arrow_drop_up arrow_drop_down

Gestopt Met Roken? Tijd Voor Ontgiften!

Hoe kan ik mijn longen ontgiften?

Als je eenmaal bent gestopt met roken, door eigen wilskracht of door een eenmalige hypnotherapie sessie via ikstopwel.nl, dan is het tijd om een grote schoonmaak in je lichaam te houden. Want in al die jaren dat je sigaretten rookte, is je lichaam zwaar vervuild geraakt met teer en nicotine en vele andere chemicalieën die door het roken in je lichaam terecht zijn gekomen. In dit blogbericht geef ik je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je sneller je longen kunt zuiveren, zodat je ook sneller weer gezonder zult worden en minder risico loopt op de ontwikkeling van longkanker.

Het ontgiften (detoxen) en schoonmaken van je lijf is belangrijk. Niet alleen de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Het draagt voor een groot deel bij aan een gezond lichaam. Voor de schoonmaakkuur die ik in dit blogbericht plaats, maakt het dan niet zozeer uit of je nog steeds een roker bent of een ex roker, want deze kuur doet zijn werk. Uiteraard is het bij een roker slechts een tijdelijke en gedeeltelijke schoonmaak, want een roker blijft zijn longen vervuilen met elke sigaret die wordt gerookt. En let op: als je samenwoont met een roker, maar zelf niet rookt, dan is deze kuur ook voor jou goed om uit te voeren. Want ook jouw longen zijn vervuild met teer en nicotine door het meeroken met je huisgenoot.

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je alle zuivel uit je eetpatroon weglaat, gedurende minimaal 3 dagen voorafgaand aan de schoonmaak. Zuivel wordt namelijk langzaam afgebroken in je lichaam en laat een heel dun filmlaagje achter over je slijmvliezen in je mond, je keel, je slokdarm en in je maag. Dit filmlaagje voorkomt dat andere voedingsstoffen snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Sterker nog, het zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen je lichaam helemaal niet zo goed in kunnen en met je ontlasting weer worden uitgescheiden. Om die reden is het sowieso aan te raken om niet te veel zuivel te gebruiken. Maar voor de kuur die ik hier geef is een drietal dagen totaal geen zuivel al heel goed. Zuivel verstoort het ontgiftingsproces dusdanig, dat je er niet eens aan hoeft te beginnen als je wel zuivel blijft gebruiken. Het effect is dan namelijk bijna niet aanwezig.

Dit is wat je moet doen om te ontgiften:

De eerste dag

Op de eerste dag van de ontgiftingskuur voor je longen, drink je kruidenthee. En speciaal in de avond drink je ook nog een kop van je eigen favoriete kruidenthee voordat je naar bed gaat. Ik raad je aan om hier geen groene thee te nemen, maar een echte kruidenthee. Groene thee geeft namelijk hitte energie aan je lijf en daar kan je maag, vlak voor het naar bed gaan, last van krijgen. Ik raad je aan om te kiezen voor een venkelthee, kamillethee, gulden roedethee of een sterrenmix. Maar elke andere echte kruidenthee is ook goed. Neem jouw favoriet. En probeer dan eens echte kruidenthee bij de natuurwinkel. In de kruidenthee zakjes van de bekende merken als Pickwick of Lipton zitten vaak kunstmatige smaakstoffen en suikers toegevoegd. De kruidenthee helpt om alle gifstoffen uit je ingewanden weg te nemen en voorkomt opstopping in de darmen (constipatie). Hierdoor krijgen de longen op dag twee en drie meer energie toebedeeld om de ontgifting daar op gang te brengen. Want je energie kan maar op één plek tegelijk aandacht besteden aan de processen die daar nodig zijn.

De tweede dag

In de ochtend van dag twee, nog voordat je gaat ontbijten, drink je een glas water op kamertemperatuur met daarin een citroen uitgeknepen. De verhouding moet ongeveer zijn dat je 300 ml water gebruikt op 2 citroenen. En als je het echt meteen helemaal goed wilt doen, dan leg je de (liefst organische of biologische) citroenen eerst een paar dagen in de diepvries. Uiteraard heb je de citroenen vooraf goed schoongemaakt onder de kraan als het geen organische of biologische citroenen zijn, om de mogelijke bestrijdingsmiddelen die er meestal op zitten, eraf te krijgen. De bevroren citroenen blender je daarna volledig (inclusief schil). De massa die daaruit komt meng je met water en dat drink je op. Het effect van deze werkwijze is 10x groter dan met een uitgeknepen citroen, omdat in de schil van de citroen het meeste vitamine C en de meeste werkzame bestanddelen zitten. Het is ook nog eens oergezond.

