Een bekend psychologisch verschijnsel

Een bekend psychologisch verschijnsel

Herken je dit: jij loopt je de benen uit je lijf voor je ouders die in een verzorgingstehuis zitten en uiteraard doe je dat uit liefde. Als je zus ook een keertje langskomt en wat boodschappen meeneemt, dan is dat (in jouw perceptie) niet uit liefde maar uit eigenbelang. Om de erfenis veilig te stellen.

Een beetje opgeblazen voorbeeld, maar je begrijpt wat ik bedoel.


MAB

Het is een bekend psychologisch verschijnsel.

Mensen schatten de motivatie van anderen meestal lager in dan die van hunzelf: Jij kunt dingen doen uit verantwoordelijkheidsgevoel of uit liefde, zoals mensen helpen of de wereld een beetje mooier maken. Maar anderen, die doen alles gewoon uit eigenbelang.

Dit wordt ‘Motivational Attribution Bias’ genoemd.


Als het geen gewoon menselijk trekje zou zijn, dan moest je je eigenlijk de ogen uit je kop schamen toch? Maar nu weet je het een kun je er bedachtzaam op zijn.

Misschien doet die zus het ook wel uit liefde en zie jij niet dat zij dagelijks met je ouders belt...


Complotdenkers gaan hierin tot het uiterste. Er is geen enkele complotdenker die ook maar een beetje het idee heeft dat anderen ook goede bedoelingen kunnen hebben met wat zijn doen. Ik hoef daarvoor alleen maar naar de reacties te kijken op mijn Facebook pagina.


Gelukkig weet ik beter en ga ik niet mee met hun gedachtegang. Net zoals jij dat ook beter niet kunt doen. Althans, als je graag een niet-roker wilt zijn.

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut.Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal.Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0).Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012.Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman.Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten.Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel.Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book