Een geweldig inzicht
Geen verslaving maar gedrag
Marcel Borst
Geen verslaving maar gedrag
03/16/2023
2 min
0

Een geweldig inzicht

03/16/2023
2 min
0

Dit keer heb ik een geweldig inzicht voor je. Hopelijk gaat het jou helpen bij het gemakkelijk stoppen met roken. Als je rokers vraagt waarom ze nog roken, dan komen ze met allemaal plausibele verklaringen. Ze zien er enorm tegenop, ze hebben al wat slechte ervaringen achter de rug, ze geloven er niet meer in, ze geven de schuld aan "de verslaving". In ieder geval denken ze allemaal dat het heel moeilijk is om te stoppen met roken. En daarom doen ze het niet. Daarom zetten ze niet eens die eerste stap. Stom hè?

Maar het klinkt ook logisch toch?

Maar dat is het dus niet.


Een illusie

Het is namelijk één grote illusie die niet waar is. Als je dat eenmaal doorhebt, dan begin je vandaag nog met de eerste stap om te stoppen met roken. Het spijtige is dat de meeste rokers pas achteraf weten hoe eenvoudig het altijd al heeft kunnen zijn.

Ik leg je de illusie uit en ik hoop dat het kwartje ook bij jou gaat vallen. Dan hoop ik ook dat je gaat onderzoeken of dit bij jou ook zo werkt. Of jij de illusie die jij nu hebt dat het heel moeilijk is om te stoppen met roken ook doorprikt en achteraf bevestigt dat de illusie inderdaad ook bij jou aanwezig was.

Hier volgt de verklaring van de illusie:

(onderstaand onderzoek komt uit het boek "Geven en Nemen" van Adam Grant):


Een ijskoud experiment

Bij een universitair experiment moesten mensen voorspellen hoe pijnlijk het zou zijn om vijf uur lang in een vrieskast te zitten. Ze deden hun voorspellingen onder twee verschillende omstandigheden: warm en koud.

Toen ze moesten voorspellen hoeveel pijn ze in de vrieskast zouden ervaren, hielden de leden van de warme groep hun arm in een emmer warm water.

De leden van de koude groep hielden tijdens het doen van hun voorspelling hun arm in een emmer met ijswater.

Welke groep verwachtte de meeste pijn te zullen lijden in de vrieskast?


De uitkomst van het ijskoude experiment

Uiteraard was dat de koude groep. De proefpersonen die hun arm in een emmer ijswater hadden gehouden, verwachtten dat de vrieskast 14 procent pijnlijker zou zijn dan de proefpersonen die hun arm in een emmer warm water hadden gehouden.

Nadat ze de kou een minuut lang aan den lijve hadden ondervonden, wisten ze dat een paar uur kou afschuwelijk zou zijn.

Maar er was nog een derde groep mensen, die ook een arm in een emmer ijswater hadden gehouden. Maar zij hadden een aparte enquête ingevuld.

Pas tien minuten na de ervaring met de ijskoude emmer, mochten ook zij inschatten hoe pijnlijk de vrieskast zou zijn.


Een onverwachte uitkomst

De verwachting was uiteraard dat hun voorspellingen hadden moeten lijken op die van de leden van de koude groep, aangezien ze tien minuten daarvoor nog de ijskoude temperaturen hadden gevoeld.

Maar dat gebeurde dus niet. De voorspellingen waren identiek aan die van de leden van de warme groep!

Tien minuten daarvoor hadden ze nog de kou gevoeld, maar toen ze het weer warmer hadden gekregen, konden ze zich die kou niet meer voorstellen.

Dit noemen we de perspectiefkloof: Als we een psychologisch of fysiek intens gevoel niet meer ervaren, onderschatten we op dramatische wijze hoezeer dat gevoel ons zal beïnvloeden.


De perspectiefkloof

En zo werkt dat ook met stoppen met roken. Heb je al een paar pogingen gedaan en zit je nog midden in de invloed van de nicotineverslaving, dan denk je dat het heel moeilijk gaat zijn.

Maar als je het dan op een juiste manier doet, dan blijkt achteraf dat het juist heel erg meevalt. Dat je er veel meer tegenop zag dan nodig was. Dat je dus al veel eerder had kunnen stoppen met roken.

De perspectiefkloof is dus de illusie.

Het is namelijk irritant eenvoudig als je stopt met roken door de gedachte en behoefte aan een sigaret uit te schakelen. Want als je geen last meer hebt van de invloed van die gedachten en behoeften, waarom zou je dan nog een sigaret opsteken? Inderdaad. Om geen enkele reden.


Wil jij ook uittesten of jij al die jaren last had van de perspecfiefkloof?

Ik help je daarbij. Klik hier om je in te schrijven voor mijn gratis webinar.


Reacties
Categorieën