Daarna drink je meteen 300 milliliter grapefruit sap. Het liefst zelf geperst (dus geen toegevoegde suikers) of een pak uit een natuurwinkel gehaald (om dezelfde reden). Let op: als je van je huisarts geen grapefruit sap mag drinken, dan doe je dit uiteraard niet.

Deze fruitsappen zitten boordevol met antioxidanten die ervoor zorgen dat je ademhalingssysteem veel beter gaat functioneren.

Daarna, ongeveer 2 tot 3 uur later, neem je 300 milliliter wortelsap, als tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch in. Het wortelsap helpt om je bloed te ontzuren, meer base te maken. Dit is nodig gedurende minimaal drie dagen, maar het is ook aan te bevelen om dit regelmatig te blijven doen.

Met je lunch drink je vervolgens 400 milliliter sap dat rijk is aan potassium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kokosnoot water (dit is meteen de hoogste leverancier van potassium), aan pruimensap, sinaasappelsap of grapefruitsap. En uiteraard geldt voor al deze sappen: liefst zonder toegevoegde suikers, dus de meeste merken die je in de supermarkt kunt kopen vallen af. Ga gewoon naar de natuurwinkel. Potassium is een hele krachtige manier om je lichaam intern te ontgiften. Je kunt ook een eigen sap maken, met bijvoorbeeld als basis appelsap en daaraan toevoegen wortels, spinazie, sellerie en peterselie. Even mixen en opdrinken.

De derde dag

Drink vandaag 300 milliliter of puur (dus echt 100%) cranberry sap direct voordat je naar bed gaat. Dit helpt om het aantal bacteriën in je longen te verminderen.

Omdat je de gifstoffen veelal via zweten en je urinewegen kwijt raakt, is het van belang dat je tijdens de kuur extra veel water drinkt (2 tot 3 liter per dag) en dat je elke dag een heet bad neemt of een hete douche. Dit om het zweetproces te activeren. Uiteraard moet je tijdens de kuur niet roken, omdat het effect anders volledig teniet wordt gedaan. Het is ook aan te raden om geen caffeïne tot je te nemen, dus drink geen koffie, zwarte thee, cola, red bull of andere dranken waar caffeïne in zit.

Je zult na de kuur merken dat je lekkerder in je lijf zit, dat je prettiger ademhaalt en dat je een gezondere kleur hebt gekregen. Succes.

Over de schrijver
Marcel Borst is werkzaam als gecertificeerd hypnotherapeut in Amsterdam West. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Hij is ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heeft hij vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer. Daar is Marcel uiteindelijk afgestudeerd als NLP practioner en master en als Master Hypnotherapist in 2012. Marcel heeft daarna nog vele trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon Marcel al heel snel mensen van het roken af te helpen. Hij bleek hier heel succesvol in te zijn. Zijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast 1:1 sessies, groepssessies en een online programma voor stoppen met roken, geeft Marcel ook workshops en bedrijfstrainingen stoppen-met-roken.
H, Otto
Door

H, Otto

op 11 July 2016

Heb dit eens laten zien in het ziekenhuis.. de internist vond dit een bizar onderwerp.. Heel veel stoffen ontbreken die het lichaam nodig heeft.. na deze zogenaamde ongifting.. kan het zijn dat iemand die niet veel weegt.. tien kilo afvalt en dan gelijk naar het ziekenhuis moet om aan te komen.. bovendien het geeft geen calorien om te verwerken.. ons lichaam heeft dit nodig. als je deze kuur doet mag je wel 3 dagen op bed liggen.. omdat je dan geen krachten meer hebt.. heet water.. douchen of baden.. is uitermate slecht voor je huid.. dit is al bewezen door huidartsen.. ik wens jullie sterkte maar doe hier niet aan mee..

