Gestopt Met Roken? Tijd Voor Ontgiften!

Gestopt Met Roken? Tijd Voor Ontgiften!

Als je eenmaal bent gestopt met roken, op wilskracht of door het online programma van ikstopwel.nl, dan is het tijd om een grote schoonmaak in je lichaam te houden. Want in al die jaren dat je sigaretten rookte, is je lichaam zwaar vervuild geraakt met teer en nicotine en de vele andere chemicaliën die door het roken in je lichaam zijn gekomen. In dit blogbericht geef ik je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je sneller je longen kunt zuiveren, zodat je ook sneller weer gezonder zult worden en minder risico loopt op de ontwikkeling van longkanker.

Het ontgiften (detoxen) en schoonmaken van je lijf is belangrijk. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Het draagt voor een groot deel bij aan een gezond lichaam. Voor de schoonmaakkuur die ik in dit blogbericht plaats, maakt het dan niet zozeer uit of je nog steeds een roker bent of een ex roker, want deze kuur doet gewoon zijn werk. Uiteraard is het bij een roker slechts een tijdelijke en gedeeltelijke schoonmaak, want een roker blijft zijn longen vervuilen met elke sigaret die wordt gerookt. Let op: als je samenwoont met een roker, maar zelf niet rookt, dan is deze kuur ook voor jou goed om uit te voeren. Want ook jouw longen zijn vervuild met teer en nicotine door het meeroken met je huisgenoot.

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je alle zuivel uit je eetpatroon weglaat, gedurende minimaal 3 dagen voorafgaand aan de schoonmaak. Zuivel wordt namelijk langzaam afgebroken in je lichaam en laat een heel dun filmlaagje achter over je slijmvliezen in mond, keel, slokdarm en in je maag. Dit filmlaagje voorkomt dat andere voedingsstoffen snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Sterker nog, het zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen je lichaam helemaal niet zo goed in kunnen en met je ontlasting weer worden uitgescheiden. Om die reden is het sowieso aan te raken niet te veel zuivel te gebruiken. Maar voor de kuur die ik hier geef is een drietal dagen totaal geen zuivel al heel goed. Zuivel verstoort het ontgiftingsproces dusdanig, dat je er niet eens aan hoeft te beginnen als je wel zuivel blijft gebruiken. Het effect is dan namelijk bijna niet aanwezig.

Dit is wat je moet doen om te ontgiften:

De eerste dag

Op de eerste dag van de ontgiftingskuur voor je longen, drink je kruidenthee. En speciaal in de avond drink je ook nog een kop van je eigen favoriete kruidenthee voordat je naar bed gaat. Ik raad je aan om hier geen groene thee te nemen, maar echte kruidenthee. Groene thee geeft namelijk hitte energie aan je lijf en daar kan je maag, vlak voor het naar bed gaan, last van krijgen. Ik raad je aan om te kiezen voor een venkelthee, kamillethee, gulden roedethee of een sterrenmix. Maar elke andere echte kruidenthee is ook goed. Neem gewoon jouw favoriet. Probeer eens echte kruidenthee bij de natuurwinkel. In de kruidenthee zakjes van de bekende merken als Pickwick of Lipton zitten vaak kunstmatige smaakstoffen en suikers toegevoegd. De kruidenthee helpt om alle gifstoffen uit je ingewanden weg te nemen en voorkomt opstopping in de darmen (constipatie). Hierdoor krijgen de longen op dag twee en drie meer energie toebedeeld om het ontgiften op gang te brengen. Want je energie kan maar op één plek tegelijk actief zijn.

De tweede dag

In de ochtend van dag twee, nog voordat je gaat ontbijten, drink je een glas heet water met daarin een citroen uitgeknepen. De verhouding moet ongeveer zijn dat je 300 ml water gebruikt op 2 citroenen. En als je het echt meteen helemaal goed wilt doen, dan leg je de (liefst organische of biologische) citroenen eerst een paar dagen in de diepvries. Zijn ze niet organisch of biologisch, maak ze dan vooraf goed schoon onder de kraan. De meeste citroenen zitten namelijk vol bestrijdingsmiddelen. De bevroren citroenen blender je daarna volledig (inclusief schil). De massa die daaruit komt meng je met heet water en dat drink je op. Het effect van deze werkwijze is 10x groter dan met een uitgeknepen citroen, omdat in de schil van de citroen de meeste vitamine C en de meeste werkzame bestanddelen zitten. Het is ook nog eens oergezond.

Direct daarna drink je 300 milliliter grapefruit sap. Het liefst zelf geperst (dus geen toegevoegde suikers) of je haalt een pak uit een natuurwinkel (geen toegevoegde suikers). Let op: als je van je huisarts geen grapefruit sap mag drinken, dan doe je dit uiteraard niet. Mensen met hoge bloeddruk of hoge cholesterol wordt grapefruit in ieder geval afgeraden.

Deze fruitsappen zitten boordevol met antioxidanten die ervoor zorgen dat je ademhalingssysteem veel beter gaat functioneren.

