december
Geen verslaving maar gedrag
Marcel Borst
Geen verslaving maar gedrag
12/21/2023
1 min
0

December loopt op z´n einde

12/21/2023
1 min
0

Wat vliegt het jaar voorbij hè? Het is tijd voor terugblikken, terugkijken naar de momenten waarop ik heb genoten het afgelopen jaar. Ik kijk bijvoorbeeld met heimwee terug naar mijn zomervakantie....


De zomervakantie

Ik zat met mijn vent op een mooi strand onder de palmbomen met een koel biertje op tafel, lekker tot rust te komen (wat voor mij toch altijd iets lastiger is dan voor hem 😂🤔).

Ik heb een zonnebril op mijn neus. Die draag ik bijna nooit dus in het begin voel ik 'm echt wel zitten. De vleugeltjes op mijn neus, de pootjes achter mijn oren. Ik voel zelfs de bovenkant tegen mijn voorhoofd aandrukken.

Na een half uurtje ben ik al aardig gewend aan die zonnebril. Ik lig op mijn matrasje en besluit een meditatie te luisteren. Thuis doe ik dat incidenteel ook wel eens, maar ik wil daar een goede gewoonte van maken.

Ik lig achterover, voel een heerlijke warme bries over mijn goddelijk lichaam en het geluid van de golvende zee resoneert in mijn oren. Tot ik de oordopjes plaats en een meditatie van een half uur op mijn telefoon kies. Ik luister en ontspan.

Na 10 minuten voel ik nog steeds die bril op mijn neus. Misschien omdat ik nu lig en de zwaartekracht het wat meer gewicht geeft?

Maar dat kan helemaal niet want ik had m afgedaan voor de start van de meditatie, bedenk ik mij dan opeens. En toch voel ik die bril duidelijk drukkend op mijn neus en achter mijn oren. Apart.

Ik twijfel aan mezelf en voel even met mijn handen. Geen bril. Mijn brein maakt grappen met mij. Hij doet net alsof de bril er nog zit. De opgebouwde onbewuste gewoonte van het laatste uur is nog steeds actief en moet nog even gereset worden.

Maar dat doe ik bewust nog even niet. Ik wil weten hoelang mijn onbewuste brein mij dit fake news blijft sturen 😂😂😂.

De meditatie gaat gewoon door. Na 20 minuten voel ik mijn bril nog steeds. Ondanks dat ik bewust weet dat ie er niet meer zit. Raar toch?


Een ander experiment

Nu een ander experiment. Net als ik bij rokers doe, ga ik bij mezelf de onbewuste gewoonte van het voelen van die bril (bij rokers is dat de gedachte en behoefte aan een sigaret) nu abrupt uitschakelen. Dat doe ik met een paar trucjes die ik ook toepas in mijn online programma om rokers te laten stoppen met roken.

Binnen 15 seconden is het brilgevoel bij mij volledig verdwenen. Om niet meer terug te keren. Tot ik de bril weer opzet uiteraard. Want dan activeert mijn brein ook dat oude vertrouwde brilgevoel weer. Net als bij roken.

De kracht van je onbewuste.

Reacties
Categorieën