Een bewijs waar je niet omheen kunt

Een bewijs waar je niet omheen kunt

In mijn gratis webinar en nog veel uitgebreider en diepgaander in mijn online programma, bewijs ik 100% en onweerlegbaar dat jij als roker helemaal niet zo verslaafd aan roken bent als dat jij gelooft. Dat dat een illusie is.

Dat niet meer dan 10% van wat jij de hele dag doet, jouw rookgedrag, met de nicotineverslaving te maken heeft. Dat de rest gewoon onbewust aangeleerd gedrag is, een gewoonte, een automatisme. Dat verhaal ga ik nu dus niet meer herhalen, want dat ken je inmiddels al.


Andere invalshoek

Ik kwam zaterdag een aardige bijdrage tegen op internet. Een bijdrage die met een andere invalshoek exact hetzelfde bewijst. Dat je soms niet verslaafd bent terwijl je dat wel denkt te zijn. Het enige dat nodig is om gemakkelijk te stoppen met roken is dat dit kwartje bij jou gaat vallen. Daarna is de knop tussen de oren omzetten iesiepiesie.

Kim Brouwers is diëtist bij het Diabetesfonds. Zij heeft verstand van voeding en van de werking van voedingsmiddelen op het lichaam.

Ik las dus de volgende bijdrage van haar:


"Hoe verslavend is suiker?

Veel Nederlanders krijgen op dagelijkse basis teveel suiker binnen. Kunnen we ook stellen dat suiker verslavend is?

"Niet helemaal", vertelt Brouwers.

"Bij gebruik van genotmiddelen zoals alcohol en drugs zien we dat er een reactie in de hersenen plaatsvindt. Er wordt dopamine aangemaakt. Een gelukshormoon dat je een prettig gevoel geeft. Dat zien we ook bij het gebruik van suiker, wat de stimulans geeft om vaker suiker te eten."


Volgens de diëtist is dat de reden dat we vaak spreken over een "suikerverslaving".

Toch gaat de term ‘verslaving’ niet op, omdat we bij suiker niet steeds meer van het product nodig hebben om hetzelfde gevoel van euforie te ervaren.

Bij andere genotmiddelen, bij echte verslavingen, is dat wel zo.


"Daarom kunnen we wetenschappelijk gezien suiker niet bestempelen als een verslavend middel. Maar dat neemt niet weg dat het gelukshormoon wordt aangemaakt en het daarom erg moeilijk is om te stoppen met het eten van zoetigheid. Maar het is geen verslaving."

=====


Ik roep al jarenlang exact hetzelfde. Maar dan met betrekking tot sigaretten en nicotine.

Nicotine roept in je hersenen dopamine op. Het gelukshormoon. Hoe meer je rookt, hoe meer dopaminereceptoren in je brein komen te zitten. Die zorgen er uiteindelijk voor dat je niet meer zonder sigaret wilt. Want het geeft een lekker gevoel. Tijdelijk, dat wel, maar het blijft een lekker gevoel.


Net als bij suiker, is tabak dus geen verslaving. De definitie van verslaving is namelijk dat je steeds meer van het spul nodig hebt om uiteindelijk hetzelfde gevoel te bereiken.

Dat komt omdat steeds meer van die receptoren in je brein, bij een echte verslaving, ongevoelig worden voor de verslaving. Jij voelt dus steeds minder de kick dan de vorige keer en dan denk je dus dat je gewoon meer moet gebruiken.

En voila, de verslaving is geboren. Je gaat steeds meer en steeds vaker gebruiken. Tot je niet meer zonder kunt en je leven eraan kapot gaat.


Rokers hebben daar geen last van

Rokers hebben zichzelf aangeleerd een aantal sigaretten per dag te roken. Niet meer, niet minder. Als dat lekkere gevoel van de dopamine wegebt, meestal een uurtje na je laatste sigaret, dan pak je gewoon de volgende en hoppa, het is er weer.


Je hoeft niet meer te roken, maar je wilt ook niet minder roken.

Er zijn rokers die 60 sigaretten per dag roken en geen enkele sigaret per dag kunnen minderen. Maar ze hebben ook geen enkele behoefte om er eentje extra te nemen. Roken is dus geen verslaving maar gewoon aangeleerd gedrag.

Er zijn rokers die 2 sigaretten per dag roken. Ze hebben geen enkele aandrang om meer te roken, maar kunnen ook niet met eentje minder.

Omdat het aangeleerd gedrag is. Omdat het een gewoonte is. Omdat het niets met een verslaving te maken heeft. Althans, heel weinig.


Alleen die eerste 10 seconden van de eerstvolgende sigaret, die geven je dat lekkere dopamine gevoel. Dat stukje mag je een klein beetje "verslaving" noemen.

Weet je wat, we noemen het gewoon "versla". Kort voor verslaving.


En dat kleine beetje, die eerste 10 seconden van misschien maar 20 sigaretten per dag, die 200 seconden per dag in totaal, da's niet meer dan 3 minuten per dag dat je dat euforische gevoel krijgt, die versla je met gemak als je de knop tussen de oren omzet zodat je ook daar helemaal geen last meer van hebt.

Doe je mee? Dan versla jij samen met mij jouw versla!


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book