Is het normaal?

Is het normaal?

Het gedrag dat jij dagelijks vertoont is voor jou normaal. Je hebt dat niet door. Het is jouw dagelijkse werkelijkheid. Maar is het ook normaal? Als je vanuit een ander perspectief naar jezelf kijkt, dan kan je wereld zomaar veranderen. Dan kan je onbewuste zomaar een andere keuze gaan maken.


Net zoals een vriend

Zoals deze week bij een vriend van mij. Die heb ik vlak voor Corona leren kennen. Hij is een expat uit Londen en woont en werkt al 3 jaar in Amsterdam. Ik zag hem toen nog regelmatig. Door Corona werd het even meer een op-afstand-app-contact, maar deze week heb ik hem weer eens live gesproken.

Hij houdt wel van een pilletje.

Nu is dat in Amsterdam niet "abnormaal" want hier kun je echt letterlijk om de hoek alles scoren wat je wilt. Hij gebruikte "incidenteel" wel eens een pilletje, zei hij 3 jaar geleden nog tegen mij. Wat toen ook zo was.

Gewoon voor de lol.

Om wat meer energie te krijgen.
Om 's nachts bij een feestje effe lekker door te kunnen gaan.
Om van het leven te genieten...

Het was toen nog een leuke jonge gast met een hele mooie toekomst.
Vorige week zag ik hem weer. Voor het eerst sinds 2 jaar. Hij was nog steeds dezelfde leuke, aimabele, vriendelijke, goedlachse gozer.

Maar toch was er iets veranderd. Hij keek vreemd uit zijn ogen en zijn energie zat hoog. Heel hoog.
Hij deed mij denken aan een bromvlieg die in de avond als het donker wordt  de lampenkap invliegt, op zoek naar het licht om daar uiteindelijk tegen de lamp te verbranden en dood neer te vallen.

Mijn vriend zat (gelukkig nog) in het stadium van zenuwachtig in de lampekap rondvliegen op zoek naar het licht.
Ik herkende het meteen. Hij had duidelijk wat gebruikt. Dus ik vroeg ernaar.

"Doe je nog wel eens een pilletje?"

"Ja", zei hij. "Incidenteel. Voor de lol".
Het was doordeweeks en het was 10 uur in de ochtend. Echt waar.

Hoezo incidenteel? Hoezo voor de lol?


"Moet je niet werken dan?"
"Jawel, maar ik het gaat best wel goed, dus ik mag het wat rustiger aan doen".

Het tempo waarin hij tegen mij praatte lag hoog. Hij sprong ook nog eens van de hak op de tak. Hij was duidelijk high.

Op een doordeweekse dag, om 10 uur in de ochtend... Dus ik vroeg door...


Wat is indicenteel?

Ik confronteerde hem steeds meer met zijn definitie van "incidenteel"...
Dat snel bleek dat elke dag te zijn. Hij had de afgelopen nacht ook al niet geslapen, want hij had lekker doorgefeest. Met een paar pilletjes. Op een doordeweekse dag...
Dus vroeg ik hem zijn toekomst eens te omschrijven als hij zo door zou gaan. Wat hij graag wil bereiken en hoe hij dat denkt te bereiken. Ik vertelde hem ook het verschil tussen wie ik zag dat hij nu is en wie hij 3 jaar geleden voor mij was.

Daar schrok hij van.

Ik ben niet lang gebleven, want ik heb geen zin om met mensen te zijn die doordeweeks om 10 uur al high van de pillen zijn.
Ik heb hem dat ook gezegd (en reken maar dat ik direct en confronterend kan zijn). Provocatieve therapie noemen wij dat. Werkt als een tierelier.

En dat bleek...

De volgende dag kreeg ik een appje van hem. Hij was door mij met de neus op de feiten gedrukt. Hij was erachter gekomen dat hij verslaafd was. Het ging niet goed. Hij had het eerst nog niet door, maar hij gebruikte bijna elke dag drugs. Hij dacht nog steeds dat het "incidenteel" was.

Hij is direct naar zijn ouders in Engeland gevlogen om een paar weken helemaal tot zichzelf te komen, na te denken over mijn confrontatie en hopelijk om los te komen van de pillen.

Hij dankte mij voor mijn openheid en eerlijkheid en vriendschap.


Mijn doel

Ik hoop dat ik met deze blogs om te stoppen met roken hetzelfde effect bij jou bereik. Want als roker ben jij ook net als die bromvlieg die de lampenkap is ingevlogen. Op zoek naar het licht. Het enige dat je moet doen is de lampenkap weer uitvliegen. Want anders loopt het heel anders met je af dan je nu nog denkt. Maar die optie zie je niet. Nog niet.

Want ook jij hebt niet door wat voor desastreus gedrag jij als roker vertoont.
Nu gaat het nog goed (denk je).

Maar ergens in dat lichaam van jou, wordt met elke haal van een sigaret iets vernietigd, iets wat nooit meer goed komt. Met elke haal van de sigaret wordt ergens in jouw lichaam iets anders tot leven geroepen. Iets wat steeds sterker en steeds groter wordt. Tot het ook voor jou te laat is.

Wanneer ga jij inzien dat je als roker op een doodlopende weg zit? Dat je in diezelfde lampenkap vliegt?

Wanneer laat jij jezelf onder mijn begeleiding uit die sitatie halen.
Zo de lampenkap uit, de vrije gezonde niet-rokers wereld in. Zonder stress, zonder noodzaak. Met veel meer gezondheid en energie en toekomstperspectief.

Ik ben er in ieder geval klaar voor. Ik wacht alleen nog op jouw akkoord om samen met mij definitief een niet-roker te worden. Er is maar één klik voor nodig.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book