Uhm, nog één vraagje

Uhm, nog één vraagje

Een klein mannetje met zwart gekruld vettig haar, achterover gekamd met een aardige kuif aan de voorzijde, loopt met kromme beentjes weg in een lange openhangende kaki bruine regenjas tot aan zijn knieën. 

Dan zie je m nog even op zijn rug, terwijl hij wegloopt. Hij houdt zijn pas in, draait zijn gezicht om en zegt tegen de persoon waar hij net een gesprek mee heeft gehad...... 

"Uhhh, one more question please....". 

Hij neemt zijn sigaar uit de mond en komt met de vraag waar het alles verklarende antwoord op zal worden gegeven.

Herken je het? Dan hoor je zeker bij de oudere garde (net als ik overigens 😁)


Detective Columbo

Het is een standaard scène uit de detective serie Columbo uit de jaren '70 en '80. Een klein mannetje dat alleen maar door goed te observeren allemaal dingen waarneemt en door die puzzelstukjes in elkaar te leggen met één alles verklarende vraag een moord mysterie oplost. 

Want Columbo was een rechercheur bij de afdeling Moordzaken.

Heel Nederland zat aan de buis gekluisterd als Columbo zijn vragen stelde.

Ik moest daaraan denken toen ik laatst een roker sprak.

Niet alleen vanwege het verhaal dat hij mij vertelde, maar vooral vanwege de stem waarmee hij dat deed. Hij had de eerste tekenen van longkanker en was nu bij het ziekenhuis voor onderzoek. Hij hoestte regelmatig. Zijn stem sprak boekdelen. Zwaarder dan zwaar en ruwer dan ruw. Je armharen gingen recht overeind staan als hij er een zin eruit gooide.

Deze man had er ook alle tekenen van dat hij zelf "de moordenaar" kon zijn. Pakje sigaretten in de ene hand, lucifers in de andere. Terwijl hij zijn verhaal deed, stak hij er nog eentje op. Die eerste haal eindigde alweer in een vreselijke hoestbui.

Columbo zou dit allemaal hebben geregistreerd en met zijn finale vraag de moordenaar van deze man hebben aangewezen. Aanstaande moordenaar in dit geval, want de roker was dan wel stervende, maar het zou een langzame, pijnlijke dood worden. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn omgeving.


Stoppen of niet stoppen

De roker vertelde mij dat hij twijfelde wat hij zou doen.... Stoppen of niet stoppen.

Dus vraag ik nu aan jou, die ene Columbo vraag:

"Uhhhmmm, nog één vraagje.... wanneer stop jij met roken?"


Want er komt een dag dat het niet meer nodig is. Er komt een dag dat blijkt dat jijzelf die langzame moordenaar alle kansen hebt geboden om zijn pijnlijke werk te doen. En de meeste rokers hebben dan spijt. 

Dan wel. Dus: 

"Uhhhmmm, nog één vraagje.... wanneer stop jij met roken?"

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book