Ongeveer 2 tot 3 uur later, neem je 300 milliliter wortelsap, als tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch in. Wortelsap helpt om je bloed te ontzuren, meer base te maken. Doe dit om de dag in de eerste week, daana mag je stoppen. Wortelsap op lange termijn veel drinken wordt afgeraden.

Met de lunch drink je vervolgens 400 milliliter sap dat rijk is aan potassium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kokosnoot water (dit is meteen de hoogste leverancier van potassium), pruimensap, sinaasappelsap of grapefruitsap. En uiteraard geldt voor al deze sappen: liefst zonder toegevoegde suikers, dus de meeste merken die je in de supermarkt kunt kopen vallen af. Ga gewoon naar de natuurwinkel. Potassium is een hele krachtige manier om je lichaam intern te ontgiften. Je kunt ook een eigen sap maken, met bijvoorbeeld als basis appelsap en daaraan toevoegen wortels, spinazie, sellerie en peterselie. Even mixen en opdrinken.

De derde dag

Drink vandaag 300 milliliter puur (dus echt 100%) cranberry sap direct voordat je naar bed gaat. Dit helpt om het aantal bacteriën in je longen te verminderen.

Omdat je de gifstoffen veelal via zweten en je urinewegen kwijt raakt, is het van belang dat je tijdens de kuur extra veel water drinkt (2 tot 3 liter per dag) en dat je elke dag een heet bad neemt of een hete douche. Dit om het zweetproces te activeren. Uiteraard rook je tijdens de kuur niet, omdat het effect anders volledig teniet wordt gedaan. Het is sowieso aan te raden om gewoon te stoppen met roken. Mocht je dat willen, dan help ik je daarbij met mijn online programma.

Het is ook aan te raden geen cafeïne tot je te nemen in de eerste weken nadat je bent gestopt. Drink dus geen koffie, zwarte thee, cola, red bull of andere dranken waar cafeïne in zit.

Je zult na de kuur merken dat je lekkerder in je lijf zit, dat je prettiger ademhaalt en dat je een gezondere kleur hebt gekregen. Na de kuur is het aan te raden om meer water te blijven drinken dan je deed toen je nog rookte. Ook kruidenthee blijft een aanrader. Succes.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
H, Otto
Door

H, Otto

op 11 Jul 2016

Heb dit eens laten zien in het ziekenhuis.. de internist vond dit een bizar onderwerp.. Heel veel stoffen ontbreken die het lichaam nodig heeft.. na deze zogenaamde ongifting.. kan het zijn dat iemand die niet veel weegt.. tien kilo afvalt en dan gelijk naar het ziekenhuis moet om aan te komen.. bovendien het geeft geen calorien om te verwerken.. ons lichaam heeft dit nodig. als je deze kuur doet mag je wel 3 dagen op bed liggen.. omdat je dan geen krachten meer hebt.. heet water.. douchen of baden.. is uitermate slecht voor je huid.. dit is al bewezen door huidartsen.. ik wens jullie sterkte maar doe hier niet aan mee..

Marcel
Door

Marcel

op 11 Jul 2016

Otto, dank voor je reactie. Ik vind het belangrijk om ook zelf te reageren, want je hebt waarschijnlijk niet gelezen, dat je naast deze kuur gewoon blijft eten. Het ontbijt en de lunch worden met name genoemd, maar ook de avondmaaltijd wordt gewoon genuttigd. Genoeg voeding dus voor het lichaam. Als dit binnen 3 dagen zou leiden tot 10 kilo gewicht eraf, dan zou het meteen het beste dieet ter wereld zijn. Maar dat is dus niet zo. Internisten (alle medici) worden niet opgeleid met kennis van voeding. Ook jouw internist niet. Je hoeft dus niet bang te zijn. En een heet bad is uiteraard niet kokend heet. Een sauna voldoet hier ook. Het gaat erom dat de poriën open gaan staan, zodat het lichaam de nicotine makkelijker af kan voeren. Een proces wat het lichaam van nature al uitvoert overigens.

Rick
Door

Rick

op 15 May 2017

Ik heb het uitgevoerd en vind het geslaagd. Bedankt. Hoewel de citroenen bijna niet te doen was.

Marg
Door

Marg

op 28 Aug 2017

Interessant, maar mensen die medicatie gebruiken - in het bijzonder tegen hoge bloed druk !!! - geen grapefruitsap te nuttigen!

Marcel
Door

Marcel

op 30 Aug 2017

Marg, daar heb je gelijk in. Maar ik ga uit van een gezond persoon die van het roken af wil. Grapefruit en bijvoorbeeld ook garnalen zijn bloeddruk en cholesterol verhogend. Mensen die daar last van hebben weten dat en zullen mijn bericht dan ook met hun restricties kunnen uitvoeren. Zo zijn er ook mensen met een citrusallergie en nog vele andere mogelijke kwalen. Dank voor je toevoeging.

Meli
Door

Meli

op 02 Oct 2017

Ik heb een andere vraag. Wat kan ik gebruiken ipv grapefruit?

