De zesde wijze les. Want de schat die je hebt is je eigen leven. Je hebt er maar één. En die wil je zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk koesteren.

Want in dat leven ligt ook je hart. Hart voor jezelf, voor je dierbaren, voor alles wat het leven je te bieden heeft.

Roken verkort datzelfde leven van jou gemiddeld met 12 jaar. Gemiddeld. Er zijn dus ook rokers die tot 20 jaar minder lang van het hart in het leven genieten. Die 20 jaar krijg je erbij, als je eenmaal met mijn begeleiding een niet-roker bent geworden.


Tip 7.

'Ik ga je slaan, verkrachten, bombarderen.’ Rowling werd honderden keren via social media bedreigd na een uitspraak over transgenders. In een artikel hierover stond de omschrijving 'mensen die menstrueren'. Ze grapte dat daar een woord voor was, namelijk 'vrouwen'. Critici namen haar dat heel kwalijk, omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren. Ze werd als transfoob weggezet, maar is dat dus totaal niet.

Ik krijg ook dagelijks kritiek en hatelijke opmerkingen toegeworpen. Vooral op mijn Facebook pagina. Maar ook op deze inspirerende e-mails. Meestal van mensen die niet beter weten. Die geen flauw benul hebben van de kracht is van hun eigen onbewuste. Die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en daar totaal geen moeite voor willen doen.


Rokers die stoppen met roken, krijgen ook vaak kritiek. Van hun rokende vrienden bijvoorbeeld. Ingedekte kritiek, dat wel:

"Nu is het nooit meer gezellig met jou..."

of

"Wat een flauwekul zeg, eentje kan toch nog wel?"

Dat soort kritiek. Waardoor sommige rokers zich weer over laten halen om toch weer lid te worden van de kerk van St. Nicotien van de Verslaving.


Tip 8. 

'Tijd is je ware rijkdom'. Volgens Forbes had Rowling in 2018 een vermogen van 1 miljard dollar. Een jaar later was ze uit de lijst verdwenen. Rowling had in een jaar tijd meer dan 160 miljoen dollar gegeven aan verschillende goede doelen.

'Ik heb ontdekt dat tijd meer rijkdom brengt dan geld', zegt ze hierover.

En dat is ook zo. Dit is de achtste wijze les. Want zeg nou zelf, als je voor een paar honderd euro een niet-roker kunt zijn, zodat je geen enkele gedachte en behoefte meer hebt aan een sigaret, geld dat anders opgegaan was in rook, als je daardoor tot 20 jaar aan je leven kunt toevoegen, wat is dan belangrijker voor jou? Een niet-roker zijn met veel extra tijd met je geliefden, of die paar honderd euro?


Tip 9.

‘Zoals met een verhaal, zo is het ook in het leven: het gaat er niet om hoe lang het is, maar hoe goed. Dat is alles waar het om draait.’

En dat is meteen de laatste wijze les van mijn heldin. Ga jij voor kwaliteit van leven? Ik wel. Kwaliteit van zowel mijn als van jouw leven!

Of vind jij het prima dat je nu volop bezig bent COPD te ontwikkelen of longkanker. Waardoor je uiteindelijk geen trap meer op kunt, geen winkelstraat meer door kunt, zonder totaal buiten adem te zijn. Waardoor je uiteindelijk veel te vroeg, afscheid mag nemen van al jouw dierbaren.


De jaren die nog in het verschiet liggen, kun je dus verzieken door een roker te blijven, of juist verbeteren en verlengen door te stoppen met roken.


Welke keuze maak jij?


En uiteraard wil ik, net als mijn uitgever in zijn e-mail, nog wel even de bron vermelden van al deze wijze lessen: Harry Potter-fan Christine Pannebakker ontrafelde deze negen magische lessen van J.K. Rowling.


Wil jij met mijn professionele begeleiding binnen 14 dagen een niet-roker zijn? Klik dan op deze link.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book