Een kort lontje

Een kort lontje

Laatst reageerde iemand op mijn dagelijkse inspiratiemail om te stoppen met roken met de mededeling dat ik "een grote leugenaar" ben en dat ik "mijn eigen linkse agenda er doorheen probeer te jassen". Hij was zo boos dat hij mijn ondersteuning bij het stoppen met roken niet meer nodig had. Dat hij daarmee zijn probleem niet heeft opgelost is niet mijn probleem. Deze mail ontvangt hij dus ook niet meer.

Een kort lontje. Gebeurt vaker als rokers stoppen met roken. Toch? Herken je het?


Leuke mail van Sabine

Vanmiddag ontving ik deze leuke mail van Sabine die onder mijn begeleiding thuis online is gestopt met roken. Ze is nu al een maand een niet-roker!

Maar ze stelde ook een vraag, waar ik graag even op inga. Omdat het antwoord ook jou zal helpen bij het stoppen met roken.


"Beste Marcel,

Ten eerste wil ik je bedanken voor de ondersteuning die je na het volgen van het programma nog steeds geeft. Helemaal top. Want ik merk dat ik dat toch wel erg prettig vind. Op de momenten dat ik het even moeilijk heb lees ik jouw mailtjes door en dan verdwijnt het nare gevoel. Hoe doe je dat nou?

Maar wat ik graag wil weten is het volgende:

Vanaf 27 juli heb ik geen sigaret meer aangeraakt. Verbazingwekkend hoe gemakkelijk me dat is afgegaan. Nog nooit eerder gebeurd. Maar wat ik niet had verwacht en dus ook geen rekening mee gehouden heb, zijn de driftbuien die ik na het stoppen heb gekregen. Gelukkig nemen ze nu wel wat af, maar nog steeds heb ik er last van. Heb je enig idee wanneer dat gaat verdwijnen en/of wat ik hier zelf aan kan doen?

Groetjes Sabine"


De korte-lontjes-buien zijn een bekend fenomeen na stoppen met roken. Je zit lekker chagrijnig te wezen op de bank en iedereen die wat zegt krijgt een snauw. Als een kat die in het nauw is gedreven, blaas je in het rond terwijl je met je klauwen de aanvaller probeert te tackelen πŸ˜ΎπŸ™€πŸ˜Ύ

De oorzaak hiervan ligt dus in je hersenen. Bij het roken.


De uitleg

In het kort en eenvoudig uitgelegd werkt het als volgt:

Je hersenen zijn net als een grote zeef: Vol met kleine gaatjes. Die gaatjes vormen de verbindingen naar de zenuwcellen die uiteindelijk zorgen voor alles wat je denkt, doet, laat, voelt en achterhoudt. Door te roken raken de meeste van die open verbindingen in je brein verstopt met nicotine. Je brein gaat daardoor anders om met de signalen die het krijgt dan het brein van een niet-roker.

Nu Sabine al een tijdje een niet-roker is, is alle nicotine inmiddels uit haar brein verdwenen. Haar verbindingen zijn dus niet meer verstopt met nicotine. Dat moet het lichaam overigens zelf doen en duurt meestal maar 3 weken.

De verstopte verbindingen staan dan dus allemaal weer wagenwijd open.

Maar je brein is dat na al die jaren roken niet meer gewend! De breinsignalen die nu continue langskomen, kunnen dus ongecontroleerd door al die openstaande verbindingen. Ongeacht of het de juiste verbinding is voor het doel van het signaal.

Dit zorgt voor verwarring.

Want eigenlijk moeten ze een heel ander pad volgen. Het leidt daardoor tot emotionele buien en inderdaad een heel kort lontje.

Maar je brein corrigeert zichzelf ook. Het gaat dan steeds meer de verbindingen herstellen, waardoor je weer normaal op situaties reageert. Meestal duurt dit proces een week of 8 maximaal. Maar binnen die periode merk je binnen 3 weken al dat het eigenlijk steeds beter gaat nu. Zoals Sabine ook al aangeeft in haar vraag.

Zij zit nu in haar 4e week als niet-roker πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Wat je eraan kunt doen is het schoonmaakproces in je brein nog verder te activeren. Door veel te wandelen in de buitenlucht. (maak maar eens 3 x een half uurtje een ommetje). Veel water en vooral verse groene thee drinken helpt ook. Voeg je daar ook nog verse citroen of gember aan toe, dan merk je dat meteen.

Weet dus dat dit eindig is. Je blijft dus niet die knorrende sjagrijn.

Als je bent gestopt met roken heeft je brein gewoon even een maandje nodig om weer tot zichzelf te komen. Als je dit van te voren weet, dan kun je je partner en huisgenoten hier alvast voor waarschuwen. Tot die tijd, zit je wellicht blazend en krabbend te sjagrijnen op de bank.

Maar ook dat hoeft dus niet. Want je hebt een keuze. Je kunt ook naar buiten gaan, dat wandelingetje maken en genieten van je dag en accepteren wat er is.

Daarna ben je de rest van je leven volop een niet-roker. Waar Sabine nu al met volle teugen van geniet. Geen gedachte en geen behoefte meer aan een sigaret. Dat wil jij toch ook?!

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book