Marcel
Door

Marcel

op 30 Nov 2017

Bij hoge bloeddruk kun je inderdaad beter geen grapefruit gebruiken. Ik ben hypnotherapeut en geen arts of voedingsdeskundige. Daarom kan/wil ik verder ook geen advies geven. Bij hoge bloeddruk laat je de grapefruit achterwege en doe je de rest van de ontgifting wel.

Carmen
Door

Carmen

op 29 Nov 2017

Hoi Marcel, ik heb een hoge bloeddruk. Waarmee zou ik de grapefruitsap kunnen vervangen ?

Marcel
Door

Marcel

op 30 Nov 2017

Bij hoge bloeddruk kun je inderdaad beter geen grapefruit gebruiken. Ik ben hypnotherapeut en geen arts of voedingsdeskundige. Daarom kan/wil ik verder ook geen advies geven. Bij hoge bloeddruk laat je de grapefruit achterwege en doe je de rest van de ontgifting wel.

Antsje
Door

Antsje

op 12 Apr 2018

Naar mijn idee kun je gewoon grapefruit (sap) gebruiken, tenzij je medicijnen krijgt waarbij die combinatie niet aan te raden is, b.v. de cholesterolverlagers, de zogenaamde statines en medicijnen als anti_depressiva. Sommige slaaptabLetten. Deze informatie staat op het etiket van de medicijnen. In grapefruit zit een stofje die de werking van deze medicijnen kan beïnvloeden, meestal versterkt het de werking van deze medicijnen en wordt het afgeraden deze combinatie te gebruiken. Naar mijn idee , als je geen medicijnen gebruikt, dan is er niks mis mee grapefruitsap te nemen.

detox nederland
Door

detox nederland

op 15 May 2018

Ik rook ook, alleen vind ik het altijd moeilijk om na een kuur er volledig van af te blijven. Voor je het weet is er weer een feestje en als ik een wijntje op heb wordt het moeilijk!

Bernice Hertog
Door

Bernice Hertog

op 17 May 2018

Beste Marcel, Wat een fantastische post! Hartelijk dank daarvoor! Fijn dat je zo goed wilt zorgen voor je medemens! Ik ga er meteen mee aan de slag! PS: afgelopen maandag bij je op sessie geweest en iedere minuut meer een zeer gelukkige niet-roker! Kan ik ergens een review plaatsen? Mvg, Bernice Hertog

Kosen
Door

Kosen

op 06 Nov 2019

Dagelijks een glaasje wortelsap zou ik dus zelf niet doen en ook niemand aanraden om het te doen. Wortel bevat veel caroteen, hoewel dit goed is voor bijvoorbeeld je zicht (met name in het donker) is het teveel gebruik van caroteen wetenschappelijk bewezen slecht te zijn.Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat bij deze hoeveelheid die u schrijft de kans op kanker vergroot wordt.Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het tot je nemen van zulke dosissen caroteen goed is voor je gezondheid.Ik zou als ik u was dit toch even aanpassen zodat mensen die deze kuur willen uitproberen ineidergeval er van op de hoogte zijn.Met vriendelijke groet, A.K.Kosen

Kim
Door

Kim

op 09 Apr 2020

Er staat in de alinea over de wortelsap van dag 2, minimaal 3 dagen herhalen. Bedoel je dan dus dag 4,5,6 ook 300 mill wortelsap of het hele deel dat erboven staat 3 dagen? Dus de citroenen grapefruit en wortelsap? Op dag 3 staat de herhaling niet genoemd. Dus ik begrijp het niet...

JM Loocks
Door

JM Loocks

op 07 Aug 2020

Marcel ik ben vanaf 27-7-2020 op hetb tijdstip 21.13 uur gestopt. En heb het besluit genomen ondanks dat ik nog niet met het programma IK STOP WEL klaar was. Maar ik was er zo door geboeid,dat ik dacht nu is het genoeg geweest .En ben zo blij dat ik door jou programma op deze weg ben beland.Als niet Roker. En heb me in tijden wat jaren niet zo goed gevoeld. Heb je programma en sessies allemaal doorlopen. En ben zo blij dat dit voor mij de oplossing is geworden. Om voorgoed een niet roker te zijn en te blijven. Mijn dank is groot voor je inzet begrip en hulp die jij mij hebt gegeven. Dank je wel afz Margreet.PS en zeker ga ik deze 3 dagen van schoonmaak ook nog beleven. En ga op naar een gezonde jaren die ik nog mag beleven. Bedankt.

Jeroen
Door

Jeroen

op 21 Oct 2022

Je kan alle voedingswaarde zoals potassium gewoon uit groente en bladgroene sla( spinazi of rucola) halen. Ik snap dan ook niet de aanbevelingen van sapjes die zelfs zonder toegevoegde suikers gewoon veel suiker bevatten. Altijd slecht voor iedereen.

Nicky
Door

Nicky

op 28 Apr 2024

Helaas gruw ik van citrusvruchten, dus het detox programma kan niet werken voor mij. Zijn er andere middelen die ik kan vermengen met water die helpen het lichaam sneller te reinigen?

Marcel Borst
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book