Marcel
Door

Marcel

op 11 July 2016

Otto, dank voor je reactie. Ik vind het belangrijk om ook zelf te reageren, want je hebt waarschijnlijk niet gelezen, dat je naast deze kuur gewoon blijft eten. Het ontbijt en de lunch worden met name genoemd, maar ook de avondmaaltijd wordt gewoon genuttigd. Genoeg voeding dus voor het lichaam. Als dit binnen 3 dagen zou leiden tot 10 kilo gewicht eraf, dan zou het meteen het beste dieet ter wereld zijn. Maar dat is dus niet zo. Internisten (alle medici) worden niet opgeleid met kennis van voeding. Ook jouw internist niet. Je hoeft dus niet bang te zijn. En een heet bad is uiteraard niet kokend heet. Een sauna voldoet hier ook. Het gaat erom dat de poriën open gaan staan, zodat het lichaam de nicotine makkelijker af kan voeren. Een proces wat het lichaam van nature al uitvoert overigens.

Rick
Door

Rick

op 15 May 2017

Ik heb het uitgevoerd en vind het geslaagd. Bedankt. Hoewel de citroenen bijna niet te doen was.

Marg
Door

Marg

op 28 August 2017

Interessant, maar mensen die medicatie gebruiken - in het bijzonder tegen hoge bloed druk !!! - geen grapefruitsap te nuttigen!

Marcel
Door

Marcel

op 30 August 2017

Marg, daar heb je gelijk in. Maar ik ga uit van een gezond persoon die van het roken af wil. Grapefruit en bijvoorbeeld ook garnalen zijn bloeddruk en cholesterol verhogend. Mensen die daar last van hebben weten dat en zullen mijn bericht dan ook met hun restricties kunnen uitvoeren. Zo zijn er ook mensen met een citrusallergie en nog vele andere mogelijke kwalen. Dank voor je toevoeging.

Meli
Door

Meli

op 2 October 2017

Ik heb een andere vraag. Wat kan ik gebruiken ipv grapefruit?

Marcel
Door

Marcel

op 30 November 2017

Bij hoge bloeddruk kun je inderdaad beter geen grapefruit gebruiken. Ik ben hypnotherapeut en geen arts of voedingsdeskundige. Daarom kan/wil ik verder ook geen advies geven. Bij hoge bloeddruk laat je de grapefruit achterwege en doe je de rest van de ontgifting wel.

Carmen
Door

Carmen

op 29 November 2017

Hoi Marcel, ik heb een hoge bloeddruk. Waarmee zou ik de grapefruitsap kunnen vervangen ?

Marcel
Door

Marcel

op 30 November 2017

Bij hoge bloeddruk kun je inderdaad beter geen grapefruit gebruiken. Ik ben hypnotherapeut en geen arts of voedingsdeskundige. Daarom kan/wil ik verder ook geen advies geven. Bij hoge bloeddruk laat je de grapefruit achterwege en doe je de rest van de ontgifting wel.

Antsje
Door

Antsje

op 12 April 2018

Naar mijn idee kun je gewoon grapefruit (sap) gebruiken, tenzij je medicijnen krijgt waarbij die combinatie niet aan te raden is, b.v. de cholesterolverlagers, de zogenaamde statines en medicijnen als anti_depressiva. Sommige slaaptabLetten. Deze informatie staat op het etiket van de medicijnen. In grapefruit zit een stofje die de werking van deze medicijnen kan beïnvloeden, meestal versterkt het de werking van deze medicijnen en wordt het afgeraden deze combinatie te gebruiken. Naar mijn idee , als je geen medicijnen gebruikt, dan is er niks mis mee grapefruitsap te nemen.

detox nederland
Door

detox nederland

op 15 May 2018

Ik rook ook, alleen vind ik het altijd moeilijk om na een kuur er volledig van af te blijven. Voor je het weet is er weer een feestje en als ik een wijntje op heb wordt het moeilijk!

Bernice Hertog
Door

Bernice Hertog

op 17 May 2018

Beste Marcel, Wat een fantastische post! Hartelijk dank daarvoor! Fijn dat je zo goed wilt zorgen voor je medemens! Ik ga er meteen mee aan de slag! PS: afgelopen maandag bij je op sessie geweest en iedere minuut meer een zeer gelukkige niet-roker! Kan ik ergens een review plaatsen? Mvg, Bernice Hertog

Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je ook over alle gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel gaat stoppen met roken! 

Als je hieronder je naam achterlaat ga je akkoord met de ontvangst van mijn e-book via email met als bonus extra tips en adviezen ook via email. Uiteraard kun je bij elk advies jezelf ook weer uitschrijven met slechts één druk op de knop.

Stoppen met Roken gratis e-book